България стъпи накриво въпреки съдийски подарък (видео+галерия)

Националният отбор на България стартира с равенство европейските квалификации за Евро 2020. “Лъвовете” стигнаха само до 1:1 в първото си домакинство на Черна гора пред около 7000 зрители на стадион “Васил Левски“. Селекцията на Петър Хубчев изигра много драматични последни минути, в които можеше да стигне и до обрат, който не заслужи с цялостното си представяне, но също така и да падне. Попадението за “трикольорите” беше дело на Тодор Неделев. Халфът се разписа от дузпа в 82-ата минута, която обаче беше подарък, тъй като нарушението срещу Станислав Костов беше извършено почти на метър извън наказателното поле.SPORTAL.BG

Преди това Стефан Мургоша беше точен в 50-ата минута. През втората част Ивайло Чочев пък се контузи и линейка го откара веднага в болница. 17-годишният талант Мартин Минчев дебютира за България и пропиля невероятен шанс да влезе в историята с победен гол, но пропусна най-добрата възможност за “трикольорите” в 90-ата минута. Отлично завръщане в състава пък направи Ники Михайлов, който донесе точката със спасяването си в 93-ата минута, когато Болйевич излезе сам срещу него. Така двата тима записаха трето равенство в историята си и второ поредно 1:1, като останаха с по една победа от всичките си пет сблъсъка.

“Лъвовете” започнаха с Николай Михайлов на вратата, който се завърна под рамката на “трикольорите” за първи път от юни 2017 година. Пред него в отбрана стартираха Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков и Петър Занев, заменил Антон Недялков, който имаше проблеми. Георги Костадинов и Ивайло Чочев бяха опорните полузащитници. Халфът на Палермо също се завърна сред 11-те, след като не бе играл от една година с националната фланелка поради контузии. Атакуващите футболисти бяха Тодор Неделев, Галин Иванов и Спас Делев, а капитанът Ивелин Попов водеше атаката. Общо петима бяха промените в тима на България от последната среща срещу Словения (1:1) в турнира Лига на нациите. Георги Петков, Антон Недялков, Симеон Славчев, Николай Димитров и Станислав Костов бяха заменени от Михайлов, Занев, Чочев, Иванов и Неделев.

Общо петима играчи пък бяха на терена при предишния двубой с черногорците през юни 2011 година в Подгорица. Това бяха Михайлов, Бодуров, Занев, И. Повов и Делев, който тогава влезе като резерва. Равенството е трето поредно с резултат 1:1 за тима на Хубчев и общо четвърто за селекционера от 19 мача начело на отбора.

Първият опасен удар беше в 7-ата минута, когато Неделев стреля, но последва рикошет в защитник на черногорците, след което Петкович се хвърли в краката на Иванов и изби. Хубава атака на домакините завърши с нов удар на Неделев в 15-ата минута след центриране на Делев, но този път Шимич прати топката в корнер. В 18-ата минута Михайлов спаси родните национали. Вратарят спря Мирко Иванович, който излезе сам срещу него след поредица от рикошети. Нападателят стреля силно, но вратарят с крак прати топката над гредата в корнер.

Последваха две възможности за българите. Първо Вешович изчисти пред голлинията удар с глава на Божиков, който преди това беше отклонен от Стойкович. Малко след това Петкович изби със сетни усилия центриране от фаул на Неделев, което коварно отиваше към вратата му. Делев от добра позиция прати топката далеч от целта в 42-ата минута, докато гостите искаха нарушение в атака.

Втората част започна кошмарно за “трикольорите”, които в 50-ата минута допуснаха гол. При контраатака таранът Стефа Могуша с един финт мина между Божиков и Занев, след което с левия крак прати топката в долния десен ъгъл на Ники Михайлов. Нападателят отиде да празнува със своите фенове, които полудяха от радост. Голмайсторът на Първа лига Станислав Костов веднага влезе на мястото на Иванов и застана на върха на атаката, докато Ивелин Попов се върна малко по-назад и проба един далечен удар.

