ФИФА одобри промените – договорите се удължават, трансферните прозорци с нови дати

ФИФА обяви мерките, които да адаптират правилата към безпрецедентата ситуация в световния футбол. От световната футболна централа заявиха, че решенията са взети единодушно и публикуваха препоръки за новата ситуация.SPORTAL.BG

“Пандемията от COVID-19 промени обстоятелствата около футбола този сезон. Затова ФИФА излиза с някои практически идеи и предложения за справяне с тези обстоятелства. Това няма да реши всеки проблеми, но би трябвало да допринесе за някаква стабилност и яснота за футбола в близкото бъдеще”, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Една от одобрените мерки е договорите на футболисти, които изтичат това лято да бъдат удължени до датите, на които ще завършат първенствата в различните страни. Контракти за следващия сезон пък да започват на други дати, съобразени с по-късния старт.

FIFA.com

@FIFAcom

Following the unprecedented disruption caused by COVID-19 at all levels of football, FIFA has worked on a series of recommendations & guidelines to address some key practical issues re: player contracts & the transfer system.

ℹ️👉 https://fifa.to/5bW39pMIu5 

Embedded video

188 people are talking about this

В ситуация, в която някой клуб не може да си позволи да плаща на играча, ФИФА има желание да се стигне до споразумение между двете страни. Ако това не се случи световната футболна централа ще се намеси.

ФИФА насърчи клубовете и футболистите да работят съвместно в намирането на решения относно възнагражденията по време на периода без футбол, който носи огромни финансови загуби за всички, свързани с играта.

По отношение на трансферните прозорци – те ще бъдат променливи и ще могат да се адаптират към края на настоящия и началото на следващия сезон. Точните срокове ще бъдат съобщени допълнително.