Хеттрик на Тодор Неделев вдъхнови Ботев (Пд) за първа победа (видео)

Отборите на Ботев (Пловдив) и Дунав играят при резултат 3:1 в мач от втория кръг на efbet Лига. Георги Динков (22) изведе русенци, след като засече центриране от корнер. Тодор Неделев (36, 62, 86) възстанови равенството, а след това и направи пълен обрата за тима си. Пловдивчани са решени да запишат първата си победа за сезона, след като в първия кръг врътнаха реми в Кърджали срещу Арда (0:0). Дунав обаче също не започна сезона добре и падна с 1:4 от Левски у дома, така че и “Драконите” ще искат бързо да се съвземат от това поражение и ще пробват да вземат нещо от гостуването си в Коматево.SPORTAL.BG
На пръв поглед Ботев изглежда като фаворит в този двубой и в Пловдив се гласят за лесна победа. Истината обаче е, че Дунав е един доста неудобен противник за “Канарчетата”. Статистиката между двата тима в елита е доста изравнена – 22 победи за Ботев, 16 равенства и 17 успеха за русенци. Друг любопитен факт е, че “Драконите” нямат загуба в последните си пет гостувания. Ботев пък е на обратния полюс, като загуби 4 от последните си 5 домакинства в Коматево в края на миналия сезон.

Друг притеснителен факт за домакините е, че последният гол, отбелязан от играч в жълто-черно падна чак на 4 май. Тогава Тодор Неделев вкара във вратата на Левски при загубата с 1:3 у дома. През миналия сезон обаче пловдивчани спечелиха домакинството си срещу Дунав с 4:1, а в Русе срещата завърши 1:1.

Треньорът на Ботев Желко Петрович има доста проблеми с контузени преди днешната среща. В лазарета на пловдивчани са Зехиров, Перейра, Тонев, Василев и Данчев. Сръбският наставник пуска Георги Аргилашки под рамката, а Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов и Еберт Кардосо ще играят в защита. Ван Арнем и Лъчезар Балтанов ще са двамата опорни халфове, а Неделев и Вутов ще действат по крилата. Атаката ще води Тайлон, а зад гърба му ще е новото попълнение Марко Перван. Присъствието на хърватина в състава е и голямата изненада в състава на “канарчетата”.

В Дунав единствено Щерев ще пропусне днешния мач заради травма. Треньорът Людмил Киров залага на Макенджиев на вратата, а триото в защита е съставено от Ковачев, Мунин и Динков. Милчев и Исаевски ще бъдат халф-бековете, а триото в средата ще е изградено от Аясс, Димов и Селеменев. В атака пък ще се разчита на Христов и Ахмедов.

Първата добра атака пред една от двете врати дойде в 8-ата минута. Еберт Кардосо проби по левия фланг и центрира в наказателното поле, а там Антонио Вутов засече топката. Ударът му срещна крак на защитник и бе удобна за стража Благой Макенджиев. В 12-ата минута удар на Кардосо не намери очертанията на вратата и излезе в аут.

Дунав отговори с удар в аут на Стефан Христсов в 18-ата минута. Веднага след тази ситуация Тодор Неделев изведе Тейлон Кореа зад гърба на защитата на Дунав. Бразилският нападател стреля по земя в обратния ъгъл, но Макенджиев успя да спаси вратата си с крак.

Футболистите на Людмил Киров изненадаха “канарчетата” с гол на Георги Динков в 22-ата минута. Бранителят се извиси в наказателното поле след центриране от ъглов удар, като засече топката с рамо и я вкара във вратата на Георги Аргилашки.

В 33-ата минута Ботев (Пд) пропиля добра възможност да изравни резултата. Антонио Вутов намери Филип Филипов напълно свободен в наказателното поле. Защитникът се забави с обработването на топката и стреля много неточно в аут.

В 36-ата минута Тодор Неделев отбеляза дежурния си гол за Ботев (Пловдив). Аргилашки прати топката в предни позиции, където защитник на Дунав увисна. Тейлон се озова зад гърба на защитата на русенци, след което видя свободния Неделев. Българският национал стреля от движение, пращайки топката право в горния ляв ъгъл на вратата зад Макенджиев.

Веднага след попадението Дунав можеше отново да поведе, но Георги Аргилашки се намеси подобаващо при удар на Стефан Христов. Мачът стана двуостър и само добрата намеса на Макенджиев предотврати втори гол в неговата врата. Лъчезар Балтанов стреля, топката се отби в защитник и придоби много неприятна траектория, насочвайки се право под напречната греда.

В самия край на полувремето “канарчетата” можеха да направят пълен обрат, но Тейлон се отчете със сериозен пропуск. Антонио Вутов намери бразилеца на втора греда, а новото попълнение, останал сам пред празната врата, стреля в аут.

В 57-ата минута Благой Макенджиев за пореден път бе герой за Дунав. Стражът успя да избие в корнер удар на Антонио Вутов от няколко метра. Преди това халфът на Ботев успя да пробие в наказателното поле с човек на гърба си.

В 62-ата минута Тодор Неделев направи пълен обрата за “канарчетата”. Огромна заслуга за гола има Тейлон Кореа, който се възползва от неразчетените действия на Стефан Христов в наказателното поле. Бразилецът отне топката на аутлинията и подаде успоредно към Неделев, който засече, без да се замисля.
В 70-ата минута “канарчетата” разгърнаха добра атака, при която Антонио Вутов намери Тейлон на границата на наказателното поле. Нападателят свали с глава към Тодор Неделев, който стреля от движение, но право в Макенджиев. Кристиан Добрев шутира по земя в 76-ата минута, но правещият добър мач Благой Макенджиев успя да избие.

В 83-ата минута Вутов направи нов сериозен пропуск за “канарчетата”. Тодор Неделев бе намерен в наказателното поле, той от своя страна видя включващия се Вутов, но юношата на Левски бе хванат в крачка и стреля над вратата.

Три минути по-късно Неделев оформи своя хеттрик. Полузащитникът направи едно от марковите си влизания към средата на терена, след което стреля в долния ляв ъгъл на вратата, а топката се оплете в мрежата. В 87-ата минута Крис Добрев, а след това и Антонио Вутов пропуснаха да направят успеха на “канарчетата” още по-изразителен.

efbet Лига, 2 кръг:

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) – ДУНАВ (РУСЕ) 3:1
0:1 Динков (22)
1:1 Неделев (36)
2:1 Неделев (62)
3:1 Неделев (86)

Стартови състави:

БОТЕВ: Георги Аргилашки, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Еберт Кардосо, Лъчезар Балтанов, Филип ван Арнем, Тодор Неделев, Антонио Вутов, Марко Перван, Тейлон Кореа

ДУНАВ: Благой Макенджиев, Георги Динков, Мартин Ковачев, Илия Мунин, Михаил Милчев, Диян Димов, Иван Селеменев, Александър Исаевски, Самир Аясс, Стефан Христов, Ахмед Ахмедов

Стадион: База Коматево
Съдия: Николай Йорданов
Начало: 18:45 часа

СНИМКИ: Официална “Фейсбук” страница на Ботев (Пд)