Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

ЦСКА засили Мораеш в Донецк, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Жуниор Мораеш вече може да бъде смятан за футболист на украинския Металург (До-нецк). Сагата с неговия трансфер се проточи твърдо дълго, което опъна до крайност нервите на спортно-техническия щаб на ЦСКА, както и на милионите фенове на клуба. Бразилският нападател обаче не се качи на самолета с „армейците” за Словения вчера сутринта, като за сметка на това късно снощи хвана полет от София за Украйна, като днес трябва да уточни всички детайли по личните си условия с клуба от Донецк.
От ЦСКА до последно не излязоха с твърда позиция за сделката. Вчера дори се появи информация, че родният гранд е поставил ултиматум на Металург и чака първата вноска от трансфера до края на деня, като при положение че парите не бъдат преведени, трансферът може да се разтури за втори път през това лято. „Армейците” обаче твърде много зависят от парите, които чакат от Украйна, за да си позволят втори отказ на Мораеш.
В късния следобед в официалния сайт на УЕФА името на Жуниор Мораеш се появи сред заявените футболисти от Металург (Донецк) за участие в Лига Европа. Бразилецът е записан в листата на нападателите с №91.
Малшанс и рефер съсипаха Лудогорец, продължава на втора страница вестникът. Лудогорец изигра голям мач, но не успя да победи Динамо (Загреб) в първи мач от втория предварителен кръг на Шампионската лига. Битката завърши 1:1. Марселиньо заби безценното попадение в 67-ата минута, засичайки отличен пас на Иван Стоянов. Двамата бяха най-добрите на терена и през първото полувреме направо развинтиха противника. Липсата на шанс обаче попречи на „орлите” да решат двубоя още снощи. Резервата Рукавина изравни в 93-ата минута. През първото полувреме реферът от Чехия Прихода спести дузпа и фаул на линията за шампионите, с което ги съсипа.
Лудогорец изигра страхотни първи 45 минути. Със завидно самочувствие, момчетата на Ивайло Петев награбиха съперника и положенията пред Келава не закъсняха. В 7-ата минута един от най-добрите на терена през първите 45 минути Иван Стоянов бе изведен в опасна близост от стража на хърватите, но шутът му от малък ъгъл бе неточен. Само четири минути по-късно Лудогорец пропусна изключителна възможност. Марселиньо получи топката в наказателното поле на „модрите” и след майсторско отиграване стреля, но Келава отново бе на мястото си и спаси. Кълбото попадна в Стоянов, чийто удар бе избит в корнер. В 19-ата минута реферът Прихода си затвори очите за нарушение срещу Марселиньо на линията на наказателното поле. Шампионите нито за секунда не изпуснаха инициативата и в средата на първата част Дяков пробва силен шут от 25 метра, но топката излезе в аут. Динамо стигна до първо положение в мача едва в 31-ата минута. Тогава след бърза контраатака, започната от Самир, топката стигна до Томечак, който за щастие на Голубович стреля високо над гредата. Последваха нови пропуски за „орлите”, които засилиха пресата в половината на противника. В 34-ата минута Иван Стоянов намери отлично Станислав Генчев през опразнения десен ъгъл на хърватската врата, но опитният халф не уцели очертанията. 120 секунди по-късно отново Стоянов овладя кълбото в пеналта на хърватите, финтира защитник и стреля, но Келава пак имаше ден. Три минути преди почивката съдията от Чехия прихода за втори път отряза главата на Лудогорец. Той не посмя да отсъди стопроцентова дузпа за фаул на Пиварич срещу Иордан Минев.
