ЕКСКЛУЗИВНО: Нов закон заплашва Левски с финансов колапс

Новите промени в Закона за хазарта, които са внесени в Народното събрание от парламентарната група на „Патриотите“, могат да обрекат на финансов колапс футболния Левски и различни спортни клубове и федерации. Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това на практика означава, че Национална лотария и Лотария България ще трябва да се национализират и да преминат в ръцете на държавата.

Както е известно Националната лотария е генерален спонсор на Левски, като по информация на Дарик радио и dsport.bg компанията налива между 2 и 3 милиона лева на месец, като за януари сумата е над 3 млн. лева.

Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепят предложението му. „Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. Изненадващо получих подкрепя от премиера“, обяви днес Симеонов. Той допълни още, че разчита и на подкрепа на БСП.

Според проучване на Дарик радио и dsport.bg всички обсъждания по законопроекта и неговото приемане може да приключи до края на февруари. След това компаниите ще имат гратисен период, за да се оправят с документацията и след 1 юли всичко да премине в държавни ръце.

В същото време две от лотариите пуснаха официални позиции свързани със законопроекта.

Позиция на „Национална лотария“ и „Евробет“

“Уважаеми медии и заинтересовани страни,

Във връзка с внесения от Валери Симеонов и група народни представители проект на закон за изменение на Закона за хазарта, коментиран от министъра на финансите г-н Горанов и спортния министър г-н Кралев, бихме искали да изразим следната позиция.

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт. Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България.

Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци. Изразената позиция е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).”