Решаващи битки и мачове за престиж – квалификациите за Евро 2020 продължават

Днес ще се изиграят 10 мача от 4 групи в квалификациите за Евро 2020. С тях ще приключи предпоследният девети кръг от борбата за класиране на еврофиналите и списъкът с участниците ще бъде допълнен с още няколко отбора. Други пък ще загубят окончателно шансовете си да попаднат сред финалистите на шампионата на Стария континент.sportal.bg

В група “С” всичко изглежда решено в полза на фаворитите Холандия и Германия. Двата тима имат по 15 точки – с три повече от единствения си преследвач Северна Ирландия. Днес “лалетата” гостуват в Белфаст и дори равенство ще им е достатъчно, за да се класират на финалите. Северна Ирландия пък трябва на всяка цена да преследва победата, за да запази минимални шансове за второто място. В другия мач от групата Германия посреща Беларус и едва ли ще срещне трудности. В случай, че постигнат по-добър резултат от Северна Ирландия, футболистите на Йоахим Льов също ще си гарантират участие на Евро 2020 още тази вечер.

В група “Е” важният мач е между Хърватия и Словакия. “Шахматистите” разгромиха същия съперник с 4:0 в Търнава през септември и сега се нуждаят само от 1 точка, за да са сигурни финалисти. Двубоят ще се играе в Риека, където хърватите са непобедени – 10 победи и 3 равенства. Уелс ще гостува на Азербайджан с ясната идея, че само трите точки могат да съхранят надеждите на тима за второто място в групите, към което се стремят още Унгария и Словакия.

В група “G” Полша вече се класира, а днес гостува на Израел. Домакините ще търсят реванш за загубата с 0:4 в Познан и в същото време ще се опитат да останат в борбата за второто място. Израел има 11 точки, а със същия актив са Словения и Северна Македония. Словенците приемат тоталния аутсайдер Латвия и се очаква да нямат проблеми, а Северна Македония ще гостува на Австрия. Именно
австрийците заемат втората позиция в класирането с аванс от 5 точки пред конкурентите си. Равенство във Виена ще е достатъчно на домакините, за да си осигурят квота за еврофиналите.

В група “I” интрига отдавна липсва. Белгия и Русия вече се класираха, като “червените дяволи” имат пълен актив от 24 точки и впечатляващата голова разлика 30:1. Руснаците също бяха безпощадни срещу всичките си съперници и загубиха само като гост гост на Белгия. Днес двата тима излизат един срещу друг в Москва, а белгийците могат да си гарантират първото място в крайното подреждане дори с равенство. Останалите два мача в групата са Кипър – Шотландия и Сан Марино – Казахстан.

Квалификации за Евро 2020, 9-и кръг:

Група “С”:

Германия – Беларус

Северна Ирландия – Холандия

Група “Е”:

Азербайджан – Уелс

К

Хърватия – Словакия

Група “G”:

Словения – Латвия

Австрия – Северна Македония

Израел – Полша

Група “J”:

Кипър – Шотландия

Русия – Белгия

Сан Марино – Казахста