УЕФА подхвърли жалки огризки на клубовете ни

Има ли смисъл от участие в евротурнирите? Този въпрос със сигурност започват да си задават миналогодишните български участници в надпреварите под егидата на УЕФА. SPORTNI.BG

И четирите ни представителя преди година – Литекс, ЦСКА, Локомотив София и Левски не стигнаха до груповата фаза на Шампионската лига или Лига Европа и трябва да се задоволят само с дребни трохи от над 800 млн. евро награден фонд на футболната централа.
На сайта на УЕФА излязоха сумите, които всяка федерация е получила за участието на тимовете си в предварителните кръгове на турнирите. Общата сума за България е скромните 910 хил. евро.

Тези пари ще бъдат разпределени според заслугите на различните отбори в надпреварата. А е факт, че те не бяха особено големи.

С най-голям дял от тях е Литекс. Шампионът за 2011 г. участва в два предварителни кръга на Шампионската лига и един на Лига Европа.

Според правилника на УЕФА, за участие в един рунд от надпреварата преди групите, се полагат 90 хил. евро.

Отделно, всеки участник в плейофа на Лига Европа (бел. ред., т.е. последният кръг преди груповата фаза) получава нови 90 хил. евро.

Тъй като ловчанлии отпаднаха окончателно от Европа точно в плейофа на ЛЕ, те се облажват с 360 хил. евро от наградния фонд. Отделно те получават и 100 хил. евро за факта, че са станали шампиони на България за 2011 г.

Така общата сума стига 460 хил. евро. А само за ремонт на стадиона си миналата година ловчанлии хвърлиха над 5 млн. лв. При това – за да е по стандартите на УЕФА…

Доста по-жалка е картинката при другите ни участници. Закъсалият здраво за пари Локомотив София се добра до скромните 180 хил. евро. Такава е сумата за участието на “железничарите” в два кръга от надпреварата.

Същите пари взима и ЦСКА, макар да отпадна още след първите си два мача. “Червените” обаче започнаха директно от плейофа и прибраха също 180 хил. евро.

Факт е обаче, че и двата тима имаха сериозни разноски по пътувания, наеми на стадиони, официални разходи и едва ли са видели нещо от тези средства.

Най-жалка е историята при Левски. “Сините” отпаднаха на старта на кампанията си от Спартак Търнава и останаха само с 90 хил. евро от наградния фонд. Те даже сигурно са на загуба от участието си в Европа.

Да се надяваме, че тази година родните участници в Европа ще ни зарадват с по-големи успехи в Европа, а съответно парите за тях от УЕФА ще бъдат доста повече.