Верният ход за националния отбор се казва Станислав Генчев

След целия шум, който се вдигна покрай расисткия скандал от мача с Англия и оставките в БФС, остана да се реши един изключително важен въпрос – кой ще застане начело на националния отбор в този деликатен момент. Има шанс за класиране на Евро 2020, който минава през плейофите в Лигата на нациите и който трябва да бъде преследван на всяка цена. Очаква се в най-близко време Йордан Лечков да определи новия селекционер на България, пред когото задачите ще бъдат две: да използва предстоящите срещи с Хаити и Чехия за проверки и да накара футболистите да се раздадат максимално през март в Лигата. SPORTAL.BG

Кой е най-правилният избор за старши треньор на “А” отбора – това е въпросът! Естествено, в пространството започнаха да се изреждат имена: този, онзи, трети, пети. Анализът в тази екстренна ситуация показва, че верният ход се казва Станислав Генчев. По няколко причини.

Първо, младият специалист познава отлично кухнята в сегашния националния тим, което е извънредно важно при дадените обстоятелства. Ако нямахме плейоф, който да води към Евро 2020, щеше да е различно, но към днешна дата предимството на Генчев да е в отбора от половин година е твърде важно. На всичко отгоре времето до решаващите битки в Лигата на нациите е много малко. Двата оставащи есенни двубоя, които трябва да се използват за генерална репетиция, чукат на вратата, а след това идва времето на новогодишните празници и зимните лагери в клубния футбол. Така националният селекционер, който да е той, ще е изключително ограничен откъм време в работния процес до март.

На второ място трябва да отбележим, че Станислав Генчев е на “ти” с всички национални състезатели, повечето от които играят в efbet лига. Това също е от значение, защото специалисти като Станимир Стоилов и Стойчо Младенов са се откъснали отдавна от родния футболен шампионат и родната действителност. А както казахме, времето не работи в полза на бъдещия селекционер, на фона на отворилата се възможност за класиране.

Стойността на наставника на Лудогорец в перспективата да води “лъвовете” до пролетта се повишава и от моментния период. Станислав Генчев прави фурор с “орлите” в Лига Европа, където българският шампион трупа точки и авторитет с категорични победи над грандовете на Русия и Унгария – ЦСКА (Москва) и Ференцварош. Няма друг наш специалист, който в момента да може да се похвали с това. Очевидно Лудогорец възвърна настроението в играта си, каквото липсваше в началото на сезона при предишния треньор, и това се дължи на работата на Генчев. А в това, че е трудно да се работи в съблекалня с толкова звезди, през годините в Разград се убедиха Стойчо Стоев, Димитър Димитров, Ивайло Петев, Антони Здравков. Не бива да забравяме и работата на Станислав Генчев през миналия сезон в Етър, където също свърши отлична работа като дясна ръка на Красимир Балъков – “болярите” бяха на крачка от класиране за евротурнирите. Нещо, което не им се е случвало от почти 30 години.

Наред с всичко казано дотук, трябва да отбележим, че Генчев никога досега не е бягал от отговорност – нито в Етър, нито в Лудогорец. Бившият полузащитник не трепна, когато трябваше да поеме “орлите”, броени дни преди реванша с Марибор в плейофите от ЛЕ. Наред с европейските мачове на шампионите, младият специалист остана лоялен към Балъков и продължи да му асистира в националния тим, където ситуацията не е никак лека. Някои пък припомниха как в края на 1999 година Димитър Димитров заряза “А” отбора, за да позира с шалчето на Левски, което пък накара Батето да потърси от Наско Сираков компенсация за “бягството” на специалиста в размер на цифра с пет нули. Уви, престоят на Херо на “Герена” продължи само няколко месеца.

Ще се намерят и такива, които ще попитат доколко би било уместно Генчев да води едновременно клубен и национален отбор. Ние обаче няма да открием топлата вода – това е правено вече от легенди в треньорската професия като Ринус Михелс, сър Алекс Фъргюсън, Гуус Хидинк, Фатих Терим, Рудолф Витлачил и др. Близостта на Станислав Генчев до отбора и прогреса му в треньорския занаят през последните 12 месеца го правят най-правилният избор за старши треньор на “трикольорите” за двете предстоящи проверки и баражите за Евро 2020.