Септември (Сф) побутна Дунав към урвата и направи важна крачка към спасението (видео)

Септември (София) спечели с 1:0 гостуването си на Дунав в първия плейоф между двата отбора за оставане в Първа лига. Ценното попадение в Русе вкара Кристофър Мандиангу в 65-ата минута, с което бе решен този неособено (можем да сме и по-критични) динамичен и впечатляващ двубой. Реваншът е след три дни в столицата. Загубилият от двойката ще спори с третия във Втора лига за място в елита през следващия сезон. За момента това е тимът на Арда (Кърджали). SPORTAL.BG

Срещата край р. Дунав започна с минута мълчание в памет на загиналия български алпинист Иван Томов.

В самото начало шанс за гол се откри пред Георги Динков от домакините, но изстрелът му с глава премина над вратата.

В 11-ата минута капитанът на столичани Борис Галчев пробва мерника си от далечна дистанция, но топката профуча над целта.

Последваха скучни минути в Русе, за които не може да се каже нищо. Ритане в средата на терена и плахи атаки към двете врати. В 36-ата минута Драгош Фирцулеску шутира опасно с левия крак, но до попадение в мрежата на Септември не се стигна.

След това на терена отново се настани еднообразието и така до последния съдийски сигнал за първата част, завършила при справедливо 0:0.

В 56-ата минута Благой Макенджиев направи страхотно спасяване на метър пред голлинията на Дунав. Силен изстрел на Фабиано беше спрян от вратаря и това беше най-чистото положение до този момент.

В 65-ата минута Кристофър Мангиангу наруши затишието на игрището. Футболистът с германски паспорт простреля Маненджиев с точен удар по диагонала и така гостите поведоха с 1:0.

Голът даде криле на момчетата на Христо Арангелов и Мариян Христов и те направиха серия от добри акции към мрежата на домакините. В 76-ата минута обаче дойде време и на Янко Георгиев да показва класа под рамката си. Стражът на софиянци отби удар от упор на резервата Ахмед Ахмедов и запази преднината на Септември.

В добавеното време на мача Мухамаду Ндиайе стреля опасно с глава, но Георгиев отново беше блестящ и не допусна да се стигне до изравняване. Краят на срещата донесе напрежение край тъчлинията, но до сериозни мелета не се стигна, а Мариян Христов и Людмил Киров се разбраха с думи.

Дунав – Септември 0:1

0:1 Мандуангу (65)
 

Стартови състави:

Дунав: Макенджиев, Динков, Ковачев, Мунин, Исаевски, Димов, Попадийн, Инкоом, Фирцулеску, Иса, Васев

Септември: Я. Георгиев, Галчев, Бенга, Дюлгеров, Чандъров, Стоичков, Глишик, Здр. Димитров, Мандиангу, Сахити, Фабиано