Легендата Камбуров съсипа рождения ден на Левски в мач с много постижения

Отборът на Берое победи с 3:1 Левски в последния кръг на шампионския плейоф от Първа лига. В герой за домакините се превърна Мартин Камбуров, който отбеляза дежурните си голове във вратата на столичани, като вече има рекордните 18 попадения срещу гранда. Той се разписа в 50-ата и 89-ата минути, а между двете му попадения Валери Божинов (71) беше точен от дузпа. През първата част Рубен Бригидо (28) пък даде аванс на заралии след асистенция на деветката. Легендата Камбуров нямаше гол в елита от три месеца, но въпреки това завърши сезона с 16 попадения, като вече има 219 гола в елита на България, изоставайки на 34 гола от голмайстор №1 у нас Петър Жеков. 38-годишният ветеран подобри постижението си от 14 гола с екипа на “зелените”, които реализира в дебютния му сезон за клуба. SPORTAL.BG

Шампионът на България от 1986 година за първи път в историята си записа три победи над “сините” за първенството в рамките на един сезон, а за едва втори път побеждава столичани в три поредни мача от шампионата. Този сезон стори това само за пет месеца, докато предния път имаше нужда от 12 месеца. От 9 ноември 2013 година до 7 ноември 2014 година.

Левски, за който играха много резерви и юноши, пък записа следното постижение- столичани завършиха кампанията с използвани цели 38 играчи за 36 мача от първенството, нещо което не се бе случвало никога в историята на клуба, който днес стана на 105 години. Много от играчите обаче категорично разочароваха треньора Тодоров, а почти сигурно и бъдещия наставник Петър Хубчев, както ръководството и феновете на тима.

Левскарите пристигнаха в Стара Загора с мисълта за баража с Етър на 28 май на “Герена”. Гостите излязоха с доста резерви, тъй като Николай Михайлов, Живко Миланов, Иван Горанов, Кали Тиам, Паулиньо и Станислав Костов бяха оставени да почиват за баража с Етър. Въпреки това Сержиу Буш, Богдан Вашчук и Антъни Беломнт също не пътуваха за мача.

На стадион “Берое” в Стара Загора двата тима играеха за престиж. Домакините искаха да завършат сезона с престижна победа над Левски, който вече беше победен с 2:1 на “Георги Аспарухов” в плейофите, а също и с 2:1 през есента.

Столичани пък търсеха положителен резултат за самочувствие на младоците в отбора. Селекционерът на България Красимир Балъков, който ще води “виолетовите” в баража, пристигна на трибуните, за да наблюдава столичани.

Наставникът на заралии Александър Томаш бе направил само една промяна в стартовите 11 от мача с Черно море (0:0). Легендарният голмайстор Мартин Камбуров се завърна в състава, като изведе своя тим с капитанската лента. Той замени Педро Еуженио. Както е известно, Камбуров е кошмар за столичани, след като имаше в кариерата си общо рекордните 16 попадения до днес, с едно повече от Петър Жеков.
Душан Перниш бе на вратата, Александър Василев, Ерол Алкан, Иван Бандаловски, Матеус Леони, Александър Цветков, Милен Желев, Иван Минчев, Рубен Бригидо, Мартин Камбуров и Меска пък бяха полевите играчи.

Треньорът на столичани Георги Тодоров направи осем промени от поражението с 0:2 от ЦСКА-София през седмицата. Единствено Седрик Унтонджи, Давиде Мариани и Станислав Иванов отново стартираха от първата минута. Младият вратар Николай Кръстев пази за първи път тази пролет. Милош Цветкович игра последния си мач за клуба, а Унтонджи и Деян Иванов бяха централни бранители, като българският защитник бе капитан на тима. Той преживя голяма трагедия през седмицата, като загуби баща си. Именно поради това Валери Божинов отказа да излезе с лентата, като с нея бе Иванов. Луи Нганиони бе ляв защитник. Мартин Райнов бе опорен полузащитник, а Давиде Мариани, Мартин Петков, Станислав Иванов и Еркебулан Сейдахмет действаха зад Валери Божинов. 16-годишният Петков за първи път излезе титуляр за “сините”.

Първият удар беше на Меска, но Кръстев без никакъв проблем улови. Мариани стреля в аут от добра позиция в 11-ата минута.

