Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

Балъков: Спрете да се оправдавате с мен, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Легендата на българския футбол Красимир Балъков отговори на треньора на Черноморец Димитър Димитров, който вчера обвини бившия наставник на „акулите” за незавидното им положение в този момент.
“Не искам да влизам с когото и да е в полемика и конфликти, но спрете да използвате името ми като оправдание за всички беди. Негативизмът, с който се говори за направеното от мен и моя екип в Бургас, вече идва в повече. Когато един треньор подписва договор, той е наясно с отговорностите, които поема, и условията, при които ще работи за срока на контракта си. Времената във футболния бизнес се менят в различните фази от развитието на един клуб и това е даденост, която трябва да се приема. Спрете да хленчите!
Затова заявявам -няма да позволя да се принизява това, което създадохме. Вярно е, не успяхме да изпълним плана си докрай, но така се развиха нещата и ние не можехме да ги променим. Все пак този случай ми напомня много на анекдота за „Трите плика на шефа”. Когато си отворил първия плик /За всичко хвърли вината върху предшественика си/, трябва да знаеш, че идва време за втория и третия и връщане назад няма”.
Велев: Направо да бием дузпите, продължава на първа страница футболният ежедневник. Треньорът на Локо (Пд) Емил Велев изрази оптимизма си преди нешния двубой за уперкупата. „Най-добре да почваме направо с дузпите”, отсече Кокала, според когото двубоят ще приключи наравно.
„Имаме своите проблеми, но и вярата, че може да спечелим. Мисля, че знам как да стигнем до победата. Искам от играчите повече спокойствие и агресия в сравнение с финала за купата. Тогава имаше и обективни причини, които ни попречиха да удържим преднината си. Дано този път ние празнуваме. Лудогорец са силен съперник, но аз се интересувам от моите футболисти. За мен те са най-добрите”, добави Велев. Спортно-техническият щаб на Локо взе за втори вратар сина на директора на спортното училище под тепетата Минко Жилков вместо младежкия национал Стефано Кунчев. Уж играчът на Славия беше договорен със „смърфовете”, но в последния момент се оказа, че босовете на двата тима Венци Стефанов и Коко Динев не са приключили сделката. Основната причина е, че собственикът на „белите” иска да даде стража под наем, докато колегата му от Пловдив държи да откупи правата на вратаря и трайно да реши проблемите с футболистите под рамката. Очаква се до няколко дни да има развръзка около трансфера. Тази вечер в Bypraq, обаче резерва на Иордан Господинов ще бъде Минко Жилков. Любо питното е, че младокът за последно се е подвизавал при аматьорите. От щаба на „черно-белите” имаха вариант да запишат като втори вратар треньора Радостин
Станев, но в последния момент са гласували доверие на юношата на Локо (Пд).
Младежкият национал Стефано Кунчев разкри пред „Меридиан Мач” защо трансферът му за момента се бави. „По принцип съм се разбрал с ръководството на Локо (Пд), но доколкото знам, Венци Стефанов и Коко Динев имат да уточняват още нещо. Дочух, че Локо (Пд) искат да ме купят, а от Славия – да ме преотстъпят. Аз искам да играя, но на „Овча купел” това няма как да се случи, затова се надявам до края на седмицата всичко да се доуточни и аз да започна тренировки с Локо (Пд)н, сподели вратарят. Треньорът на пловдивчани Емил Велев най-вероятно ще включи в групата Христо Златински, дори и само за кураж към съотборниците си Централният защитник Юнес Бенжалюн е наказан заради червения картон, получен на финала за Купата на България, а новопривлечените Кирил Котев и Николай Христозов са с травми.
От УЕфА обявиха съдията за мача на Локо с Витес. Антонио Лахос от Испания ще ръководи първия мач от втория квалификационен кръг в Лига Европа. Двубоят е насрочен за 19 юли и ще се играе в Ловеч. Все още няма назначение за реванша.
Левски лапна Силва за 3 години Край на сагата – Левски вече има своята голяма звезда в атака. Португалският нападател Жоао Сипва подписа официално за 3 години със
„сините”. Трансферът стана факт. след като вчера Евертън се съгласи да продаде 189-сантиметровия играч. Левски плати около 300 000 евро за 22-годишния таран. Няколко часа след като подписа, Жоао Сипва дебютира със „синята'” фланелка. Той участва в срамен голов екшън с австрийски аматьори. Резервите на Левски едва стигнаха до 3:3 със Соленау. Титулярите пък победиха румънския Пандури с 1:0 в генералната репетиция преди битката със Сараево. Гола вкара Базил де Карвальо след асистенция на Марсиньо.

