Челси е първенец по приходи в Шампионската лига за изминалия сезон

Европейската футболна асоциация (УЕФА) обяви, че Челси e на 1-о място по спечелени приходи от последното издание на Шампионската лига по футбол. Според УЕФА, Челси ще вземе приходи от 59,9 милиона евро от общия награден фонд.SPORT.BNT.BG

Общо 754 милиона евро си поделят всичките 32 отбора, които играха в груповата фаза на турнира. Байерн, който достигна до финала, ще прибере 41,7 милиона евро. Отпадналият на полуфиналите Барселона 40,6 милиона евро, а Милан- 39,9 милиона. Миланистите отпаднаха на четвъртфинала именно от Барселона. Въпреки че не успя да се класира за елиминациите в Лигата, Манчестър Юнайтед ще прибере 35,2 милиона евро. За английските клубове сериозен фактор в приходите са телевизионните права с местните компании и това изстрелва “Червените дяволи” в топ 5 на приходите въпреки резултата им.

Всеки отбор, който влезе в групите на Шампионската лига, взима базово по 7,2 милиона евро. След това идват бонусите за спечелени точки, за класиране в следващата фаза, както и специални бонуси при интерес от големите телевизии и рекламодатели. Последен в ранглистата по приходи е хърватският Динамо (Загреб), който сега ще се бори да попадне отново при големите пари.

Първият съперник на първенеца на Хърватия е Лудогорец (Разград), като мачовете са на 18-и и 25-и юли. В миналогодишното издание Динамо загуби и 6-те си мача в групата, като в една от срещите останаха сериозни съмнения за манипулиране на мач заради залагания. Динамо е прибрал 8,2 милиона евро от УЕФА въпреки шестте поражения в шест мача.

В турнира Лига Европа победителят от миналата година Атлетико (Мадрид) ще прибере 10,5 милиона евро. Също толкова взима и Шалке’04, който достигна до четвъртфиналите, но има отличен договор с германските телевизионни компании. 40 милиона от приходите в Шампионската лига ще бъдат пренасочени като награден фонд в турнира Лига Европа, където няма толкова сериозен телевизионен интерес и големи рекламодатели.

УЕФА запазва около 20% от търговските приходи от клубните състезания, за да се покриват текущи разходи и да се направят солидарни плащания към националните федерации, лиги и клубове. 200-те члена на Европейската асоциация на клубовете също получава най-малко 2,5 милиона ($ 3 млн.) годишно финансиране.