Второто полувреме започна с опасност пред Урош Голубович. Александър Барт обаче се оказа най-съобразителен и след добро центриране изчисти в корнер секунди преди топката да стигне до Тонел. В 55-ата минута новото попълнение Кейшара пробва да изненада Келава, но ударът бе в аут. Страхотно отиграване на Мирослав Иванов в 62-ата минута едва не завърши с така чакания гол. Деко елиминира защитник с отличен финт и стреля от малък ъгъл, но топката се отби от външната страна на мрежата. В 66-ата минута неспортсменска проява на Самир, който ритна топката по падналия Миро Иванов предизвика кратко меле на терена, след което виновникът и Дяков получиха жълти картони. Секунди по-късно стадионът бе на крака. След брилянтно центриране на Иван Стоянов отдясно Марселиньо се промъкна между централните защитници и с глава направи Келава безпомощен – 1:0. Веднага след това Динамо можеше да изравни, но за щастие на 6 000 хиляди зрители Самир отблизо стреля в аут. Шансът бе с Лудогорец в 76-ата минута. Тогава Бечирай се оказа в удобна позиция срещу Голубович и след отиграване с пета Кейшара изчисти от голлинията. В 93-ата минута на мача Рукавина изравни и хърватите си тръгнаха с добър турнирен резултат за Загреб.
Хърватите в шок от стадиона в Шумен В истински шок от вида на стадион „Панайот Волов” в Шумен изпаднаха играчи, треньори и шефове на Динамо (Загреб). Вчера сутринта „модрите” направиха лека тренировка на съоръжението, което въпреки течащия ремонт прилича повече на антична руина. Спортният директор на хърватския шампион Давор Буковина бе толкова впечатлен от видяното, че дори помоли да го снимат на фона на един от порутените сектори. Как ли щеше да реагира Буковина, ако бе разбрал, че доскоро трибуните бяха покрити с плътна растителност, а в нея щъкаха всякакви животни. Въпреки сюрреалистичната картина футболистите и треньорът Анте Чачич успяха да си свършат работата. Защото теренът на стадиона е в добър вид, тъй като се поддържа заради предстоящото участие на Шумен в единната „Б” група. Близо 30 местни фенове изгледаха на живо половинчасовото занимание на Динамо. След него запалянковците атакуваха хърватите за автографи. Най-благосклонен към местните момчета се оказа националът Домагой Вида. Той не отказа подпис на никого и позира за снимки. Защитникът бе част от селекцията на Славен Билич на Евро 2012, като игра в мача срещу Испания от груповата фаза.

Габровски гърми с допинг-проба, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. През април Ивайло Габровски спечели Обиколката на Турция. Радост голяма, в цял свят гледаха как един българин се радва. Но три месеца по-късно го хванаха с допинг и победата му вече я няма. Габровски пък орева света как никой не му помага, а се оказа, че няма и смисъл – защо някой да дава пари за допинг?!
Но по-лошото е друго – у нас допинг изцепките станаха традиция. Мине, не мине месец и поредният български спортист гори с допинг. Само тази година се отличиха плувци, баскетболист, атлетка, а сега и колоездач. И всички си мислят, че ще минат метър. А така няма да се оправим никога.
Мораеш тръгна за Украйна, продължава вестникът. И последната надежда, че звездата на ЦСКА Жуниор Мораеш ще остане в отбора, е на път да изгасне. Вчера бразилецът замина за Украйна за финални преговори с ръководството на Металург Донецк. Трансферът обаче ще стане факт само ако трансферната сума за него бъде преведена веднага. Преди няколко седмици Мораеш отново бе договорен за клуба от Донецк, като дори остана няколко дни в лагера на Металург, но в крайна сметка се върна в ЦСКА. Днес пък армейците може да привлекат негов заместник в лицето на португалеца Тиаго Таржино.
Шеридън ще води атаката срещу Мура, ирландецът не се е разписвал в официален мач от 5 месеца. Ирландският нападател Килиан Шеридън ще води атаката на ЦСКА в днешния мач от втория предварителен кръг на Лига Европа срещу Мура. Както е известно, нападателят Жуниор Мораеш не замина със съотборниците си за Словения, тъй като чака финализирането на трансфера му в украинския Металург Донецк. Шеридън игра в ЦСКА през сезон 2010/11. За този период ирландецът записа 7 гола на сметката си. През миналото лято той бе преотстъпен в шотландския Сейнт Джонстън, където заби едва 4 гола. Любопитното е, че за последно Шеридън се е разписал на 5 февруари тази година. Нападателят игра в почти всички контроли на ЦСКА през лятото, но така и не успя да се разпише.