Боят настана с Лудогорец и Локо Пд, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Лудогорец и Локомотив Пд се изправят тази вечер един срещу друг за Суперкупата на България. Шампионът и финалистът за купата на страната излизат от 20,30 ч. на стадион “Лазур” в Бургас.
Треньорът на разградчани Ивайло Петев има две въпросителни около състава. Той се чуди кого да пусне на вратата – Урош Голубович или Иван Чворович. Както и кой от бразилците – Шоко или Жуниор Кайсара, да бъде титуляр.
Наставникът на Локомотив Пд Емил Велев до последно ще умува дали да включи сред стартовите 11 Христо Златински. Той се завърна при пловдивчани преди 2 дни, но все още не е готов за пълни 90 минути.
13 кандидати за треньор на Русия Руската федерация обяви списък с 13 души, от които ще бъде избран новият национален селекционер на сборная. В него има шестима чужденци – испанците Рафаел Бенитес и Хосе Гуардиола, италианците Фабио Капело и Марчело Липи, аржентинецът Марсело Биелса и англичанинът Хари Реднап. Останалите кандидати са Анатолий Бишовец, Валерий Газаев, Андрей Кобелев, Юрий Красножан, Валерий Непомнящи, Николай Писарев и Юрий Сьомин. Русия остана без треньор след европейското първенство, когато Дик Адвокаат напусна, за да поеме холандския ПСВ.
ЦСКА измъкна от Карабюкспор 1:0 ЦСКА спечели последната си контрола в Турция с 1:0 срещу елитния Карабюкспор. Бранителят Иван Бандаловски отбеляза единственото попадение в 61-ата минута. Той получи прострелно подаване от Присо и отблизо опъна мрежата на турците. През цялата среща ЦСКА държеше инициативата и само многобройните пропуски лишиха момчетата на Стойчо Младенов от изразителна победа. Удар на Присо срещна гредата на противника, а Шеридън от малкото наказателно поле не успя да вкара. Отлично в състава на ЦСКА се представиха Анеси Абел и Жуниор Мораеш, които си правеха каквото поискат със защитата на противника. В защитата несигурен бе Нилсон Антонио, а вратарят Черни на няколко пъти накара своите да изтръпнат. Като цяло стражът на армейците нямаше почти никаква работа, но бе неубедителен при центриранията. По двете крила много
активни бяха Нджонго Присо и Христо Янев, които показаха и отлично взаимодействие помежду си.
Стойчо Младенов пусна през второто полувреме и лекуващия до скоро контузия Антон Карачанаков, който демонстрира голямо желание.

Левски би 1:0 7-мия в Румъния, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Левски победи с 1:0 в последната си предсезонна контрола срещу седмия в румънското първенство Пандури. Първия гол в мача отбеляза №19 Карвалъо в 19-ата минута след асистенция на друго ново попълнение Марсинъо. Пропуски направиха Карвальо и Райков, а съперникът имаше шансове в края на приятелската среща, но Пламен Илиев пази отлично.
Вчера по обед „сините” сложиха край на лятната си селекция, след като Евертън върна подписан договора, пратен от Левски за Жоао Силва. Португалският нападател официално е играч на „сините”, като периодът на контракта е за 3 години.
Силва дори направи неофициален дебют за Левски вчера срещу австрийския аматьорски тим Соленау. В тази проверка, завършила 3:3, треньорът на сините Илиан Илиев пусна резерви и юноши, а един от головете вкара Опоку.
Лудогорец – Локо Пд битка за нов трофей и още нещо В рамките на по-малко от година днес във финала за Суперкупата Лудогорец и Локо Пловдив ще се изправят за четвърти път един срещу друг. Балансът от сблъсъците помежду им е равен – по една победа и реми. Така че четвъртият епизод от дуела със сигурност ще даде предимство на един от двата тима, като не е изключена и рулетката на дузпите.
С оглед на това обаче, че разградчани триумфираха с два трофея през изминалия сезон, това безспорно накланя везните в тяхна полза преди сблъсъка в Бургас. Още повече че във финала за Купата на България те победиха именно черно-белите след обрат за 2:1.
На стадион “Лазур” атмосферата отново ще е на ниво и нажежена до червено, а наставникът на смърфовете Емил Велев повече отвсякога ще е амбициран да си върне за поражението през май. Кокала най-накрая ще иска да спечели своя първи финал, но едно е сигурно – Петев няма да се даде без бой и ще иска да влезе в историята с требъл. Така предстоящият финал освен битка за трофей ще е и жажда за реванш, доказване, сблъсък на два големи футболни боса и не на последно място – радост за окото дори и на обикновения фен. И двата тима доказаха през миналия сезон, че могат да правят спектакли, които да спират дъха.
Определено пред Велев има доста повече въпросителни около състава, който бе сглобяван в движение, и до последно и самият той едва ли е знаел на кого точно ще разчита. Едни си тръгваха, други идваха на проби, а трети се връщаха. Кашата бе пълна, но именно това е и козът на Локо Пловдив и Кокала. Със сигурност хаосът при железничарите ще обърка и разградчани. От своя страна Петев е подготвил неочаквана изненада. Той няма да може да разчита на един от най-силните си футболисти – дефанзивния халф Светослав Дяков. Националът е наказан и пропуска финала. Очаква се неговото място в средата на терена да заеме Миро Иванов, а по крилото да се включи Мишо Александров. От новите с най-големи шансове да започнат като титуляри са вратарят Чворович и левият бек Кайсара. Разградчани ще имат на своя страна и традицията, а в сблъсъците за Суперкупата тя гласи, че в близо 70 процента от случаите триумфира шампионът. Отделно в двата провинциални финала дотук печели отново тимът, вдигнал титлата. Пловдивчани обаче ще разчитат на своя най-голям коз – феновете, които винаги са били техният 12-и играч.
Хърватите без фенове в Разград Динамо Загреб няма да има подкрепа от феновете си при гостуването на Лудогорец в Разград в мача от втория квалификационен кръг на ШЛ. От ръководството на клуба обявиха, че са взели това решение официално, за да не се стига до инциденти в двубоя на “Лудогорец Арена”. В последните седмици напрежението между феновете и клубната управа се повиши. Ултрасите от организацията Bad Blue Boys (“Лошите сини момчета”) са недоволни от политиката на собственика Мирко Баришич и президента Здравко Мамич. Както е известно, на последната контрола в Австрия привържениците си позволиха да обиждат и плюят Баришич, който бе дошъл да изгледа проверката.
Това вбеси допълнително феновете, които засипват шефовете си със сериозни обиди и заплахи във форумите. От клубното ръководство ще вземат сериозни мерки, за да не се стигне до инциденти по време на реванша в Загреб. Не е изключено обаче някои от запалянковците все пак да пътуват самостоятелно.