Дунав ликува след голов трилър, Септември ще играе за оставането си в елита

Отборът на Дунав си гарантира участие в Първа лига и през сезон 2019/20. Днес русенци победиха като гост Септември (София) с 3:2 в реванш от плейофа за оставане в Първа лига. Двубоят се игра на националния стадион “Васил Левски“, а в мача видяхме всичко. Здравко Димитров (6) изведе Септември напред в резултата, а Исмаил Иса (41) възстанови равенството. Свилен Щерев (44) направи обрата пълен с първия си гол в елита. Капитанът Борис Галчев (67) вкара втори гол за Септември, но Свилен Щерев (73) отново даде аванс на гостите. Щерев бе изгонен от игра в 82-ата минута след опасно влизане в краката на Здравко Димитров. Преди дни столичният тим се наложи с 1:0 в Русе, но “драконите” показаха, че не са се предали и спечелиха по уникален начин в София. Загубилият днес ще се изправи срещу един измежду Монтана и Арда (Кърджали) в директен спор за място сред най-добрите.SPORTAL.BG

Септември отново разчиташе най-вече на звездата си Кристофър Мандиангу. Бившият юношески национал на Германия отбеляза единствения гол в първия мач. Опитният Борис Галчев дърпаше конците в средата на терена, а Здравко Димитров и Асен Чандъров търсеха пролуки в противниковата защита.

Аут заради наказание бе треньорът Христо Арангелов и на пейката седеше единствено Мариян Христов.

Септември беше в добра форма в най-важната част от сезона и нямаше загуба в 7 поредни мача – 4 победи и 3 равенства. За последно столичани загубиха на 16 март – 0:6 от Лудогорец. Дунав пък затвърди мнението, че се представя стабилно далеч от дома през последните седмици. Русенци не допуснаха поражение в нито едно от 4-те си най-скорошни гостувания и неизменно успяваха да се разпишат. “Драконите” нямат поражение в пети мач далеч от дома.

Дунав игра в баражите за оставане в Първа лига и през миналия сезон. Тогава отборът завърши на 12-о място в крайното класиране, но се спаси след победа с 2:1 над Царско село.

Септември набързо направи така в срещата да няма дузпи. В 6-ата минута Фабиано потърси Здравко Димитров в предни позиции, а нападателят успя да се възползва от много разконцентрираната игра на Самуел Инкоом, който позволи на своя противник да го надиграе и да стреля в десния ъгъл на вратата зад Благой Макенджиев.
В 19-ата минута Янко Георгиев направи първо спасяване в срещата след удар на Исмаил Иса. Опитният нападател засече хвърляне от тъч на Самуел Инкоом. В 22-ата минута Янко Георгиев трябваше да се намесва след много опасен удар на Красимир Станоев от фаул.

Вратарят предпочете да боксира топката напред, а не в корнер. В 30-ата минута домакините имаха огромен късмет при удар с глава на Ахмед Ахмедов. Нападателят засече центриране от левия фланг, като при първия му изстрел топката се отби в страничния стълб.

Стражът Янко Георгиев можеше да си вкара автогол след плонжа, който направи, тъй като топката се отби в гърба му, но тя отново се удари в гредата. В 41-ата минута Исмаил Иса възстанови равенството и върна Дунав в мача с хубав гол с глава.

Нападателят засече центриране на Александър Исаевски от лявото крило, възползвайки се от слабото позициониране в защитата на Септември. Русенци шокираха домакините с втори гол и то само три минути по-късно. Самуел Инкоом пусна чудесно подаване към Свилен Щерев, който стреля силно в обрания ъгъл, отбелязвайки първото си попадение в Първа лига.

Второто полувреме започна с по-активни действия на футболистите на Септември, които опитаха да затруднят защитата на Дунав с центрирания от крилата. В 62-ата минута Кристофър Мандиандгу стреля над вратата. При едно от много центрирания капитанът на Септември Борис Галчев върна тима си в мача.
Халфът успя да се промъкне хитро в наказателното поле и да засече с глава центриране на Дарко Глишич. Дунав отново взе инициативата и бързо стигна до трети гол във вратата на Георгиев. При едно изсипване в наказателното поле защитата на домакините не се ориентира по най-добрия начин и топката бе изчистена на крака на Свилен Щерев, който вкара красив гол от воле. В 80-ата минута Дунав можеше да реши всичко, но напречната греда раздели Ахмед Ахмедов с гола. Минута по-късно Свилен Щерев остави Дунав с човек по-малко на терена. Нападателят влезе остро в краката на Здравко Димитров, за което получи червен картон.

Плейоф за оставане в Първа лига:

СЕПТЕМВРИ – ДУНАВ 2:2 (в първия мач 1:0)
1:0 Димитров (6)
1:1 Иса (41)
1:2 Щерев (43)
2:2 Галчев (67)
2:3 Щерев (73)

Стартови състави:

СЕПТЕМВРИ: Янко Георгиев, Борис Галчев, Александру Бенга, Александър Дюлгеров, Асен Чандъров, Георги Стоичков, Георги Русев, Дарко Глишик, Здравко Димитров, Кристофър Мандианго, Фабиано Алвеш

ДУНАВ: Благой Макенджиев, Георги Динков, Мартин Ковачев, Илия Мунин, Александър Исаевски, Красимир Станоев, Свилен Щерев, Петър Патев, Самуел Инкоом, Ахмед Ахмедов, Исмаил Иса

СЪДИЯ: Николай Йорданов
СТАДИОН: “Васил Левски”
НАЧАЛО: 20:00 часа

галерия