Време е за експерименти

След като националният отбор на България загуби шансове за класиране на Евро 2020 през квалификациите, сега за него предстои един по-лек мач. “Лъвовете” излизат в приятелски двубой срещу Ейре на “Авива Стейдиъм” в Дъблин. Тази среща може да бъде изиграна без напрежение, защото резултатът от нея е без особено значение. Това ще позволи на селекционера Красимир Балъков да експериментира със състава си и да даде шанс за изява на футболисти, които по-рядко попадат в титулярната му единайсеторка, включително и на няколко дебютанти.SPORTAL.BG

“Трикольорите” тотално разочароваха всички с представянето си в европейските квалификации в група “А” и до момента имат 3 загуби и 2 равенства и само 2 точки в актива си. Това на практика означава, че тимът е с миминални шансове да се добере до едно от първите две места в крайното класиране в групата и по този начин да намери място на Евро 2020.

Добрата новина обаче е, че отборът има шанс да стигне до еврофиналите по друг път и той минава през Лигата на нациите. При определно стечение на обстоятелствата (б.а. ако Финландия или Норвегия се класират директно за европейското), “Лъвовете” може да получат шанс да играят в баража за Евро 2020. Самият Красимир Балъков призна, че се надява именно на тази възможност и вече ще работи с отбора с мисъл за евентуалното участие там. Именно поради това ще даде шанс на почти всички повикани, за да знае дали може да разчита на тях.

Лошата новина за националния селекционер е, че той днес може да направи антирекорд и да стане първият треньор, който дебютира начело на България с четири поредни загуби. Под негово ръководство вече допуснахме поражения от Чехия (1:2), Косово (2:3) и Англия (0:4). Отборът пък няма победа вече осем мача, което със сигурност действа негативно на играчите.

Очаква се Бала да заложи на доста променен състав и на различна схема на игра – 4-3-3. Той вече разкри, че ще даде шанс на вратата на опитния Христо Иванов. Освен него в стартовия състав се очаква да бъдат и още двама пълни дебютанти – Георги Пашов и Васил Панайотов. Също така голмайсторът на родното първенство през този сезон Даниел Младенов да излезе титуляр.

Най-вероятно четиримата в отбрана ще бъдат Пашов, Кристиян Димитров, Георги Терзиев и Иван Горанов. Капитанът Ивелин Попов, Васил Панайотов и Симеон Славчев се очаква да действат в халфовата линия. Божидар Краев ще води атаката, а Николай Димитров и Даниел Младенов вероятно ще бъдат на двата фланга. Все пак има вероятност вместо Хичо да играе отново Галин Иванов, вместо Терзиев да започне Антон Недялков в центъра на отбраната.

В Ейре също смятат да направят доста промени в състава си. Мик Маккарти вероятно ще пусне в игра Трейвърс под рамката и пред него Коулман, Игън, Лонг и Урихейн в защита. Хендрик и Кълън ще си партнират в средата на терена, а Джъдж, Маклийн и Браун ще действат зад Колинс, който дебютира за първия тим.

Приятелски мач:

ЕЙРЕ – БЪЛГАРИЯ

Вероятни състави:

ЕЙРЕ (4-2-3-1): Марк Трейвърс, Шеймъс Коулман, Джон Игън, Кевин Лонг, Конър Урихейн, Джеф Хендрик , Джош Кълън, Алан Джъдж, Джеймс Маклийн, Алан Браун, Джеймс Колинс

БЪЛГАРИЯ (4-3-3): Христо Иванов, Георги Пашов, Георги Терзиев, Кристиян Димитров, Иван Горанов, Симеон Славчев, Васил Панайотов, Ивелин Попов, Даниел Младенов, Николай Димитров, Божидар Краев

Стадион: “Авива”, Дъблин
Съдия: Тобиас Велтц (Германия)
Начало: 21:45 часа

МИНУТА ПО МИНУТА

ГЛЕДАЙТЕ МАЧА ТУК!