Нов дебютен гол на “син” юноша посече Ботев (Пд) на “Коматево”

Отборът на Левски отново победи Ботев (Пловдив) на “Коматево” през този сезон. “Сините” надвиха с 3:1 “канарчетата”, като подобно на срещата от първия кръг от сезона, когато Георги Тодоров водеше състава с Тодор Симов, герой бе юноша на 26-кратните шампиони на България. През миналия юли левскарите спечелиха с 1:0 след дебютния гол за клуба на Илия Димитров в 93-ата минута. Този път 20-годишният Станислав Иванов отбеляза дебютното си попадение в елита. Той се разписа в 87-ата минута, като върна преднината с 2:1 на столичани. Преди това Станислав Костов беше точен от дузпа в 20-ата минута, но Тодор Неделев изравни в 67-ата минута, посвещавайки гола си на легендата Чико Дерменджиев. Секунди преди края Валери Божинов също отбеляза и довърши пловдивчани.SPORTAL.BG

Успехът почти сигурно гарантира третото място в крайното класиране на Левски, който има вече преднина от 11 точки пред четвъртия в класирането. “Сините” имат 62 точки, докато активът на Берое е 51 точки, а Ботев остана пети с 50 точки.

Дата 4 май вече е незабравима за феновете на Ботев (Пловдив) и Левски. Днес “канарчетата” се сбогуваха с най-голямата си легенда Динко Дерменджиев-Чико, докато неговият добър приятел и символ на “сините” Георги АспаруховГунди, трябваше да навърши 76 години. Футболистите на двата отбора имаха много различна сутрин, след като “канарчетата” бяха на поклонение на рекордьора по мачове и по голове за клуба, а тези на “сините” поднесоха венци пред бюста на славната си деветка на “Герена”, преди да тръгнат за Пловдив.

Така точно една година по-късно два от трите най-големи отбора в историята на България, отново излязоха един срещу друг в мач от плейофите. Навръх 75-годишнина от рождението на Гунди Левски обърна Ботев с 3:2 в столицата, след като изоставаше на почивката с 0:2.

Наставникът на “канарчетата” Николай Киров направи две промени в състава от успеха с 2:0 над ЦСКА-София в началото на седмицата. Изтърпелият наказание Филип Филипов, както и младият Кристиян Добрев, замениха Еберт Кардосо и Александър Тонев. Даниел Кайзер бе на вратата, докато в защита действаха Филипов, Кристиян Добрев, Димитър Пиргов и Лазар Марин. Радослав Терзиев беше опорен халф, а четворката пред него бе Добрев, Васил Шопов Лъчезар Балтанов и Тодор Неделев, докато Феребори Доре беше на върха.

Наставникът Георги Тодоров дебютира също с 4-1-4-1, като направи само една промяна от последния мач на Георги Дерменджиев срещу Берое (1:2). Младият Деян Иванов замени Давиде Мариани, който остана на пейката. Пред Николай Михайлов в отбрана играха Живко Миланов, Иванов, Нуно Рейш и Иван Горанов. Кали Тиам беше пред защитата, а Станислав Иванов, Илия Юруков, Мартин Райнов и Паулиньо бяха зад Станислав Костов.

Двубоят на Коматево започна с едноминутно мълчание в памет на Динко Дерменджиев, а двата тима и реферите излязоха със специални тениски, на които беше ликът на Чико.

Играчите на “сините” стартираха по-активно срещата, но Иванов пропусна. В 8-ата минута мачът беше спрян, за да бъда отдадена почит на легендарната осмица на “жълто-черните”, а трибуните започнаха да скандират:”Чико, Чико, Чико”.

Столичани продължиха да атакуват. Левият защитник Иван Горанов проби в 18-ата минута и намери Паулиньо, който стреля в аут от изгодна позиция.
Малко след това Кайзер спаси удар на Костов, а Добрев фаулира Миланов в наказателното поле и Георги Кабаков отсъди дузпа в полза на гостите. Зад топката застана Станислав Костов, който стреля слабо в долния десен ъгъл на Кайзер, вратарят хвана ъгъла, но не успя да избие топката, която влезе в мрежата за 0:1. Нападателят вече има 22 попадения през тази кампания, а това беше първият му от бялата точка през сезона.

