Белият пролетен спринт достигна Европа (галерия + видео)

Славия изпрати сезон 2019/20 с класиране в европейските клубни турнири. “Белите” ще играят в Лига Европа, след като победиха Ботев (Пловдив) с 2:1 в бараж, който сложи край на футболния сезон в България. Янис Карабельов (41) изведе столичани напред, а Ивайло Димитров (84) удвои от фаул. Андерсон Барбоса (87) намали изоставането на “канарчетата”, но червен картон на Джонатан в заключителните минути обезвери пловдивчани. Така “белите” ще са четвъртият участник на страната ни в евротурнирите. Лудогорец ще играе в квалификациите на Шампионската лига, а Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София вече имат квоти за Лига Европа.SPORTAL.BG

Славия стигна до баража, като зае трето място в първата шестица на първенството. Със силен финален спринт най-старият столичен клуб изпревари Левски. Ботев пък се пребори за първата позиция във втората осмица, като елиминира в директен мач Черно море.

По-рано през сезона Славия на два пъти победи “канарчетата”. В Коматево “белите” се наложиха с 1:0 с попадение на Славчо Шоколаров, който от новия сезон ще играе за Ботев. В “Овча купел” отборът на Златомир Загорчич спечели с 2:1, като головете вкараха Емил Виячки и Радослав Кирилов, а за “жълто-черните” се разписа Антонио Вутов. Ботев обаче изхвърли столичния тим на осминафиналите в турнира за Купата на България след успех с 2:1 в София. Съперниците играха и контрола преди подновяването на сезона, в която Ботев победи с 2:0.

През пролетта на 2018 година Ботев и Славия съперници на полуфиналите за купата и столичани продължиха напред след скандално съдийство на Станислав Ставров в реванша. Това бе и причината от Ботев да поискат чужд съдия за баража. БФС обаче повери двубоя на Станислав Тодоров.

В състава на Славия след изтърпяно наказание се завърна Андреа Христов. Другите бранители пред Антонис Стергиакис бяха Милен Гамаков, Виячки и Христо Попадийн. Двойка вътрешни халфове бяха Янис Карабельов и Венци Бенгюзов, а Георги ЙомовФилип Кръстев и Радослав Кирилов действаха зад централния нападател Цветелин Чунчуков.

В Ботев успяха да вдигнат на крака Александър Тонев, а Радослав Терзиев изтърпя наказанието си и също бе титуляр. Капитанът Лъчезар Балтанов, който наскоро претърпя операция, попадна в групата, но остана на пейката. “Канарчетата” разчитаха на класата на Тодор Неделев и на добрата форма на Антонио Вутов, който отново действаше на върха на атаката.

В елита на българския футбол Славия и Ботев вече са се срещали общо 127 пъти, като “белите” имат 51 победи срещу 50 за “жълто-черните”, а 26 от мачовете са завършили наравно. Головата разлика е 194:90 в полза на пловдивчани. Преди началния съдийски сигнал феновете на Славия подариха фланелка на Галин Иванов, който вече изигра последния си мач за “белите” и подписа с ЦСКА 1948.

В 12-ата минута се откри добра възможност пред отбора на Славия. Филип Кръстев беше съборен от Джонатан малко преди границата на наказателното поле, а главният съдия отсъди нарушение. С изпълнението му се нагърби Милен Гамаков, който стреля над напречната греда. В 17-ата минута Христо Попадийн направи ужасяваща грешка, като подари топката на Александър Тонев фронтално срещу Стергиакис.

Нападателят на Ботев опита да стреля от движение, но ударът му прелетя покрай вратата, а “белите” се разминаха от изоставане в резултата. Минута по-късно Чунчуков стреля покрай вратата. В 37-ата минута и Янис Карабельов не намери очертанията на вратата на Ботев. Малко по-късно Чунчуков също пробва късмета си, но без особен късмет.

В 41-ата минута Славия поведе в резултата чрез своя капитан Янис Карабельов. Голяма заслуга за попадението има Радослав Кирилов, който финтира Джонатан на аутлинията, след което центрира към Карабельов, а халфът насочи от движение топката във вратата на “канарчетата”. Минута преди сигнала за край на първото полувреме “канарчетата” имаха претенции за неотсъдена дузпа за игра с ръка на Чунчуков в наказателното поле. Това бе и последната възможност пред една от двете врати през първите 45 минути.

В 51-ата минута Ботев създаде добра възможност пред вратата на Стергиакис, но отново стражът не трябваше да се намесва. След центриране на Тонев няколко футболисти се разминаха в наказателното поле, топката стигна до Бурбано, който се нагласи да стреля с левия крак, но Попадийн застана добре, за да блокира шута и “канарчетата” стигнаха само до корнер.

В 55-ата минута Станислав Шопов постави топката на главата на Антонио Вутов, чийто удар с глава беше спасен от стража на Славия. В 75-ата минута Тодор Неделев стреля над вратата след изпълнение на фаул, а минута по-късно отново той шутира, като този път Стергиакис улови. В 84-ата минута Славия сякаш сложи точка на спора с втори гол във вратата на Янко Георгиев.

В голмайстор за “белите” се превърна влезлият от пейката Ивайло Димитров, който изпълни по чудесен начин фаул, отсъден за нарушение на Работов срещу Филип Кръстев. Нападателят промуши топката през стената на “канарчетата” и остави Георгиев неподвижен на голлинията. Това обаче не отказа пловдивчани и три минути по-късно те върнаха един гол чрез Андерсон Барбоса. Бразилецът засече с глава центриране на Тонев към втора греда и направи заключителните минути доста интригуващи. Глупава постъпка на Джонатан остави Ботев с човек по-малко в 89-ата минута и уби устрема на “жълто-черните”. Бразилецът изпусна нервите си и изблъска грубо Попадийн на тъча, а това не остана незабелязано от главния съдия.

efbet Лига – бараж за Лига Европа:

СЛАВИЯ – БОТЕВ (ПЛОВДИВ) 2:1
1:0 Янис Карабельов (41)
2:0 Ивайло Димитров (84)
2:1 Андерсон Барбоса (87)

СЛАВИЯ: Антонис Стергиакис, Андреа Христов, Емил Виячки, Милен Гамаков, Христо Попадийн, Венцислав Бенгюзов, Георги Йомов, Янис Карабельов, Филип Кръстев, Радослав Кирилов, Цветелин Чунчуков;
Старши треньор: З. Загорчич
БОТЕВ: Янко Георгиев, Джонатан Перейра, Станислав Работов, Иван Бандаловски, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Фабио Бурбано, Тодор Неделев, Станислав Шопов, Александър Тонев, Антонио Вутов
Старши треньор: Ф. Спасов

СЪДИЯ: Станислав Тодоров
СТАДИОН: “Славия”
НАЧАЛО: 20:30 часа

ГАЛЕРИЯ