Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:


Левски спаси кожата, пишще на първа страница вестник “7 дни спорт”. Левски мина между капките със сиромашка победа 1:0 срещу Сараево в първия си мач от Лига Европа. Единственият гол за сините вкара резервата Симеон Райков.
Около 15 хиляди фенове се изсипаха на Терена снощи и драха гърла за Левски. Тимът на Илиан Илиев обаче не започна добре и стигна до първия си точен удар едва след половин час игра. Гостите от Босна можеха да поведат до почивката, но добра намеса на вратаря Пламен Илиев спаси сините.
Все пак в 72-ата минута късметът се усмихна на Левски. Симеон Райков стреля, топката рикошира и прехвърли вратаря на Сараево.
– Резултатът в мача е по-добър от играта ни – каза лаконично треньорът на сините Илиан Илиев.
ЦСКА безпомощен в Словения, продължава на първа страница вестникът. ЦСКА се издъни в първия си мач от А ига Европа. Червените играха слабо и стигнаха само до 0:0 срещу словенския слабак Мура. Домакините останаха с човек по-малко в края на първото полувреме, но и това не помогна на яловите армейци. Към края на мача нападателят на ЦСКА Килиан Шеридан също бе изгонен с червен картон.
Луд мач в Ловеч, Локо Пд – Витес 4:4 Локомотив Пд стигна до драматично равенство 4:4 в луд мач срещу Витес на старта на Лига Европа. Новият нападател на Лаута Тасио спаси черно-белите от загуба в добавеното време на двубоя. Преди това холандците на четири пъти повеждаха в резултата. В герой за Локото се превърна капитанът на тима Здравко Лазаров, който вкара два гола и подаде за още един. Силен мач направи и Йордан Тодоров, но груби грешки на защитата и вратаря Йордан Господинов лишиха Локо Пд от победата.

ЦСКА се спъна при 0:0 с Мура, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. ЦСКА започна с 0:0 срещу словенския Мура в първия двубой от втория предварителен кръг на Лига Европа. Отборът на Стойчо Младенов имаше териториално преимущество, но за цял мач записа само един точен удар във вратата на съперника на резервата Карачанаков. „Армейците” играха повече от половин час с човек повече на терена, след като Хорват от домакините бе изгонен с директен червен картон още през първата част. След почивката и отново разочаровалият Шеридън бе изгонен за удар без топка. Междувременно любимецът на сектор “Г” Жуниор Мораеш вкара един от головете за Металург (Донецк) при разгрома със 7:0 над черногорския Челик в Лига Европа.
Левски тръгна с 1:0 в Европа, продължава на първа страница футболният ежедневник. Левски записа мъчителна победа с 1:0 над босненския Сараево в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. 15 000 фенове на „Георги Аспарухов” със сигурност са очаквали повече от новия тим на Илиан Илиев, но единственото попадение падна едва в 72-рата минута. Вкара го резервата Симеон Райков. Той получи чудесен извеждащ пас от Гаджев и след рикошет в крака на защитник топката влезе във вратата на гостите. Дебют за „сините” записа и новият таран Жоао Силва, който влезе като резерва. „Победихме с характер и ум. Постигнахме добър резултат, без да получим гол. Имаше голямо напрежение и играхме бавно”, бе коментарът на Илиан Илиев.
В Израел: Милиев подписа с Апоел Рамат Ашарон Сагата с централния защитник на Левски Йордан Милиев приключи. Бранителят парафира с израелския Апоел Рамат Ашарон, информират местните медии. Според тях договорът му ще бъде за срок от една година с опция за продължаването му.
Както е известно, това е вторият опит на Милиев да подпише с този отбор. Преди 2 седмици той замина за Израел, но не успя да се разбере за личните си условия с евреите. Двете страни си дадоха още време за размисъл, а в това време Милиев поднови тренировки с първия отбор, въпреки че е нежелан от Илиан Илиев. В крайна сметка двете страни са си стиснали ръцете. Йордан Милиев ще се присъедини към новия си отбор на лагера му в Банско. Там Апоел Рамат Арашон, който завърши на 11-о място през миналия сезон, ще срещне Пирин, Аполон Лимасол и Локомотив (София) в контроли.

