Последен мач за годината и последна надежда за лъч светлина

Днес е последният мач за календарната 2019 година за националния отбор по футбол на България. “Лъвовете” се изправят срещу Чехия на стадион “Васил Левски” в София в последния си двубой от група “А” на европейските квалификации. На този ден точно преди 26 години Господ беше българин, когато на “Парк де Пренс” Емил Костадинов наказа Франция и класира националите на световното първенство в САЩ. Сега обаче ситуацията е доста по-тъжна. “Трикольорите” отдавна загубиха всякакви шансове за класиране на Евро 2020 през квалификациите. Още по-неприятното е, че срещата ще бъде пред прази трибуни заради наказанието за расизъм, което ни бе наложено след мача с Англия. Българският запалянко обаче ще се надява да види поне някакъв лъч светлина в края на тунела, па макар и пред телевизионния екран. SPORTAL.BG

България изпраща може би най-лошата година в историята си. Националният отбор не записа нито една победа през 2019-а. Всъщност последният успех на “Лъвовете” бе срещу Кипър (2:1) в Лигата на нациите на 16 октомври 2018 година. В следващите 12 официални и приятелски срещи тимът ни не взе победа и записа  5 равенства и 7 загуби, включително и срамното 0:6 от Англия.

На този фон, колкото и да е нелогично, “Трикольорите” все още имат шанс да стигнат до Евро 2020 през плейофа в Лигата на нациите. Затова и днешният двубой не е никак маловажен. Това ще е важна проверка като част от подготовката именно за този плейоф.

Новият селекционер Георги Дерменджиев обаче получи неприятна новина в дните преди мача. Капитанът на тима Ивелин Попов обяви, че официално слага край на кариерата си с националната фланелка. Днес за последен път той ще изведе съотборниците си.

Хубавото днес е, че Чехия вече си осигури класиране на Евро 2020 и идва в София за протоколен мач. Съперникът едва ли ще скочи с всички сили в търсене на победата. Това дава шанс на нашите играчи да се хвърлят здраво и да потърсят успех за престиж и за самочувствие. Освен това и Дерменджиев ще може отново да експериментира със състава и с тактиката.

Очаква се да има някои промени в сравнение с приятелската среща с Парагвай преди дни. На вратата се очаква да започне Пламен Илиев, а пред него в защита ще действат Страхил Попов, Божидар Чорбаджийски, Георги Терзиев и Петър Занев. Симеон Славчев ще си партнира с Кристиан Малинов в средата на терена, а Кирил Десподов и Вандерсон ще бъдат на крилата. Атаката ще води Димитър Илиев, а зад гърба му ще го подкрепя Ивелин Попов.

Треньорът на Чехия Ярослав Шилхави пък се очаква да пусне в игра Вацлик под рамката и Цоуфал, Челустка, Брабец и Борил в отбрана. Сучек и Крал ще са двойката опорни полузащитници, а пред тях като плеймейкър ще действа Дарида. Масопуст и Янкто ще оперират по крилата, а атаката ще води Кръменчик.

 Европейски квалификации, група “А”:

БЪЛГАРИЯ – ЧЕХИЯ

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ: П. Илиев, С. Попов, Чорбаджийски, Терзиев, Занев, Славчев, Малинов, И. Попов, Вандерсон, Десподов, Д. Илиев

ЧЕХИЯ: Вацлик, Цоуфал, Члустка, Брабец, Борил, Крал, Сучек, Масопуст, Дарида, Янкто, Кръменчик

Стадион: “Васил Левски”, София

Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

Начало: 19:00 часа