Славия крачка по-близо до баража за Лига Европа (видео+галерия)

Отборите на Славия и Етър играят при резултат 1:0 в първи мач от финалния плейоф за Лига Европа. Единственото попадение към момента реализира Георги Йомов, който бе точен в даденото от главния съдия продължение на първата част. Двата тима са се запътили към голямата цел и всеки от тях вярва, че може да я постигне. Те ще изиграят два мача помежду си, за да определят отбора, който ще се изправи срещу третия в първата шестица в решителния сблъсък за място във втория по сила клубен турнир на Стария континент.

Все още обаче не е ясно дали Етър ще получи лиценза за Европа. От БФС обявиха, че такъв няма за “виолетовите”, но от клуба контрираха, че все още не са подали заявка за участие в евротурнирите и могат да го направят на по-късен етап, ако се наложи.

Странно или не, но на пръв поглед фаворитът в този плейоф е тимът на Етър. Великотърновци спечелиха и двата мача със Славия в редовния сезон, без да допуснат гол. Първо те се наложиха с 3:0 на “Ивайло”, а след това победиха и с 1:0 в София.

Друга неприятна тенденция, която се очертава за възпитаниците на Златомир Загорчич, е, че те зациклиха в домакинствата си. За последно “белите” се наложиха с 3:2 над Черно море на 19 февруари. След това тимът е в серия от 6 поредни двубоя без успех на свой терен. Общата статистика обаче е силно в полза на столичани. Те имат 24 победи, 12 равенства и 14 загуби в мачовете си с Етър в елита.

Двубоят в столичния квартал “Овча купел” можеше да започне отлично за “белите”, след като още в 3-ата минута, от изключително близко разстояние, Георги Йомов стреля с глава право в лявата греда на национала Христо Иванов. В 9-ата минута пък гостуващият състав на Етър стигна до първата си добра възможност пред Георги Петков. След разбъркване в наказателното поле на Славия топката се озова във Велко Батрович, който от точката за изпълнение на дузпа стреля, но ударът му бе блокиран и мина встрани от вратата на домакините.

Четвърт час след началото на срещата Даниел Младенов бе близо до това да открие резултата, но след изпълнението му топката премина на метър встрани от вратата на Петков. Десетина минути по-късно отново асът на “болярите” опита да изненада бившия страж на Левски от далечно разстояние, но и този път мерникът му изневери. В 36-ата минута пък Славчо Шоколаров прояви смелост и опита от около 25-26 метра да затрудни Христо Иванов. Ударът му обаче, макар и точен, бе твърде слаб и не затрудни повикания от Балъков в националния отбор страж.

В даденото от главния съдия Георги Иванов продължение “белите” организираха бърза контраатака, Радослав Кирилов напредна отляво, след което пусна остро топката към наказателното поле. Първоначално тя рикошира в играч във виолетово, но все пак продължи движението си по посока наказателното поле на Етър, където връхлитащият Георги Йомов я намери от движение и стреля силно. Христо Иванов успя да докосне топката, но не и да наруши хода й към мрежата му.

Веднага след подновяването на играта Етър имаше претенции за дузпа след опит на Даниел Младенов да центрира отдясно, които обаче не бяха уважени от арбитъра. В ответната атака пък Славия пропусна чудесна възможност да вземе комфортен аванс от два гола в резултата, след като Крум Стоянов се намеси отлично и предотврати второ попадение в неговата врата. В следващите минути двата отбора се хвърлиха в здрава битка, като чистите голови положения липсваха. Петков и Иванов се намесиха, но напълно рутинно в няколко ситуации.

След по-предпазлива игра и много дебнене пред Славия все пак се откри чудесна възможност да затвори мача и да вземе добър аванс преди реванша на “Ивайло”. Влезлият като резерва Дарко Тасевски майсторски изведе Цветелин Чунчуков зад защитата на Етър, нападателят напредна и навлезе в наказателното поле на “болярите”. Вместо да стреля с левия крак обаче, Чунчуков опита майсторско изпълнение с външен фалц, което обаче бе крайно неуспешно.

Първа професионална лига, сезон 2018/2019, бараж за 7-мо място

Славия – Етър 1:0
1:0
Йомов 45′

Славия: 1. Петков, 25. Томбак, 38. Гамаков, 6. Хуманес, 19. Велковски, 35. Йомов (55. Стоянов 90′), 8. Шоколаров (14. Тасевски 64′), 10. Карабельов (к), 11. Кирилов (24. Петров 86′), 23. Узунов, 9. Чунчуков
Старши треньор: Златомир Загорчич

Етър: 1. Иванов, 84. Илиев, 21. Василев, 16. Гълъбов, 25. Кр. Стоянов, 20. Пехливанов, 17. Мане (73. Ив. Стоянов 79′), 8. Руменов, 11. Младенов, 10. Батрович (7. Ангелов 79′), 88. Боджадж
Старши треньор: Красимир Балъков

Жълт картон: Петков (Славия); Пехливанов (Етър)
Главен съдия: Георги Иванов
Стадион: “Славия”, София

галерия