Исторически първи успех за Арда в елита, резерва прави фурор (видео)

Арда (Кърджали) постигна първи успех в елита на България! Футболистите на наставника Стамен Белчев победиха с 3:1 Берое в мач от 3-ия кръг на efbet Лига. Зоран Йосипович (14) даде преднина на заралии, а Румян Ховсепян (33) възстанови равенството. В 39-ата минута Никита Баранов остави Берое с човек по-малко, след като получи червен картон. В герой за Арда се превърна Илиша Сам, който влезе от резервната скамейка и отбеляза два гола в заключителните минути (89, 89+3). Двата тима играха на стадион “Локомотив” в Пловдив, тъй като стадионът в Кърджали е в ремонт, за да отговаря на всички изисквания на телевизиите. Така Арда няма да може да разчита на сериозна подкрепа от своите привърженици. Успехът за Арда е първи, след като в първите два кръга тимът постигна две равенства – 0:0 с Ботев (Пловдив) и 0:0 с Царско село.SPORTAL.BG

 

Интересен бе сблъсъкът на двете резервни скамейки. Там бяха Стамен Белчев и Александър Томаш. До днес двамата специалисти се бяха изправяли един срещу друг 4 пъти начело на различни тимове, като предимството бе изцяло на страната на Белчев, който доминира над своя опонент с 3 победи и 1 реми. Така бе и днес, като печеливш отново е Стамен Белчев.

В Берое се надяваха да си тръгнат с трите точки. Старозагорци в първия кръг спечелиха с 3:1 срещу Ботев (Враца), но след това загубиха у дома с 2:4 от Лудогорец.

В 14-ата минута Берое поведе в резултата с първата си по-сериозна възможност пред вратата на Арда. Александър Василев бе оставен да центрира в наказателното поле, където Зоран Гаич опита да изчисти с крак, но не успя да играе с топката. Зад гърба му дебнеше Зоран Йосипович, който не пропусна да засече във вратата на Иван Караджов от близка дистанция. В 19-ата минута удар на Иван Минчев прелетя над напречната греда. В 33-ата минута Арда възстанови равенството след много добре разгърната атака, при която топката бе пратена в наказателното поле. Там Атанас Кръстев подаде по земя към Румян Ховсепян, който насочи удара си право в долния ляв ъгъл на вратата зад Душан Перниш.

В 39-ата минута Никита Баранов направи изключително необмислено нарушение, хвърляйки се на шпагат с двата крака в опит да отнеме топката от Венцислав Бенгюзов. Минути преди това бранителят бе санкциониран с жълт картон и главният съдия Георги Кабаков не се поколеба да му покаже червен.

В 50-ата минута само късметът раздели Рубен Бригидо с гола. Полузащитникът буквално завъртя Атанас Кръстев в наказателното поле, но ударът му от паднало положение премина покрай гредата. В 59-ата минута Кръстев залъга, че ще центрира, нагласи топката на левия си крак и стреля, но право в ръцете на Перниш. В 70-ата минута Иван Коконов шутира много неточно в аут след изпълнение на пряк свободен удар.

В 77-ата минута и с човек по-малко Берое можеше да поведе в резултата. Мартин Камбуров бе изведен очи в очи с Иван Караджов, но опитният нападател не успя да преодолее вратаря, като стреля право в него. Три минути по-късно Рубен Бригидо поднесе топката на Камбуров и то на чиста голова позиция, но бившият футболист на Локомотив (Пловдив) отново пропусна. В 89-ата минута Илиша Сам попари отбора на Берое, отбелязвайки в 89-ата минута. Нападателят бе оставен непокрит в наказателното поле при центриране от десния фланг.
Огромна заслуга за гола има Радослав Василев, който увлече двама защитници, за да може топката да достигне до Сам. При удара на снажния нападател топката се отби в гредата, за да се оплете в мрежата. В третата минута на добавеното време индивидуална акция на Сам доведе до втори гол на нападателя. Сам се справи с Ерол Алкан, а след това и с Александър Василев, за може с удара си да матира Перниш.


efbet Лига, 3 кръг:

АРДА – БЕРОЕ 3:1
0:1 Йосипович (14)
1:1 Ховсапян
2:1 Сам (89)
3:1 Сам (90+3)

Стартови състави:

АРДА: Иван Караджов, Атанас Кръстев, Зоран Гаич, Милен Стоев, Дарко Глишик, Венцислав Бенгюзов, Емил Мартинов, Румян Ховсепян, Жоао Ногуейра, Деян Лозев, Радослав Василев

БЕРОЕ: Душан Перниш, Милен Желев, Ерол Алкан, Александър Цветков, Карлос Охене, Иван Бандаловски, Александър Василев, Зоран Йосипович, Никита Баранов, Рубен Бригидо, Иван Минчев

Стадион: “Локомотив”, Пловдив