Ботев (Враца) сложи с класика край на “черната” си серия, Верея продължава да затъва (видео)

Отборът на Ботев (Враца) откри с класика предпоследния, XXV кръг от редовния сезон в Първа професионална лига. Футболистите на Сашо Ангелов не оставиха никакви шансове на аутсайдера Верея (Стара Загора) и добавиха нови ценни три точки в актива си след 3:0 срещу заралии пред собствена публика. SPORTAL.BG

Тон за победата на стадион “Христо Ботев” даде Мартин Кавдански, който се разписа в 19-ата минута. В 53-ата Даниел Генов с много хубав удар реализира гола на успокоението, а в 57-ата голмайсторът асистира за третото попадение, дело на местния любимец Петър Атанасов.

С успеха врачани сложиха край на негативната си серия от три поредни загуби. С новите три точки Ботев събра 30 точки и поне временно се изравни с осмия Славия. За Верея, който все още няма гол от началото на пролетния дял, това бе четвърто поредно поражение. Старозагорци остават закотвени на дъното със само 6 точки на сметката си и без нито една записана победа до момента.

Малко преди да бъде даден първият съдийски сигнал специална награда от ръководството на Ботев (Враца) получи капитанът на тима Валери Домовчийски. Именно пред него се откри и първата отлична възможност в срещата. В 16-ата минута Петър Атанасов бе изведен отляво зад защитата на Верея, нахлу в наказателното поле и центрира много хубаво към юношата на Левски, който от движение намери топката и от 5-6 метра стреля силно, но право в тялото на Генадий Ганев. Четири минути по-късно обаче защитата на Верея не се ориентира добре след центриране от ъглов удар и позволи на включилия се в предни позиции Мартин Кавдански с глава да открие резултата.

В 30-ата минута грешка в защитата на врачани позволи на Андреис Ковальов да навлезе в наказателното им поле и да стреля с десния крак. За съжаление на заралии обаче, ударът на футболиста срещна десния страничен стълб на Красимир Костов и по този начин те пропуснаха възможността да реализират първи гол тази пролет и да се върнат в мача. В края на първата част домакините, които бяха изнервени от липсата на втори гол, имаха претенции за дузпа, но главният арбитър Станимир Тренчев правилно не отсъди 11-метров наказателен удар.

Малко след подновяването на играта капитанът на домакините Домовчийски бе много близо да реализира своя гол №71 в елита на България, но гредата този път спаси вратаря на гостите. В 53-ата минута обаче Ганев бе безпомощен, след като Даниел Генов бе оставен непокрит в наказателното поле, овладя една центрирана отдясно топката, завъртя се и с много силен и плътен удар матира старозагорския клуб за втори път.

Четири минути по-късно пък Петър Атанасов сложи край не само на налегналата го от седем месеца голова суша, но и на спора, след като реализира трети гол във вратата на Верея. С асистенция при попадението се отличи реализиралият за 2:0 Даниел Генов. В 77-ата минута влезлият като резерва Милан Вушурович пропусна да отбележи първи гол с фланелката на Ботев, след като от десетина метра стреля встрани от вратата. Въпреки че доскорошният играч именно на Верея не заби четвърти гол във вратата на гостите, домакините изпратиха в приповдигнато настроение срещата, след като записаха първи три точки от четири кръга насам.

Първа професионална лига, сезон 2018/2019, XXV кръг

Ботев (Враца) – Верея 3:0
1:0
Кавдански 19′
2:0 Генов 53′
3:0 Атанасов 57′

Ботев: 33. Костов, 11. Васев, 3. Кавдански, 18. Миланов, 37. Керчев, 7. Вълчев (19. Михайлов 82′), 88. Апостолов, 23. Мечев, 10. Атанасов (14. Будинов 86′), 9. Генов (17. Вушурович 74′), 30. Домовчийски (к)
Старши треньор: Сашо Ангелов

Верея: 22. Ганев, 4. Мачадзе (к), 30. Гвазава, 14. Иванов, 21. Тимоте (3. Коуроупис 69′), 33. Нтойа, 18. Доброволски, 11. Станчев, 77. Ковальов, 9. Ризванович (24. Христов 76’), 19. Аурелиен (32. Рюстемов 63′)
Старши треньор: Олександър Севидов

Жълти картони: Кавдански (Ботев); Станчев, Рюстемов (Верея)
Главен съдия: Станимир Тренчев, София
Стадион: “Христо Ботев”, Враца