Денят “X” за клубния ни футбол, кой ще се радва и кой не

Днешният ден може да се окаже изключително важен за родния ни футбол. Три родни представителя играят мачове реванши във втория квалификационен кръг на Лига Европа. SPORTNI.BG

Така четвъртък вечер може да се окаже или изключително щастлива за родния запалянко, или да потопи мечтите му за европриказка рано-рано.
Най-далеч от добра развръзка изглежда Локомотив Пловдив. “Железничарите” гостуват в Арнем на Витес след 4:4 в Ловеч в първия мач.

Не толкова резултатът, колкото катаклизмите на “Лаута” правят холандците фаворити. След този мач “железничарите” изживяха доста бурна седмица.

Първо феновете обвиниха боса Коко Динев и играчите, че са манипулирали крайния изход на мача. След това собственикът им се обиди и се оттегли.

Не стига това, ами трима от основните играчи светкавично преминаха в ЦСКА, а още трима се очаква да ги последват. Клубът е изправен пред стената и ще е истинско чудо, ако преодолее Витес. Но надеждите остават… Мачът е от 21:00 часа.

Далеч по-големи шансове имат Левски и ЦСКА. “Сините” играят в Сараево от 22:00 часа, а “червените” домакинстват на Мура от 20:00 на Националния стадион.

ЦСКА е със сериозни кадрови проблеми преди този мач, но просто е задължен да победи. На словенците им личи, че не са отбор с претенциите на родния гранд. Но всяко подценяване ще е фатално.

А то как да има подценяване в положението на ЦСКА. Стойчо Младенов събра едва 15 футболисти в групата, като двама са вратари. Липсват контузеният Бандаловски и наказаният Шеридън.

Така Стойчо е принуден да пусне на върха на атаката Абел Анисе, който за последните шест месеца изигра само един официален мач – миналата седмица в Словения.

Треньорът твърди, че настроението е за битка, но “червените” ще победят заради името си и подкрепата от трибуните. Дано Младенов се окаже прав. След 0:0 в първия мач, само победа класира ЦСКА напред.

Не по-леко е положението и на Левски, въпреки че “сините” взеха преднина след първия двубой в София. Те водят с 1:0 в общия резултат, но обстановката преди техния мач изглежда най-взривоопасна.

Тя беше нажежена до краен предел заради изцепките на феновете и от двете страни, които не спряха цяла седмица. Постоянно се отправят закани, а в Босна са настръхнали срещу родните ултраси.

Това принуди и местната полиция да вземе невиждани мерки за сигурност. Тя охраняваше с автомати левскарите при пристигането им, по всяка вероятност ще постъпи по същия начин и с агитката.

Напрежението може да се реже с нож, а това няма как да не повлияе на изхода от двубоя. Левски има два проблема преди този мач – не може да разчита на Христо Йовов и Ромен Ели. Всички останали обаче са на линия.

Босненците се заканват още от сега, че ще играят на кръв и няма да позволят да отпаднат. Не всичко обаче зависи само от тяхното желание, така че Левски трябва да покаже класа в Сараево.