Славният юбиляр Георги Денев: Повечето българи са злобни, прогониха най-големия футболист

Днес 70-годишен юбилей празнува един от най-големите български футболисти – Георги Денев. Sportal.bg се свърза с Кучето, за да му честити празника. С фланелката на ЦСКА легендарният играч записва над 250 мача и става петкратен шампион на България. Той е идолът на червените запалянковци през 70-те години, като е известен уникалният случай, когато пред колата му на Орлов мост се хвърля бъдещият международник в армейския клуб Илия Илиев. “Кралю, не отивай при онези”, моли се Илийката на Денев, след като е чул, че любимецът му е пред трансфер в Левски. Кучето е част от славния отбор на ЦСКА, детронирал европейското страшилище Аякс през 1973 г. През същия сезон звездата бележи гол в мрежата на Сеп Майер за победата на ЦСКА над устремилия се към КЕШ Байерн (Мюнхен). Денев е единственият български футболист, искан от световния колос Реал Мадрид.

“Вярно е, че имах предложение от Реал Мадрид. Техният треньор ми каза, че ще се грижи като син за мен, но в онези години беше невъзможно да отида в Мадрид. Искаха ме и от Байерн, но не отидох по същата причина. Най се гордея с титлите и купите, които спечелих с ЦСКА. Играх и на световно първенство.

През цялото време обаче усещах завист, злоба. Такъв народ сме, за жалост. При нас така е било винаги, не можем да избягаме от това нещо, на Балканите сме. Повечето българи са злобни.

Виждате какво се случва и с най-големия български футболист Христо Стоичков (бел. авт. – през 80-те години публиката на ЦСКА нарича Ицо с прякора на Денев – Кучето, като и до днес носителят на “Златната топка” е известен така в своя роден Пловдив). Нямаме друг като Стоичков, но го обиждат, завиждат му и той рядко се прибира в България. Това е жалко!

Дали пазя фланелката на Бари Хулсхоф от Аякс? Пазя, пазя. Всички неща са при мен – купи, медали, фланелки. Бяхме страшен отбор! Бъдете здрави и се пазете”, заяви Кучето пред Sportal.bg.