Най-накрая! България с престижна победа в сбогуването на Попето (видео+галерия)

Българският национален отбор по футбол най-накрая спря своята черна серия без победа, продължила цели 12 мача. “Лъвовете” сториха това с престижна и историческа победа над Чехия с 1:0. Единственото попадение беше дело на Васил Божиков в 56-ата минута. Успехът е първи на “трикольорите” срещу този противник, а той дойде в последния мач на родния капитан Ивелин Попов. 32-годишният футболист носи националната фланелка за последен 90-и път в своята кариера, като се е разписвал 16 пъти.SPORTAL.BG

Историческата първа победа над Чехия направи така, че България продължи традицията да завършва европейските квалификации с минимум един успех. Освен това изкачи националите ни на четвърто място в крайното класиране на група “А”, след като бяха последни в групата преди днешните срещи. “Лъвовете” завършиха кампанията с актив от 6 точки, като на дъното остана Черна гора с 3 точки, докато чехите, които си вече си бяха гарантирали класирането на Евро 2020, останаха втори с 15 точки. Победител е Англия с 21 точки, “трите лъва” разбиха с 4:0 Косово в последното си гостуване.

Селекционерът Георги Дерменджиев и вратарят Георги Георгиев направиха успешен официален дебют в националния отбор. Специалистът сега има невероятната възможност в два мача да класира България за трети път в нашата история на Европейско първенство. Първо на 22 ноември “лъвовете” ще разберат своите противници в баражите от Лигата на нациите, които ще се играят на 26 март. Дерменджиев направи три промени в тима от приятелската среща срещу Парагвай (0:1). Васил Божиков, Петър Занев и Кирил Десподов замениха Божидар Чорбаджийски, Иван Горанов и Тодор Неделев.

На стадион “Васил Левски“, който остана празен поради наказанието след мача с Англия (0:6), официален дебют направи и Георги Георгиев. Вратарят на Славия дебютира в контролата с парагвайците, като бе предпочетен пред по-опитните Пламен Илиев и Николай Михайлов.

Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков и Петър Занев бяха четиримата защитници. Георги Костадинов и Кристиян Малинов бяха опорните халфове, докато Вандерсон, Кирил Десподов и Марселиньо действаха зад капитана Ивелин Попов, който игра своя последен мач с националната фланелка като нападател.

“Трикольорите” търсеха първа победа в тези квалификации, след като до този мач имаха три равенства  и четири поражения. Гостите, които са един от най-трудните ни противници в исторически план – 1 равенство и пет загуби с голова разлика 2:13 в досегашните шест мача, преди няколко дни си гарантираха участие на ЕВРО 2020, докато “лъвовете” ще търсят класиране чрез баражите от Лигата на Нациите. Представителният тим на България бе в тежка серия от 12 поредни мача без успех, като последната победа на тима бе през октомври 2018 година срещу Кипър (2:1).

Селекционерът на Чехия Ярослав Шилхави направи пет промени в състава от успеха с 2:1 над Косово, който прати тима му на европейските финали. Томаш Вацлик, Якуб Брабец, Владимир Цоуфал, Лукаш Масопуст и Михаел Кръменчик бяха заменени от Ондржей Коларж, Павел Кадержабек, Зденек Ондрашек, Шевчик и Кудела. Останалите титуляри бяха Челустка, капитанът Владимир Дарида, Томаш Соучек, Якоб Янкто, Ян Боржил и Алекс Крал.

Около 320 български деца подкрепиха националите, докато гостуващата агитка бе малко над 100 фенове, а двете групи бяха разделени в двата края на Сектор “А”.

Още в 7-ата минута България пропусна да излезе напред в резултата. Дълго подаване към Ивелин Попов го намери зад отбраната, но капитанът остави топката на бързия Десподов, който надбяга защитата на гостите. Крилото обаче сбърка с подаването си към Попето и беше пропусната отлична възможност за гол. При следващата атака Георгиев трябваше да се намесва. Той спаси удар на нападателя Ондрашек.

В 20-ата минута последва разбъркване пред нашата врата, след което топката беше изчистена далеч, а при последвалата контраатака Вандерсон не успя да изведе Десподов, въпреки че “лъвовете” бяха с числено предимство двама на един в тази ситуация. Десет минути по-късно Попов излезе зад защитата, но вместо да опита да прехвърли излезлия напред вратар Коларж се заби, след което пробва удар отдалеч, но без да затрудни стража на гостите.

Соучек пробва рефлекса на Георгиев в 36-ата минута с удар отдалеч, който беше избит в корнер. Играчът на Славия Прага пробва да се разпише и с глава в 40-ата минута, но Георгиев отново спаси и дори беше фаулиран от Ондрашек. В края на първата част вратарят ни отново се намеси добре след корнер, като отново имаше и нарушение срещу него.

Второто полувреме започна с жълт картон за Костадинов, който извърши нарушение близо до наказателното поле на Георгиев. Последва опасно центриране, което не беше засечено от нито един играч на чехите.  В 56-ата минута мудото се случи – България излезе напред в резултата. Отлично центриране от фаул на Десподов завърши с гол на Божиков. Централният бранител прати топката в мрежата след хубав удар с глава. Попадението бе негово второ с националната фланелка, след като в тази кампания се беше разписал и при равенството с Косово (1:1) в Прищина.

Няколко минути по-късно “трикольорите” пропуснаха да удвоят аванса си. Първо Занев не успя да намери връхлитащия Ивелин Попов в малкото наказателно поле, което не се хареса на капитана. Секунди по-късно родната десетка свали топката с глава на Костадинов, който от няколко метра прати топката над гредата, пропускайки отлична възможност.

“Лъвовете” започнаха да играят на контраатака, но бързият Десподов беше фаулиран лошо и след това
заменен от Божидар Краев. Тодор Неделев пък влезе на мястото на Вандерсон, докато Масопуст, Хушбауер и Долежал влязоха за гостите.

Чехите опитаха да върнат попадението, като между 80-ата и 85-ата минута имаха четири възможности. Вратарят Георгиев два пъти показа добър рефлекс и изби в корнер удари от 20 метра на Дарида, а Соучек и Долежал направиха два сериозни пропуски в наказателното поле.

Александър Цветков пък влезе на мястото на Малинов, който получи травма в 88-ата минута. В оставащото време гостите се опитаха да стигнат до точката, но момчетата на Дерменджиев удържаха преднината си в даденото петминутно продължение от руския рефер Сергей Карасьов. Така точно 26 години след една от най-великите победи на България срещу Франция на “Парк де Пренс” с 2:1, “трикольорите” постигнаха първата си историческа победа над чехите.

Успехът бе изключително важен за самочувствието на тима, който ще има уникална възможност да стигне до Евро 2020 през март, но определено много неща трябва да се променят в играта, а също така и късметът да е на страната на “лъвовете”, които ще бъдат гости в полуфинала на баражите.

Европейски квалификации, група “А”:

БЪЛГАРИЯ – ЧЕХИЯ 1:0

1:0 Божиков (56)

БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев, Георги Костадинов, Кристиян Малинов (88-Александър Цветков), Ивелин Попов, Вандерсон (73-Тодор Неделев), Кирил Десподов (69-Божидар Краев), Марселиньо

ЧЕХИЯ: 16. Коларж, 2. Кадержабек, 3. Челустка, 8. Дарида, 9. Ондрашек (79-19. Долежал), 13. Шевчик (66-12.Масопуст), 14. Янкто, 15. Соучек, 17. Кудела, 18. Боржил, 21. Крал (71-10.Хушбауер)

Стадион: “Васил Левски”, София

Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

ГАЛЕРИЯ