Попадението вдъхна увереност на гостите, които на контраатака започнаха с лекота да стигат в близост до вратата на България. Играчите на Хубчев пък отидоха на другия полюс. Родните футболисти станаха много нервни, нямаха скорост, нито пък идея в играта си. До 62-ата минута черногорците имаха три-четири много опасни атаки, те или завършваха с удари извън целта, или последният защитник в отбраната на “лъвовете” спираше нападателите. За известно време в сектора за гостите имаше напрежение, но не се стигна до ексцесии.

В 69-ата минута много лоша травма получи Чочев, който се сблъска с играч на гостите. Бившият футболист на ЦСКА беше изнесен на носилка и откаран веднага в болница, като има съмнение за скъсани връзки. На негово място се появи Славчев. Две минути след това Костадинов с глава отправи удар в рамката на вратата, но без да затрудни Петкович.

Последваха две мелета в наказателното поле на гостите, но без да се стигне до завършващ удар от играч на “лъвовете”.

Капитанът Попов беше много близко до равенството в 79-ата минута. Десетката стреля отблизо, Петкович обаче показа добър рефлекс и изби. Делев пробва задна ножица, но топката отиде високо над вратата.

Така се стигна до 81-ата минута, когато активният Костов беше фаулиран от Йовович. Реферът Бюке показа бялата точка. Гостите протестираха, но не за нарушението, което беше факт, ами заради това, че бе извън наказателното поле.

Съдията не промени своето решение и зад топката застана Неделев. Звездата на Ботев (Пловдив) беше безгрешен и вкара своя втори гол за България от 22 мача, след като през миналия октомври откри головата си сметка при победата с 2:1 над Кипър.
Младият Мартин Минчев пък направи дебют за България едва на 17 години, докато родната осмица си нагласяше топката на дузпата. Талантът на Черно море смени Делев.

Попадението вдъхна надежда за обрат. Публика и отбор станаха едно, но изстрел на Страхил Попов мина над гредата.

Минчев пък се откъсна от защитата и стреля силно по диагонала, но шансът не беше на негова страна и пропусна възможността да стане герой. Това се случи в 90-ата минута, а във втората такава на даденото продължение Михайлов спаси “лъвовете”. Резервата Болйевич остана сам срещу него, но вратарят на Левски плонжира и изби в корнер.

Така двата тима разделиха точките, като България пропусна да тръгне в кампанията с три точки, които бяха много важни предвид целта и мечтите за класиране на Евро 2020.

В понеделник “лъвовете” гостуват на Косово, който се намира в отлична форма, но след това равенството победата за момчетата на Хубчев изглежда наложителна.

Черна гора за трети път гостува на “Васил Левски”, като записа първо равенство в София, където имаше победа с 1:0 и поражение с 1:4. Интересното е, че черногорците във всичките пет двубоя срещу “лъвовете” успяват да се разпишат в нашата врата. Играчите на Тумбакович приемат големия фаворит Англия в понеделник, който разби с 5:0 Чехия на “Уембли” в първата си среща.

 

Квалификации за Евро 2020 – група “А”:

БЪЛГАРИЯ – ЧЕРНА ГОРА 1:1
0:1 Мугоша (50)
1:1 Неделев (82-д)
 
БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Николай Михайлов; Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Петър Занев; Георги Костадинов, Ивайло Чочев (68-Симеон Славчев); Тодор Неделев, Ивелин Попов, Галин Иванов (51-Станислав Костов) Спас Делев (82-Мартин Минчев)
Селекционер: П. Хубчев
ЧЕРНА ГОРА (4-2-3-1): Петкович; Марушич, Симич, Томашевич, Вешович (78-Йовович)
; Стойкович; Янкович
64-Болйевич), Иванич, Вукчевич; Бечирай, Мугоша (89-Косович)
Селекционер: Л. Тумбакович
Жълти картони: Ив.Попов, Чочев, Бечирай, Шимич, Йовович, Болевич
СЪДИЯ: Руди Бюке (Франция)
СТАДИОН: “Васил Левски”, 7000 зрители

ГАЛЕРИЯ