Божинов пробва удар от въздуха, а след грешка на Нганиони Камбуров пропусна да даде аванс на “зелените”. Той изпревари Кръстев, но не уцели вратата. Мартин Петков стреля опасно над гредата на Перниш в 20-ата минута.
В 27-ата минута Камбуров игра с глава между централните защитници, като прати топката високо в наказателното поле, след което Бригидо от малък ъгъл стреля от воле, пращайки топката в далечния ъгъл на Кръстев за 1:0. Това беше негово четвърто попадение за сезона от 25 мача. В 36-ата минута младият Ивайло Иванов дебютира за Левски, тъй като замени Нганиони. Френският бранител получи травма и напусна терена.

Секунди преди края на първата част играчите в синьо искаха дузпа за игра с ръка на Василев, но не стана ясно, дали топката се отби в ръката на бранителя.

Втората част стартира с положение за Стаси Иванов, който стреля в аут. Малко след това обаче Камбуров записа рекорден гол във вратата на Левски. Той навлезе отдясно в наказателното поле и стреля в центъра на вратата, а Ники Кръстев не се намеси добре и топката влезе в мрежата.

Така легендата вкара своя 17-и гол във вратата на “сините”, разписвайки се за първи път от 21 февруари тази година. Въпреки головата суша през последните три месеца Камбуров подобри постижението си от първата година на стадион “Берое”, когато се разписа 14 пъти от 30 мача. Това попадение беше 15-то за нападателя през тази кампания.

Младите Илия Юруков и Симеон Иванов смениха Сейдахмет и Александър Цветков. Мариани пробва удар от фаул, но Перниш спаси. В 70-ата минута Станислав Иванов беше фаулиран от Леони и Ивайло Стоянов посочи бялата точка. Божинов, Мариани, Иванов и Мартин Петков изразиха желание да изпълнят 11-ия метров наказателен удар. Тодоров обяви, че трябва това да стори Божинов, който вкара своя трети гол тази пролет и общо 10-и през сезона в елита, като първите седем бяха с екипа на Ботев (Враца). Мачът беше 30-и за него със синята фланелка и десети през този сезон, а голът му е 11-и за клуба.

Домакините обаче продължиха да атакуват. Берое направи няколко пропуска, а Кръстев се реваншира за втория гол, след като спря Камбуров в 79-ата минута, когато таранът излезе очи в очи с вратаря. Други двама младоци Томислав Папазов, който записа първи минути през този сезон, и Валентин Иванов смениха Деян Иванов и Меска, като “сините” подобриха рекорда си от използвани футболисти за един сезон – 38 играчи. Досегашният рекорд беше от 37 играчи през сезон 2008/2009 година.
“Сините” искаха да изравнят, но нямаха идея как да се случи това, а накрая Папазов сбърка и Ивайло Стоянов прехвърли Кръстев, пред голлинията Камбуров  пък вкара най-лесното си попадение във вратата на Левски, което е под №18.

Томаш пусна дебютанта Пламен-Андрей Апостолов, който днес навърши 16 години и получи страхотен подарък от своя треньор. Само секунди след това Берое празнуваше третата си победа над столичани през този кампания и един отличен завършек на сезон 2018/2019 година.

Играчите на Томаш бяха изпратени с аплодисменти от верните фенове на тима, след като завършиха сезона на четвърто място с актив от 58 точки. Успехът беше под №16 за Берое, който завърши кампанията с 10 поражения и 10 равенства, а головата разлика е 42:30.

Загубата пък беше втора поредна за “сините” и общо 10-та за тима, който завърши сезона на трето място с 66 точки. Столичани останаха с 20 победи, а също така записаха шест равенства през този сезон на Първа лига. Трета поредна година Левски отива на бараж за Лига Европа.

Днешният мач беше 109-и в елита между “зелените” и “сините”. Берое вече има 25 победи, а това беше юбилеен успех №20 в Стара Загора, докато Левски остана с 55 победи, а равенствата са 29.

Първа професионална лига, шампионски плейоф, 10 кръг:

БЕРОЕ – ЛЕВСКИ 3:1
1:0 Бригидо (28)
2:0 Камбуров (50)
2:1 Божинов (71-дузпа)
3:1 Камбуров (89)

БЕРОЕ: Душан Перниш, Александър Василев, Ерол Алкан, Иван Бандаловски, Матеус Леони, Александър Цветков, Милен Желев, Иван Минчев, Рубен Бригидо, Мартин Камбуров, Меска

ЛЕВСКИ: Николай Кръстев: Милош Цветкович, Седрик Унтонджи, Деян Иванов, Луи Нганиони, Мартин Райнов, Давиде Мариани, Мартин Петков, Станислав Иванов,  Еркебулан Сейдахмет, Валери Божинов

ГАЛЕРИЯ