След рекорда на Фати: FourFourTwo се сети за Мариян Огнянов

В сряда вечер суперталантът на Барселона Ансу Фати се превърна в най-младия голмайстор в историята на Шампионска лига. На едва 16 години и 322 дни той донесе победното попадение за каталунците в гостуването на Интер, което пък помогна на Борусия Дортмунд да продължи напред за сметка на “нерадзурите”.DSPORT.BG

Досегашният рекорд се държеше от футболист, който едва ли много футболни фенове помнят – ганаецът Петер Офори-Куайе, който през сезон 1997/98 реализира за Олимпиакос срещу Розенборг на 17 години и 194 дни.

С постижението си пък Ансу Фати извади от топ 10 по отношение на млади голмайстори един българин. Става дума за първия българин, реализирал гол в Шампионска лига за български отбор – Мариян Огнянов!

На 18 години и 59 дни юношата на Левски реализира почетния гол (и оказал се единствен в кампанията) за “сините” при домакинството на Челси, загубено с 1:3 на 27 септември 2006.

Заради рекорда на Фати от списание “FourFourTwo” решиха да разкажат за играчите в топ 20 на най-младите голмайстори в ШЛ като трябва да кажем, че от тях с най-скромна кариера се оказаха именно вече вторият Офори-Куайе и Огнянов.

Ето какво пише авторитетното издание за българина:

По-малко от два месеца след 18-ия си рожден ден Огнянов вкара първия изобщо гол за български отбор в Шампионска лига. Важно събитие, което бе леко помрачено от факта, че дойде в 89-ата минута и след хеттрик на Дидие Дрогба, правейки го леко утешение при загубата на Левски София с 1:3 от Чеси.

Въпреки това, атакуващият халф Огнянов му отдаде голямо значение, падайки на колене в празнуването си. За съжаление, това не бе голът, който да стартира пътя на Мариян, тъй като бе единственият му гол в турнира. Той имаше прилична кариера в България след това и получи мач за националния отбор през 2013″, пише изданието.

В момента Огнянов живее в Германия и играе за отбора на Ханза Фризойте в аматьорските лиги.