Дунав спря устрема на Ботев Пд към медалите, “канарчетата” с 26-ти мач без победа в Русе (видео)

Дунав (Русе) и Ботев (Пловдив) завършиха при 1:1 в мач от 24-ия кръг на Първа професионална лига, което попречи на гостите да се доближат на само три точки от второто място преди срещите на Левски и ЦСКА-София. Резултата откри Божидар Васев в 43-ата минута, а в 54-ата Неделев изравни от дузпа.SPORTAL.BG

Така традицията между двата отбора Ботев да не печели в Русе бе спазена, тъй като пловдивчани нямат победа на този стадион вече в 26 шампионатни двубоя. Канарчетата са достигали до трите точки при гостуване на Дунав само веднъж, но тогава драконите домакинстват в Разград.

Първото сериозно положение бе в актива на канарчетата, които можеха да открият резултата след четвърт час игра. Тогава Кардосо проби отлично отляво и от аутлинията върна към Карачанаков. Крилото стреля без забавяне от 11-12 метра, но на сантиметри покрай дясната греда.

В 34-ата минута и Дунав създаде първата си голова възможност. Ахмедов и Щерев комбинираха добре пред наказателното поле на гостите, след което последва пас към набралия скорост Божидар Васев. Той от своя страна шутира опасно към близкия ъгъл на вратата на Ботев, но изкара топката в аут.

Пет минути по-късно Ботев като по чудо не откри резултата. Васил Шопов изведе отлично в “коридор” Атанас Зехиров отдясно, който опита успореден пас към намиращия се на празна врата Феребори Доре, но Динков се хвърли самоотвержено на шпагат и блокира подаването, което ако бе минало, щеше да се стигне до почти сигурно попадение.

В 40-ата минута Доре стреля от границата на наказателното поле, но в аут. Само 180 секунди по-късно Дунав поведе. Мартин Ковачев се пребори за топката с два последователни шпагата и чрез втория изведе свой съотборник по дясното крило. Последва центриране по земя, което попадна в краката на Ахмедов, таранът отклони към Васев и последният вкара от метър и половина – 1:0 за драконите.


В началото на втората част русенци бяха по-активният тим и организираха две добри атаки чрез Станоев отдясно, но те не завършиха с опасен шут към вратата на канарчетата.

Така се стигна до 53-ата минута, в която Васил Шопов опита да центрира, но намери главата на играч на Дунав и топката се върна в халфа на пловдивчани. Той си я пое в наказателното поле, Емин Ахмед не прецени действията си, изрита своя опонент в корема и съдията Ивайло Стоянов отсъди дузпа, която Тодор Неделев реализира за 1:1.

В 66-ата минута Ботев бе близо до пълен обрат, когато Феребори Доре шутира от 7-8 метра, но Благой Макенджиев демонстрира добър рефлекс и изби в корнер.

В 74-ата минута Кардосо изведе отлично зад гърба на централните бранители Васил Шопов. Халфът подаде към непокрития Доре, който вкара, но попадението правилно бе отменено, тъй като таранът се намираше в положение на засада.

В 86-ата минута Свилен Щерев за малко не изведе драконите отново напред след топовен удар от 20 метра, който профуча покрай дясната греда. След това положение Дунав опита финален натиск с центрирания от всяка точка на терена, но той не доведе до положителен резултат и мачът справедливо, предвид показаното на терена, завърши 1:1.

ДУНАВ – БОТЕВ (ПЛОВДИВ) 1:1

1:0 Божидар Васев 43
1:1 Тодор Неделев 54 д.

ДУНАВ: 21. Макенджиев, 24. Исаевски, 5. Динков, 16. Ковачев, 77. Ахмед, 10. Фиртулеску, 8. Щерев, 83. Попадийн, 31. Станоев, 14. Васев, 9. Ахмедов

БОТЕВ ПД: 22. Кайзер, 28. Филипов, 3. Пиргов, 5. Димитров, 66. Кардосо, 18. Терзиев, 16. Шопов, 8. Неделев, 81. Зехиров, 71. Карачанаков, 10. Доре


Стадион:
Градски, Русе
Съдия: Ивайло Стоянов