Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 година!

Само 48 часа след като МОК обяви, че ще вземе окончателно решение за Олимпийските игри в Токио в рамките на следващите четирите седмици, стана ясно, че най-големия спортен форум на планетата се отлага за 2021 година.Тази промяна стана факт, след като днес японският премиер Шиндзо Абе официално поиска от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах едногодишно отлагане на Игрите заради глобалната пандемия от коронавирус.


“Предложих на президента Бах да обмисли отлагане с около една година, за да направим възможно спортистите да участват в най-доброто си състояние и събитието да се проведе в безопасност за зрителите. Той се съгласи на 100%”, заяви Абе.

PM’s Office of Japan

@JPN_PMO

After his telephone talks with IOC President Bach, PM Abe spoke to the press and explained that the two have agreed that the Tokyo Olympic Games would not be cancelled, and the games will be held by the summer of 2021.

View image on Twitter
2,312 people are talking about this

Новата дата все още не е официално потвърдена от нито един член на МОК. Едногодишното отлагане важи и за Параолимпийските игри.

През последните дни различни спортни федерации и национални олимпийски комитети поискаха отлагането на Токио 2020 заради пандемията от COVID-19 и невъзможността спортистите да се подготвят адекватно.

На последното си заседание миналата неделя от МОК обявиха, че започват да обмислят отлагане на Игрите като един от вариантите, но определиха максимален срок от четири седмици, за да вземат окончателно решение.
Член на МОК потвърди, че Олимпиадата ще бъде отложена за 2021 година
Това е първото отлагане на най-големия спортен форум в 124-годишната история на Олимпийските игри.

Преди това Олимпиадата е отменяна изцяло само по време на I и II Световни войни – през 1916, 1940 и 1944 г., но никога не е прекратявана или отлагана.