До последно наставникът на армейците Стойчо Младенов ще решава кой да бъде партньор на капитана Тодор Янчев в халфовата линия. Най-вероятно това ще е Коста Янев, но не изключено да видим и мадагаскареца Абел Анеси. Въпреки че ЦСКА замина за Словения с едва 17 футболисти, отборът ще търси задължителна победа, която ще внесе спокойствие в редиците на тима преди реванша.

Младенов: Не се занимавам с декларации, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов заяви при заминаването на отбора за Словения, че е наясно с титулярния състав за мача срещу Мура. Той допълни, че е запознат добре със съперника. По повод публикуваната декларация в сайта на червените преди дни той каза, че е обиден и не пожела да коментира нищо по тази тема.”Заминаваме в добро настроение, оптимисти сме. Надяваме се, че ще постигнем един добър резултат, който да ни даде самочувствие на старта на сезона. ЦСКА винаги излиза за победа независимо дали играе на собствен терен, или гостува. Всички мачове са важни, но е от изключително значение да се започне с положителен резултат, защото тогава настроението е позитивно. Разучихме добре съперника, пратихме хора да го наблюдават и мога да кажа, че вече познавам тима на Мура. Запознахме играчите със силните и слабите страни на съперника, така че сме подготвени. Наясно съм със стартовия състав, но не искам предварително да коментирам. Моите задължения са да тренирам и да водя отбора, той да се представя добре, а всичко останало не е свързано с мен и аз не нося отговорност. Исках да направя тандем Платини – Мораес, но не стана. Сега разполагам с малка вариативност в офанзивен план. Не съм се занимавал нито с декларации, нито с молби, не ме занимавайте с тези неща”, заяви Младенов.
Илиан не е имал успех с Левски в Европа, продължава вестникът.Илиан Илиев никога не е успявал да преодолее съперник в Европа като играч на Левски. Той има 6 мача в евротурнирите с екипа на сините. Дебютът му е срещу унгарския Ференцварош при загубата с 2:3 на “Герена” през септември 1991 година. В крайна сметка Левски отпада след загуба в реванша с 1:4. Година по-късно сините с него в състава си отново са отстранени, този път от швейцарския Люцерн. През 1994 година Илиан Илиев взема участие и в мачовете с кошмара на сините Олимпия Любляна. Сегашният наставник на Левски е титуляр и в двата мача, в които тимът от “Герена” записва две загуби с 2:3 като гост и с 1:2 като домакин.
Като треньор Илиан Илиев също няма преодолян съперник в Европа. През 2010 година той и Берое отпадат от Рапид Виена. Заралии завършват 1:1 в първия мач, който се играе на “Герена”. На реванша в Австрия обаче губят с 0:3.
Христо Бонев: Можем да спечелим, мачът е като скок в неизвестното, но в отбора има настроение за битка и успех. Почетният президент на Локомотив Пловдив Христо Бонев заяви, че черно-белите имат сили да спечелят срещу Витес. “Няма какво друго да очаквам освен добра игра и победа за нашия отбор. Мисля, че в състава има настроение за битка и успех, въпреки че този мач е скок в неизвестното. Аз лично не познавам добре Витес, но след като този отбор е от Холандия, значи е добър и трябва да подходим с необходимото уважение към него. Локомотив ще разчита в този двубой на опита, силата и мобилизацията на футболистите. Момчетата неведнъж са доказвали, че могат да победят всеки съперник. Аз вярвам, че могат да се справят и сега”, каза пред “Тема Спорт” легендата на българския футбол. Той допълни, че Локо ще бъде боеспособен и без Даксон да Силва. Бразилецът минаваше за любимец на Зума. “При всички положения той ще липсва. Даксон е много добър футболист и бе важна фигура в отбора. Напускането му в навечерието на мача и заминаването му за Бразилия, неминуемо ще създадат проблеми. Но той така е решил и сме длъжни да се съобразим с това. Смятам, че треньорското ръководство ще съумее да сглоби състава и да извлече максимума от футболистите. Няма да ни бъде лесно, но трябва да се борим.” Бонев призова феновете да напълнят стадиона в Ловеч. “Разчитаме много на тяхната подкрепа. Сигурен съм, че ще бъдат нашият 12-и играч срещу Витес”, завърши той.