Лудогорец се събуди и свали Левски на земята (видео+галерия)

Шампионът на България Лудогорец се събуди след зимен сън и свали Левски на земята. “Орлите” победиха напълно заслужено с 2:0 “сините” пред около 17 000 зрители на стадион “Георги Аспарухов“. Попаденията в двубоя от 25-ия кръг на Първа лига отбелязаха Марселиньо (21) и Джоди Лукоки (91), които направиха исторически повторния дебют на Стойчо Стоев начело на разградчани. Специалистът стана първият треньор в родната история, който побеждава 26-кратните шампиони на България четири пъти на “Герена”. Това е трети успех за него с шампионите, като има и един начело на Миньор. Успехът изстреля хегемона в родния футбол през последните седем години на осем точки пред Левски, който се свлече на трето място с 51 точки, и на пет пред ЦСКА-София (54). Това беше 18-ата победа през този сезон в първенството за Лудогорец, който има 59 точки.

Треньорската смяна в клуба на Кирил Домусчиев получи желан ефект, като отборът изигра най-добрия си мач от дълго време насам и дори можеше да победи “сините” с още по-голям резултат. Слабото представяне на тима през тази пролет изглежда, че вече е в миналото и отборът надигна глава след втората си поредна победа в шампионата и втора поредна над Левски.

Поражението е първо за Георги Дерменжиев в официален мач начело на Левски, което прекъсна серията от три поредни победи на тима. Невероятната атмосфера по трибуните отново не помогна на домакините, които през последните години много по-често не бият, когато трибуните са пълни и ги подкрепят. Публиката беше на висока и беше 12-ият играч на Левски, но просто все още класата на Лудогорец е доста по-висока от тази на столичани.

Така столичани останаха без победа в девети пореден мач без успех срещу Лудогорец, а също така в трети пореден пред своя публика не успяват да отбележат гол срещу този противник. Последната победа на “сините” беше през август 2016 година, когато Божидар Краев беше точен в 90-ата минута за крайното 1:0.

Наставникът на “сините” Георги Дерменджиев излезе за първи път срещу бившия си тим. Той направи една промяна в състава от успеха с 3:0 над Славия. Капитанът Иван Горанов се завърна и игра вместо Луи Нганиони отляво на защитата. Николай Михайлов бе на вратата, а Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш и Горанов бяха в защита. Кали Тиам и Мартин Райнов бяха опорните халфове, докато Жерсон Кабрал, Давиде Мариани и Паулиньо действаха зад Станислав Костов.

Опитният Живко Миланов за първи път бе на пейката. Валери Божинов и Еркебулан Сейдахмет отпаднаха от 18-те, като пропуснаха двубоя.

Бившият треньор на “сините” Стойчо Стоев се завърна в Разград. Специалистът, който записа 50 мача начело на столичани, дебютира повторно за “орлите” на стадион “Георги Аспарухов”.

Той бе направил две промени в стартовия състав от успеха с 2:0 над Ботев (Враца), когато още треньор беше неговият нов помощник Антони Здравков. Капитанът Светослав Дяков и Вандерсон се завърнаха от първата минута. Те смениха Абел Анисе и Адриан Попа. Опитният халф се завърна на терена след операция на менискуса преди 17 дни. 34-годишният футболист беше опериран на 21 февруари, като пропусна последните три мача на тима си. Бразилецът, който е кошмар на “сините” със своите осем попадения в тяхната врата, бе върнат в състава, след като беше изваден миналата седмица по решение на предишния треньор.

Националът Пламен Илиев също излезе за първи път срещу 26-кратните шампиони, с който има 123 мача. Пред него в отбрана бяха Сисиньо, Козмин Моци, Драгош Григоре и Антон Недялков. Дяков и Серкан Юсеин бяха опорните халфове, докато Джоди Лукоки, Марселиньо и Вандерсон започнаха зад Клаудиу Кешерю.

Интересното е, че от първата среща на “Лудогорец Арена”, която завърши 2:1 за лидера в първенството, “орлите” бяха с три промени сред титулярите. Ренан, Густаво Кампаняро и Натанаел не играха, докато столичани бяха с четири промени. При тях липсваха Мартин Полачек, Антони Белмонт, Холмар Ейолфсон и Габриел Обертан.

Първият удар беше на Серкан Юсеин, който стреля в 5-ата минута, но Михайлов на два пъти спаси.
В 8-ата минута Михайлов спаси домакините след грешка на Рейш. Стражът спря Вандерсон, който излезе сам срещу него. Ударът на бразилеца мина между краката на Михайлов, който я чукна и тя излезе в корнер. Минута по-късно гредата беше първи помощник на Левски. Сисиньо центрира отдясно, Кешерю игра с глава, изпреварвайки Михайлов, а топката се отби в лявата греда преди да бъде изчистена от Яблонски.


