Полша спечели Световната лига в София


Полша спечели за първи път в своята история Световната лига по волейбол, която се проведе в зала “Арена Армеец” в София, след като надигра с 3:0 (25:17, 26:24, 25:20) САЩ. Поляците достигнаха до финалния двубой, след като победиха България с 3:0 в полуфинала, а в другия мач САЩ надигра Куба с 3:0. В мач за 3/4 място България загуби с 2:3 от Куба.

Отборът на Полша, който е фаворит в двубоя, започна по-добре срещата и до първото техническо прекъсване водеше с 8:6. Постепенно поляците започнаха да трупат разлика срещу олимпийските шампиони и до края на гейма тя бе цели 8 точки. Без много напрежение и със силна игра на Курек и Бартман поляците достигнаха до успех с 25:17 и поведоха с 1:0 геймаБЛИЦ

Американците започнаха по добре втория гейм и до първото техническо прекъсване техническото прекъсване водеха с две точки в резултата. Поляците не промениха нищо в играта си, но не позволяваха на САЩ да дръпне с много в резултата и ги достигнаха в решаващия момент. Полша дори успя да поведе при 22:22. Последвеа нова точка след атака на Курек – 23:22. Добра игра на блок докара гейма до 24:22 в полза на Полша. САЩ показа одбра игра ан блок и изравни резултата , но последваха нови 2 точки за символичните домакини, с което гейма бе затворен – 26:24. Полша е на гейм от победата и титлата в София.

В третия и оказал се последен гейм Полша буквално смаза американците. Янките започнах добре тази част, но още до първото техническо прекъсване вече изоставаха в резултата. Постепенно поляците започнаха да играят все по-уверено, докато САЩ като, че ли се предаде. До края на гейма и мача не се случи нищо запомнящо се и Полша лесно взе гейма с 25:20 и мача, с което спечели Световната лига в София.

Най-резултатен в мача бе Збигнев Бартман, който реализира 16 точки. Една по-малко отбеляза Бартош Курек. За САЩ най-резултатен бе Клейтън Стенли с 15 точки.

ПОЛША: Павел Загумни, Збигнев Бартман , Марчин Мозджонек, Пьотър Новаковски, Бартош Курек, Михал Винярски – Кжиштоф Игначак-либеро
Старши-треньор: Андреа Анастази
Треньор: Андреа Гардини

САЩ: Донълд Съксо, Клейтън Стенли, Дейвид Лий, Дейвид Смит, Матю Андерсън, Шон Рууни – Ричърд Ламбърн-либеро
Старши-треньор: Алън Найп
Треньор: Джон Спероу