Марков горчиво съжалява, че изпусна медала

Иван Марков горчиво съжалява, че изпусна медала и остана пети в категория 85 кг с двубой от 375 кг (172 кг в изхвърлянето и 203 кг в изтласкването). В интервю за БНТ единственият представител на България в олимпийския турнир по вдигане на тежести обясни, че е бил готов за медал и при развитието на борбата в категорията, когато фаворитите от Китай и Беларус записаха “нули” е бил длъжен да го направи,sport.bnt.bg

Според треньора Иван Иванов още на изхвърлянето той не е дал максимума, но тактиката в изтласкването по заявяването на 203 – при първия опит и 209 кг – при втория, е била правилна. Българинът можеше да спори за медал, но направи два неуспешни опита на 209 кг в изтласкването. И двата пъти Марков с лекота стана с щангата, но не успя да я задържи над главата си.

Титлата спечели полякът Адриан Зелински с двубой от 385 кг. Толкова събра и Апти Аухадов (Русия), но той остана със сребърния медал заради по-високото си тегло.

“Не беше прекалено тежко” – каза Иванов, а от щаба допълниха, че два пъти тук в Лондон българският състезател е вдигнал 212 кг. Марков обясни още, че обстановката във вдигането на тежести е добра и всички условия за изява са осигурени и през ум не му минава да се състезава за друга държава.

“Валентин Христов не съм го виждал” – обясни щангистът за спечелилия бронзов медал за Азърбайджан българин.

Марков беше един от 11-е уличени с допинг преди “Пекин-2008” и до началото на игрите в Лондон трябваше да изтърпи 4-годишно наказание.

“Валентин нямаше какво друго да прави, ако искаше да продължи със състезателната си дейност, освен да се състезава за Азербайджан. Това е разбираемо и аз го приемам – каза Иван Иванов. – Ние обаче имаме достатъчно добри състезатели и вярвам в бъдещето на този спорт у нас”.

От щаба на отбора добавиха, че за Боянка Костова вратата за националния отбор на България остава отворена.

 

Специален пратеник на БНТ в Лондон – Методи Манченко

Фото: Методи Манченко