Монтана с трети опит да се добере до елита срещу деморализирания Дунав

Днес в 20:00 часа отборите на Дунав и Монтана ще излязат един срещу друг на стадион “Славия” в първия бараж за влизане/оставане в efbet Лига. Русенци ще се борят със зъби и нокти да запазят мястото си в елита, докато монтанци ще направят трети опит да се завърнат в най-горното ниво на българския футбол, след като не успяха в предишните два баража със Септември през 2017 г. и с Витоша (Бистрица) през 2019 г.SPORTAL.BG

На пръв поглед Монтана е фаворит в този сблъсък. Възпитаниците на Венци Иванов стигнаха до този бараж, след като завършиха на 3-ото място във Втора лига. Отборът е пределно амбициран да постигне голямата си цел и ще се хвърли с всички сили.

В същото време в Дунав положението е критично. Клубът е разкъсван ог финансови проблеми и не е ясно дали въобще иска да остане в елита. Играчите бяха готови да бойкотират днешния двубой, но в последния момент получиха по една заплата и решиха все пак да пътуват до София и да играят за честта си и за феновете.

Дори и в това тежко положение русенци не са за подценяване. Те показаха, че все още не са вдигнали бялото знаме и в последните си два мача от сезона направиха реми (0:0) с Ботев (Враца) като гост, а след това победиха Царско село (1:0) като домакин. Най-голямото предимство на “Драконите” е, че те са в добро функционално състояние, тъй като до последно играха значими двубои. 

В същото време Монтана няма официален мач от няколко месеца, след като сезонът във Втора лига бе прекратен предсрочно. Отборът изигра две контроли в последните седмици с ЦСКА 1948 (0:1) и с Пирин (0:0), но това едва ли е достатъчно за футболистите да влязат в оптимален игрови ритъм и със сигурност може да окаже влияние, особено в края на мача довечера.

Добрата новина и за двата състава е, че те нямат кадрови проблеми с контузени и наказани играчи и ще могат да пуснат най-доброто, с което разполагат. Цветомир Младенов вероятно ще заложи на Мекинджиев на вратата и пред него Цанков, Колев и Милчев в защита. Ненов и Исаевски ще са опорни халфове, а Димов ще действа в средата на терена. Долапчиев ще води атаката, а от по-задни позиции ще го подкрепят Щерев, Кавалканте и Ндонгала.

Монтана пък се очаква да противопостави Орлинов под рамката и карето Айтов, Цонков, Михов и Петров в отбрана. Балджийски и Димитър Илиев ще са двамата опорни полузащинтици, а Цветков ще бъде в ролята на плеймейкър. Тасев и Минков ще започнат на крилата, а в атака ще бъде Атанас Илиев.

Бараж за влизане/оставане в efbet Лига:

ДУНАВ (РУСЕ) – МОНТАНА

Вероятни състави:

ДУНАВ: Макенджиев, Цанков, Колев, Милчев, Ненов, Исаевски, Димов, Щерев, Кавалканте, Ндонгала, Долапчиев

МОНТАНА: Огнянов, Айтов, Цонков, Михов, Петров, Д. Илиев, Балджийски, Тасев, Цветков, Минков, А. Илиев

Стадион: “Славия”, София
Съдия: Георги Кабаков
Начало: 20:00 часа