Днес “лъвовете” се изправят срещу историята

Българският национален отбор е на прага на историческо постижение, а именно при победа днес срещу Куба в мача за третото място на Световната лига, да стъпи на недостигана до този момент позиция в комерсиалната надпревара.SPORTNI.BG

До момента “лъвовете” са играли три пъти сблъсъци за бронзовите медали, но за съжаление и в трите случая са оставали извън топ 3 на Световната лига.

Още при дебюта си в турнира през 1994 година, отборът на България с настоящият наставник на тима, Найден Найденов в състава си и воден от Брунко Илиев губи драматично мача за третото място от Бразилия с 3:2 на финалите в Милано, като в тайбрека нашите отстъпват с 20:22.

Тогава в тима са още Любо Ганев, Мартин Стоев, Димо Тонев, Петър Узунов, Николай Желязков, Ивайло Гаврилов, Николай Иванов и Венцислав Тодоров.

През 2004 година българите отново спорят за бронза, този път срещу Сърбия и Черна гора.

Сблъсъкът е в Рим, а Лъвовете губят с 0:3. Статистика от този двубой, в който участие взимат двама от настоящите национали – Теодор Салпаро и Владимир Николов можеш да видиш тук!

Ден по-рано на полуфинала пък на пътя ни застава Бразилия и отстъпваме с 1:3. Две години по-късно бронзовите медали отново ни се изплъзват и този път записваме поражение от Русия с 0:3.

Статистика от този двубой, в който участие взимат трима от настоящите национали – Теодор Салпаров, Тодор Алексиев и Владимир Николов можеш да видиш тук!

Любопитно е, че тогава в мача за третото място втори съдия е холандският рефер Франс Лодерус, който вчера при поражението ни от Полша се представи на посредствено ниво като арбитър на стола.

Началният час на България – Куба е 17:30 часа.