Българското първенство ще завърши с минимален брой чужденци

Все още не е известен начинът, по който ще финишира българското първенство. Удълженото до 13 май извънредно положение предполага, че в най-добрия случай мачовете могат да се подновят в началото, а може би и в средата на месец юни. Някои отбори вече позволиха на своите чуждестранни футболисти да се приберат по родните места. Най-вероятният сценарий за завършек на първенството е то да приключи с изиграването на последните два кръга и отложения мач между Арда и Лудогорец. Шампионите вече обявиха, че позволяват на своите чужди футболисти да се приберат по родните си места. Това означава, че е почти невъзможно те да се завърнат на време, а и няма да е необходимо, ако бъде прието да се доиграят последните два кръга. Лудогорец ще е шампион със сигурност и може да доиграе тези мачове само с български играчи.DSPORT.BG

Лудогорец даде ход на антикризисни мерки, намали заплатите с 30%

Същото е положението и с други клубове, за които последните два мача няма да променят кой знае какво в класирането.

Единствено битката за евроквотите би трябвало да накара Левски, ЦСКА и Локо Пловдив да задържат своите чужденци, за да са на линия за мачовете.

Според информация на dsport доста от клубовете вече дадоха разрешение на своите чужди футболисти да се приберат в родните държави.

Дори след официален край на извънредното положение в България и зелена светлина за нормален тренировъчен процес чужденците няма да могат да се включат в него и тези, които са се прибрали по родните места няма да има смисъл да се връщат обратно. Причината е, че всяко влизане в България от чужбина води до 14-дневен карантинен период, а вероятно точно толкова време БФС ще даде на клубовете за подготовка преди евентуалното подновяване на мачовете.

Един такъв проблем може да възникне пред Левски, тъй като е известно, че Холмар Ейолфсон в момента е в Исландия и се подготвя самостоятелно.

Така може да се очаква, че клубовете ще правят по-скоро планове за организация преди новото първенство и евентуалния старт на евротурнирите. От Лудогорец вече обявиха, че ще водят подготовка в България. Същата вероятно ще е ситуацията и с другите водещи тимове предвид на по-съкратените бюджети и превенцията с борбата с коронавируса