Лудогорец помете уелсците и вече мисли за последната стъпка преди групите (видео+снимки)

Отборът на Лудогорец на практика се класира за плейофната фаза на Лига Европа, след като разби с 5:0 уелския първенец ТНС в първи мач от третия квалификационен кръг на надпреварата. “Орлите” не оставиха никакви съмнения, че са значително по-класният тим, като нито за момент не изпусна инициативата в двубоя. Райън Харингтън си отбеляза автогол за откриване на резултата, а след това последователно се разписаха Мавис Чибота, Джоди Лукоки, Клаудиу Кешерю и Козмин Моци.

 

Наставникът на българите бе избрал на вратата да започне Пламен Илиев, пред него в защита отляво Антон Недялков, отдясно Жордан Икоко, а като централна двойка – Козмин Моци и Рафаел Форстър. Вътрешни халфове бяха Абел Анисе и Яцек Гуралски, а пред тях действаше Дан Битон. По крилата бяха Мавис Чибота и Джоди Лукоки, а на върха на атаката – Клаудиу Кешерю.

Резултатът бе открит от Лудогорец още в десетата минута. Тогава Чибота се откъсна вляво на наказателното поле и стреля от непосредствена близост. Силният му удар рикошира в гредата и изнеада Райън Харингтън, който при опита си да спре топката я прати в собствената си врата.

В 28-ата минута резултатът вече беше 2:0 в полза на домакините. След грешка в отбрната на уелсците Кешерю изведе Чибота сам срещу вратаря и крилото технично преодоля стража, за да прати топката в мрежата на празна врата.

В 43-ата минута резултатът вече беше 3:0 в полза на Лудогорец. Поредна грешка в защитата на уелсците доведе до това Джоди Лукоки да остане сам срещу вратаря и със силен шут да вкара трето попадение.

През втората част “орлите” понамалиха темпото, но продължиха да излизат на чисти позиции и да доминират играта. Така се стигна до 65-ата минута, когато комбинация изведе Чибота в близост до вратата. Фланговият футболист видя, че Кешерю е на чиста позиция и му подаде за лесен завършек – 4:0.

В 76-ата минута резултатът набъбна на 5:0. Крис Мариот игра с ръка в наказателното си поле при едно центриране и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Моци, който първоначално пропусна, но след спасяването на вратаря Пол Харисън топката се озова отново у румънеца и този път не сбърка.

Гостите стигнаха до опасност пред Илиев едва няколко минути преди края на мача. Тогава футболист на ТНС стреля силно и точно от дистанция, но българският страж бе на правилното място, за да избие в ъглов удар.

По този начин Лудогорец си свърши работата още в първия двубой и реваншът след седмица в Рексъм изглежда само за протокола на надпреварата. Стойчо Стоев ще има възможност да даде шанс за изява на част от резервите, а може би и на някои от юношите на тима. Така “орлите” вече могат да мислят за последната стъпка преди груповата фаза на турнира. Тя най-вероятно ще бъде срещу словенския Марибор, който загуби с 1:3 като домакин от Розенборг в първия си мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

ЛУДОГОРЕЦ – ТНС 5:0
1:0
Харингтън (10-а)
2:0 Чибота (28)
3:0 Лукоки (43)
4:0 Кешерю (65)
5:0 Моци (76)

ЛУДОГОРЕЦ: 23. Илиев, 3. Недялков, 30. Моци, 90. Форстър, 22. Икоко, 12. Анисе, 44. Горласки, 8. Битон, 92. Лукоки, 13. Чибота, 28. Кешерю

ТНС: 1. Харисън, 2. Спендър, 3. Мариот, 4. Дейвис, 6. Роутлидж, 7. Ебе, 8. Бробъл, 10. Редмънд, 14. Мулан, 23. Едуардс, 24. Харингтън

Стадион: “Лудогорец Арена”, Разград
Съдия: Мариус Аврам (Румъния)
Начало: 20:30 часа

ГАЛЕРИЯ