Последните минути на първата част Ботев започна да играе по-добре, като Кристиян Димитров първо потърси контакт в наказателното поле, за да си изпроси дузпа, а в последните минути Деян Иванов бутна с едната ръка Добрев, който падна в наказателното поле, но Кабаков даде знак играта да продължи.

На почивката Антон Карачанаков влезе на мястото на Шопов, а Ботев започна да търси изравнително попадение. Гостите имаха възможност след удар на Паулиньо в 51-ата минута. Малко след това в 57-ата минута “канарчетата” пропуснаха да изравнят.

Карачанаков центрира отдясно, Рейш не успя да изчисти, но Неделев не успя да засече добре топката. Топката остана в домакините, които завършиха атаката с изстрел на Неделев, който Михайлов улови.

Играчите на Киров продължиха да имат инициативата. Валери Божинов замени Костов в 65-ата минута, нещо което не се хареса на голаджията, който видимо показа, че не е доволен от напускането на терена.
Буквално при следващата атака домакините изравниха. Звездата Неделев нахлу фронтално през защитата, като финтира Иванов и изненадващо стреля с десния си крак, топката рикошира леко в Рейш и влезе в мрежата на Михайлов. Попадението беше 16-то за осмицата през този сезон във всички турнири и рекордно 14-то в първенството за една кампания.

Националът изтича до пейката и вдигна висока фланелката с лика на Чико Дерменджиев, чийто надпис бе:”Легендите не умират!”

Давиде Мариани влезе веднага в игра, тъй като Деян Иванов се контузи, докато се опитваше да спре Неделев. Райнов се върна в центъра на защитата, а Ботев беше по-активен и търсеше обрат.

Карачанаков стреля опасно обаче топката се отклони в Доре и излезе в аут.

Три минути преди края на срещата при добра контраатака Тиам изведе Иванов. Младият футболист пое топката, стреля с десния крак и върна преднината на Левски. Попадението е негово дебютно в Първа лига и общо трето със синята фланелка през този сезон, тъй като се разписа два пъти за Купата на България. Талантливият футболист чакаше това попадение в продължение на 32 мача, в които едва четири пъти бе на терена през всичките 90 минути.

Голът стресна играчите на Ботев, които бяха нокаутирани окончателно в последната минута. Паулиньо напомни на представянето си преди година, като преодоля няколко защитници и останал сам срещу Кайзер подаде на Божинов, който на празна врата довърши “канарчетата”. Попадението е негово второ през тази пролет, девето в елита за сезона, и общо десето с екипа на Левски от 26 мача.

Така Левски остана без загуба в шестте си гостувания за 2019 година, като приема Черно море на “Герена”, където пък няма успех още през тази година. Ботев най-вероятно вече ще мисли за финала с Локомотив (Пловдив), въпреки че преди това приема Берое.

Този успех беше 23-и за Левски срещу Ботев от 67 срещи за първенство в Пловдив. Домакините останаха с 30 победи, 14 пъти срещата е завършвала наравно. Победата беше общо под №75 за “сините” от 135 мача срещу “канарчетата”, които имат общо 38 успеха, а 22 пъти двубоят е завършвал без победител.

БОТЕВ (ПД) – ЛЕВСКИ 1:3
0:1 Костов (21-дузпа)
1:1 Неделев (67)
1:2 Иванов (87)
1:3 Божинов (90)

БОТЕВ ПД (4-1-4-1): Даниел Кайзер; Филип Филипов, Кристиян Димитров, Димитър Пиргов, Лазар Марин; Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов; Васил Шопов, Тодор Неделев, Кристиян Добрев; Феребори Доре
Старши треньор: Н. Киров
ЛЕВСКИ (4-1-4-1): Николай Михайлов; Живко Миланов, Деян Иванов, Нуно Рейш, Иван Горанов; Кали Тиам, Илия Юруков; Станислав Иванов, Мартин Райнов, Паулиньо; Станислав Костов
Старши треньор: Г. Тодоров

СЪДИЯ: Георги Кабаков
СТАДИОН: “Ботев 1912”, 3000 зрители

ГАЛЕРИЯ