Мелета и разправии във Враца! Всичко се решава в София

Отборите на Ботев (Враца) и Славия изиграха много нервен мач в първия полуфинален плейоф за мястото даващо право на участие в баража за Лига Европа. На стадион “Христо Ботев” двата тима не успяха да си вкарат гол, като завършиха 0:0. Така всичко ще се реши в петък, когато носителят на Купата на България е домакин на стадион “Славия” в квартал “Овча купел”. Последните минути отборите удариха по една греда, като се разминаха с победата. Сблъсъкът беше изключително изнервен, като няколко пъти имаше мелета и разправии между футболистите на терена. Първото меле беше малко преди почивката, когато врачани имаха основание да искат дузпа. В началото на второто полувреме последваха остри сблъсъци, като бяха спестени червени картони на Дарко Тасевски и Валери Домовчийски, а пет минути преди края Георги Петков също можеше да бъде изгонен, след като избута без топка бившия си съотборник в Левски – Домовчийски. SPORTAL.BG

Треньорът на домакините Сашо Ангелов направи седем промени в състава от успеха с 6:1 над извадения днес от Първа лига Верея (Стара Загора). Вратарят Юго Коантар, Даниел Гаджев, Ивайло Михайлов, Милан Вушурович, Едгар Тур, Мирослав Будинов и Петър Атанасов бяха заменени от Красимир Костов, Илия Миланов, Йордан Апостолов, Венцислав Керчев, Георги Вълчев, Даниел Генов и Емил Стоев, докато останалите титуляри бяха Андреас Васев, Симеон Мечев, Мартин Кавдански и Валери Домовчийски, който водеше атаката.

Златомир Загорчич също беше оставил доста титуляри да почиват при успеха с 1:0 над Дунав в Русе. Той направи шест промени, като заложи на най-доброто.  Петима титуляри от последната срещата бяха Ертан Томбак,   Давид Муньос,  Славчо Шоколаров,  Радослав Кирилов и Цветелин Чунчуков, докато Георги Петков, Милен Гамаков, Димитър Велковски, Янис Карабельов, Георги Йомов и Дарко Тасевски също започнаха от първата минута.

Още в шестата минута Кавдански получи жълт картон за груб фаул в краката на Тасевски. Първата голова възможност беше за “белите” в 23-ата минута, когато Георги Йомов се измъкна зад защитата, но реши да подава, вместо да бие, и сбърка. В 31-ата минута страхотна комбинация между Домовчийски и Емил Стоев завърши с удар на крилото, който Георги Петков изби със сетни усилия в ъглов удар. Двубоят беше доста нервен, като и двата тима се бореха за всеки сантиметър на терена. 
  

Буквално в последната минута на първата част “зелените” пожелаха дузпа. Даниел Генов надбяга Димитър Велковски, който определено го засили с едната ръка. Крилото падна на земята, но реферът Валентин Железов му показа жълт картон за симулация. Нещо, което не беше правилно, тъй като играчът на врачани със сигурност не симулира. Двата отбора се изнервиха, като не спряха да се разправят, докато не се прибраха в съблекалнята на почивката.

Втората част започна със скандално отсъждане на рефера Железов. Първо Домовчийски, докато финтираше Велковски, посегна да го удари с лакът, след като бранителят го изрита в опита да му отнеме топката. Това не остана незабелязано от македонския плеймейкър на столичани Дарко Тасевски. Опитният халф се засили с всичка сила към нападателя, като го удари с лакът в главата, а след това го бутна с двете ръце в лицето. Голмайсторът падна на земята, а всички играчи на Ботев поискаха червен картон, който беше задължителен. Съдията обаче показа само жълт картон на Тасевски, който заслужаваше да бъде пратен под душовете, а Домовчийски също не беше санкциониран и остана на терена.


При следващата атака Домовчийски стреля далеч от целта. Тасевски пък беше заменен принудително от Владислав Узунов, тъй като при сблъсъка с Домо се контузи в рамото. Радослав Кирилов също напусна контузен за сметка на Илиян Мицански, докато Милан Вушорович влезе на мястото на Мечев.
Велковски стреля извън целта от фаул в 72-ата минута. Осем минути по-късно Вушорович се размина на сантиметри от попадението. Черногорецът нахлу отдясно и със силен удар нацели сглобката на Петков. Тимът на Ботев търсеше попадение по-активно, но без да създава чисти положения.

В 85-ата минута отново имаше сериозно меле на терена между двата тима. След центриране отдясно Петков изпусна топката, но Кавдански бутна Давид Муньос  пред голлинията, извършвайки нарушение (което беше маркирано от Железов), топката попадна в Домовчийски, който стреля в легналия защитник, а в този миг опитният страж го избута в гърба. Нападателят падна, след което играч на столичани го настъпи, а друг го ритна, докато десетина футболисти започнаха да се бутат. Картони изненадващо отново нямаше. Най-добрата възможност след почивката за столичани дойде в 93-ата минута, когато Узунов с плътен изстрел беше близо до гол, но коженото кълбо облиза горната греда. Така срещата завърши без победител и всичко ще се реши в столицата този петък на 10 май.
 

Победителят от този сблъсък ще играе финал срещу победителя от двойката Локомотив (Пловдив) – Етър, а който спечели, ще гостува на третия в крайното класиране в баража, даващ право на участие в Лига Европа.

 

Това беше първо равенство между двата тима през този сезон в елита. Първо играчите на Ангелов надвиха с 1:0 на стадион “Васил Левски” през есента, след което “белите” си тръгнаха с трите точки от Враца през февруари с победата 3:1. Именно поради това срещата в столицата ще бъде много интересна.

       

 
 БОТЕВ (ВРАЦА) – СЛАВИЯ 0:0 (първи мач)

 

 
БОТЕВ (ВРАЦА): Красимир Костов, Венцислав Керчев, Андреас Васев, Илия Миланов, Мартин Кавдански, Георги Вълчев, Йордан Апостолов,  Симеон Мечев, Емил Стоев, Даниел Генов, Валери Домовчийски


СЛАВИЯ:
Георги Петков, Ертан Томбак, Милен Гамаков, Давид Муньос, Димитър Велковски, Славчо Шоколаров, Янис Карабельов, Георги Йомов, Дарко Тасевски, Радослав Кирилов, Цветелин Чунчуков

Жълти картони:
Генов, Миланов, КавданскиШоколаров, Тасевски
Съдия: Валентин Железов
Стадион: “Христо Ботев”