Да Ви имам и етиката и феърплея!

В БФС управлява разпасана команда от товарищи, които действат, както им отърва. Ако до този момент сте имали някакви съмнения за двойния аршин, който демонстрират шефовете на Българския футболен съюз във взимането на решения, то след последните действия на така наречената Комисия „Етика и феърплей“, няма никакви съмнения. В БФС се взимат решения така, че те да устройват силния на деня. Откъдето духа вятърът, БФС в тази посока се навежда. Няма по какъв друг начин да тълкуваме мълчанието на същата тази „така наречена“ Комисия „Етика и феърплей“ относно изказванията на президента на Славия Венцеслав Стефанов. Може би се чудите защо по такъв начин свалям „реномето“ ѝ? Защото в нея няма нищо етично, а още по-малко може да говорим за феърплей.DSPORT.BG

През последните седмици явно на въпросната комисия ѝ се насъбра твърде много работа. То не бяха изслушвания на старши треньора на Витоша Бистрица, Асен Букарев, на президента на Марица, Христо Христов, наказание на футболиста на Ботев Пловдив Иван Бандаловски. А, чакайте, чакайте, няма наказание за президента на Славия Венцеслав Стефанов. Е, няма, няма и нужда. За какво да го наказват Венцеслав Стефанов, нали е все още член на Изпълкома. Няма нужда!

А в действителност именно Комисията за „Етика и феърплей“ трябваше да вземе отношение относно думите на г-н Стефанов, поне малко да замаже очички и да покаже, че няма двоен аршин във взимането на решенията. Но, напротив, Комисията за „Етика и феърплей“ затвърди впечатлението, че решенията, които взима са продиктувани от нещо друго, но не и от случващото се в действителност.

И да не остана голословен ето две от изказванията на президента на Славия и член на Изпълкома преди около две седмици.

„Искам да има разбирателство и клубовете да играем феърплей, а не като срещата между Локомотив и ЦСКА онзи ден. Всички видяхме този помияр Ивайло Стоянов какво направи. Шефът му Костадин Стоичков е виновен, че му дава мачове. Той трябва да си подаде оставката и да си заминава заедно с тези трима-четирима доказано поръчкови съдии. Говоря за Ивайло Стоянов, Николай Йорданов и още няколко. Те са една групичка, която изпълнява поръчки”, коментира Стефанов пред „Блиц“.

След това Венцеслав Стефанов говори след срещата за телевизионните права в централата на БФС: “След като има съдии, като този вчера, на мача Локомотив Пловдив – ЦСКА, винаги предварително се знае какво ще се случи. Аз казах, че за мен и шефът на съдиите, и този съдия, и дежурният делегат, трябва да си отидат моментално. Тези хора от години казвам, ти специално знаеш, моето мнение за този съдия. Това са четири-пет зрънца, които винаги могат да съсипят всичко. Решават кой да играе в Европа и кой не!”

Интересно дали сега отново тези визирани от г-н Стефанов лица са решили кой да играе в Европа, след като Славия се класира на трето място, спечели баража срещу Ботев Пловдив и си осигури място в квалификациите на Лига Европа? Приемете това като риторичен въпрос.

Някой може да си помисли, че от Комисията за „Етика и феърплей“ са пропуснали тези две последователни изяви на Венцеслав Стефанов, а не са длъжни да следят всичко. Така е, но колегите им от Съдийската комисия излязоха с позиция на официалната страница на БФС, която няма как да не е забелязана от членовете на Комисията за „Етика и феърплей“.

От СК обявиха, че са разгледали действията на Стоянов и ги намират за точни:

“Във връзка с изявлението на г-н Венцеслав Стефанов, че “помияр” е класирал ЦСКА за Лига Европа, СК при БФС изразява следното становище: СК при БФС осъществява своята дейност при стриктно спазване на нормативните документи на БФС, етиката и морала.

На свое заседание на 11.07.2020 г. бе разгледана конкретната среща “Локомотив” (Пловдив) – ЦСКА, както и ситуацията с отсъдения наказателен удар. Подробният анализ на ситуацията дава основание единодушно да се приеме, че наказателният удар е отсъден съобразно правилата на играта. Съдийската бригада е оценена коректно съобразно правилника на футболното съдийство и методиката на УЕФА. В тази връзка СК при БФС, счита отправените обвинения за допуснати грешки и преднамереност в дейността на СК при БФС за неоснователни и безпочвени.

СК при БФС призовава всички участници в първенството да спазват правилата на феърплея и да се осигурят нормални условия за протичане и приключване на първенството. Абсолютно неприемливи са отправянето на квалификации и обиди към длъжностни лица на футболните срещи в първенствата и турнирите под егидата на БФС, както и отправянето на внушения и опит за въздействие върху тях”, се казва в официалната позиция на Комисията.

И така може да заключим, че в БФС цари триумфът на товарищите, а докато те триумфират, ще сме свидетели на меренето с двойния аршин, на силата на юмрука и на безпринципността. Да Ви имам и етиката и феърплея!