Левски се измъчи със Сараево, пише вестник “Тема спорт”. Новият Левски на Илиан Илиев и Иво Тонев стигна много трудно до успех с 1:0 над Сараево. Сините се мъчиха повече от 70 минути с босненците, преди резервата Симеон Райков да зарадва „Герена”. Цяло първо полувреме домакините се мъчиха.
В състава на Илиан Илиев нямаше никаква изненада. Той бе заложил на Иво Иванов и Ромен Ели, които формираха централната двойка защитници. Десен бек бе Дъстли Мулдер, а ляв Иво Иванов. Капитанът Станислав Ангелов бе пуснат в халфовата линия и си партнираше с Владимир Гаджев. Така новото попълнение Роман Прохазка остана резерва. На карето Кристовао Рамос, Христо Йовов, Марсиньо и Базил де Карвальо се разчиташе да пробива защитата на Сараево и да бележи голове. Ветеранът Йовов бе на левия фланг. За него този мач бе исторически. Той вече има 66 двубоя с български отбори в евротурнирите – рекорд.
Над 10-те хиляди на “Георги Аспарухов” очакваха атрактивна игра и попадения от сините, но те започнаха доста сковано. Възпитаниците на Илиан Илиев доста често бъркаха пасовете и не успяваха да изненадат отбраната на босненците. Личеше си, че левскарите са пренавити и липсва синхрон в действията им. Логично играта не им се получаваше. Така домакински натиск практически не бе осъществен, а Карвальо остана изолиран напред. Нападенията по крилата също не вървяха. Гостите пък умело се бяха групирали пред вратата си и разчитаха единствено на контраатаки. Така първият половин час от двубоя мина, без сините да стигнат до опасно положение.
Едва в 35-ата минута възпитаниците на Илиан Илиев застрашиха босненците. Йовов стреля опасно от фаул, но Адилович успя да избие в корнер. Малко след това Пелето нахлу опасно в наказателното поле и отправи диагонален удар, но стражът пак внимаваше. В края на полувремето тимът на Сараево показа, че може и да атакува. В 39-ата минута Хюсеинович се озова на добра позиция, но Пламен Илиев спаси шута му. Малко след това Сулжич от около 15-ина метра би над напречната греда.
Така след едно полувреме игра ясно си пролича защо Илиан Илиев бе споделил, че тимът му не е добре сработен и има доста слабости.
Втората част също започна с проблеми за Левски. Хюсеинович проби отдясно и влезе към центъра. След това намери Белошевич, чийто диагонален изстрел бе с мъка избит от Пламен Илиев. Малко след това Хюсеинович навърза няколко играчи на сините и се наложи Ромен Ели да се намесва решително в наказателното поле. В отбрана босненците продължаваха да стоят компактно и левскарите така и не успяваха да преодолеят защитния им вал.
След като измина час, Илиан Илиев се реши на смени. Той извади Христо Йовов и пусна на негово място Симеон Райков. Младокът трябваше да внесе свежест по лявото крило. Сараево продължаваше да играе доста нахакано, а домакините доста трудно спираха пробивите на Хюсеинович.
Илиев пусна в игра Проха-зка и извади Старокин. Това даде резултат и сините натиснаха. В 72-ата минута Гаджев изведе чудесно Симеон Райков в наказателното поле и младокът с техничен удар го прехвърли -1:0.
До края Левски не успя да стигне до успокоителния втори гол. Така ще трябва много да внимава на реванша в Босна и Херцеговина след седмица.
В последните минути със синия екип дебютира нападателят Жоао Силва.
Юноша на клуба на проби в Рейнджърс Юношата на Левски Стивън Петков изкара проби в шотландския гранд Рейнджърс и днес ще се прибере обратно в България, разбра „Тема Спорт”. Капитанът на юношите младша възраст е уведомил ръководството на клуба за възможността, която се е отворила пред него. Петков играе като дясно крило. Той дебютира през изминалия сезон за мъжкия отбор под ръководството на новия шеф на школата Ясен Петров и взе участие в първата част от подготовката на мъжкия тим, но не бе взет за втория лагер в Австрия.
Юношите отпадат след дузпи в Швеция Юношите на ЦСКА, родени през 1998 година, отпаднаха от престижния турнир Готиа Къп, който се провежда в Гьотеборг, след загуба от отбора на домакините от Втория по големина град 8 скандинавската държава. В редовното време срещата завърши 1:1, след което последваха дузпи. При тях обаче Гьотеборг се наложи с 4:2. Въпреки загубата червените надежди напускат
турнира с гордо вдигната глава, след като не загубиха нито една среща в редовното време, реализирайки цели 16 гола, при инкасирани само два. Възпитаниците на треньора Галин Иванов разбиха с 5:0 в първия си мач шведския БК Спорт. Във втората среща пък младите армейци победиха друг шведски тим – Азалея, с 4:1. С хеттрик се отличи нападателят Марио Йорданов, а другото попадение бе реализирано от Драгомир Тошев. В последния си мач от Група 27 ЦСКА разби египетския Александрия Спорт Клуб с 6:0. Този път Павел Головодов се отчете с хеттрик, а останалите голове бяха дело на Йоан Маринов, М. Йорданов и Др. Тошев.
Вчера обаче момчетата на Галин Иванов нямаха шанс при изпълнението на 11-метровите наказателни удари и бяха отстранени от ИФК Гьотеборг. ЦСКА поведе след почивката чрез Павел Головодов и бе близо до нещо голямо – класиране сред 32-та най-силни в турнира (б.а. – от 208 отбора от 26 страни от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия). Четири минути преди края домакините, които представляват една от двете най-големи школи в Швеция, изравниха. Така се стигна до лотарията на дузпите, където точни бяха Драгомир Тошев и Йоан Маринов, а с пропуски се отчетоха Марио Йорданов и Петър Стойнов.