Първата добра атака на “сините” беше в 19-ата минута. Костов проби отдясно и центрира към Паулиньо, който беше изпреварен от Сисиньо. Малко след това Лудогорец излезе напред в резултата. Това се случи в 21-ата минута, когато Райнов беше пресиран от Марселиньо и сбърка (халфът искаше фаул, но беше настъпан от играча с №84, след като сбърка с подаването си), топката беше пресечена от Кешерю, който пусна към Марселиньо. Бразилецът проби между Яблонски и Рейш, като чехът изби топката на шпагат, но тя рикошира в техничаря и прехвърли Михайлов за 0:1. Голът беше негов четвърти срещу гранда от София и първи от успеха с 3:1 на “Герена” през 2017 година.

При последвалата атака Костов пропусна да изравни. Голмайсторът беше изведен отдясно и стреля силно, но Пламен Илиев изби в корнер.

Хубав пробив на Мариани беше пропилян от Паулиньо в 35-ата минута. Бразилецът засече лошо топката и Илиев спаси. Късметът беше на страната на Левки секунди след това, когато удар на Кешерю мина на сантиметри от горната греда.

Втората част започна без промени в двата състава. По-опитният тим играеше със самочувствие и държеше инициативата, докато домакините подкрепяни от публиката не се предаваха, но не успяваха да създадат положения пред вратата на Лудогорец. В 52-ата минута Рейш направи поредната си елементарна грешка в изнасянето на топката, което доведе до светкавична контраатака, в която Вандерсон излезе сам срещу Михайлов. Бразилецът стреля по диагонала, но топката мина покрай лявата греда. Двама футболисти в зелено пък чакаха подаване от своя колега, който беше затворен добре от Яблонски.

Григоре стреля в аут с глава след центриране от фаул.
Михайлов трябваше да избива още едно центриране, а Абел Анисе смени Юсеин в 60-ата минута.
Дерменджиев пък пусна нападателя Сержиу Буш на мястото на Мартин Рейнов. Румънецът секунди след това удари лошо с коляно в слабините Ники Михайлов, който изби поредното центриране от фаул.

Нападателят Якуб Шверчок смени Кешерю в 70-ата минута. Марселиньо пък стреля покрай гредата в 72-ата минута. Удар на Мариани също не уцели рамката на вратата в 75-ата минута. Рейш се контузи, като беше заменен от Живко Миланов, който записа своя 189-и мач за клуба. Португалецът при напускането си на терена изрита ядосан флагчето на корнера, като трябваше страничният рефер да го намества. При последвалата контраатака в 84-ата минута Шверчок пропусна да удвои. Полякът излезе сам срещу Михайлов, но стреля с диагонален изстрел извън вратата, докато Вандерсон го чакаше на празна врата.

Буш се пребори с Моци за една топка, но не можа да подаде на играч в синьо. “Сините” опитаха натиск, като топката попадна в Мариани в 88-ата минута и той стреля силно, но Сисиньо изби пред вратата. В даденото продължение Джоди Лукоки получи подаване от Шверчок, след което финтира Горанов и матира за втори път Ники Михайлов.
Секунди преди края Шверчок можеше да вкара и трети гол, но пропусна да донесе най-големият успех на Лудогорец срещу Левски.

Хилядите фенове по трибуните оцениха старанието на своите любимци, които бяха победени от един по-добър съперник, като ги аплодираха дълго след срещата, показайки, че отново са най-големият коз на клуба.

Това беше шести триумф на “орлите” на “Герена”, които са единствения клуб с положителен баланс в дома на 26-кратните шампиони, с шест срещу три победи от 12 мача. Тимът от Разград има тотална доминация над “сините” във всичките 24 мача между двата тима в елита. Тази победа беше 15-а, равенствата останаха пет, докато победите на Левски са 4. Головата разлика пък е 17:34 в полза на шампионите.

ЛЕВСКИ – ЛУДОГОРЕЦ 0:2
0:1 Марселиньо (21)
0:2 Лукоки (90+1)

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Жерсон Кабрал, Давиде Мариани, Паулиньо, Станислав Костов
Старши треньор: Г. Дерменджиев
ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): Пламен Илиев, Сисиньо, Козмин Моци, Драгош Григоре, Антон Недялков, Светослав Дяков, Серкан Юсеин, Джоди Лукоки, Марселиньо, Вандерсон, Клаудиу Кешерю
Старши треньор: С. Стоев

СЪДИЯ: Драгомир Драганов
СТАДИОН: “Георги Аспарухов”