БФС възложи на правен екип да проучи дали е възможно клубовете сами да договарят телевизионните си права

БФС възложи на правен екип да проучи и изготви становище дали и доколко чл. 19 от Закона за физическото възпитание и спорта и Уставът на Съюза, допускат права за реклама, телевизионно и радиоразпространение на първенството, да бъдат индивидуално договаряни от отделните футболни клубове.SPORT.BNT.BG

Чл. 19 (1) т.11 от Закона за физическото възпитание и спорта предвижда, че спортните федерации, получили спортна лицензия, притежават правата за реклама, за телевизионно и радиоразпространение на спортни състезания, организирани от тях, като предоставят на договорна основа процент от постъпленията на спортните клубове – участници в състезанието.

Съгласно чл. 92, ал. 1 от Устава, БФС притежава изключителните права за реклама, телевизионно и радиоразпространение на всички състезания по футбол, които са организирани и администрирани от съюза.

Предварителното становище на юристите е, че принципът на централизирано договаряне на продажбата на правата за реклама, телевизионно и радио разпространение е водещ както в Закона, така и в Устава и вътрешните актове на БФС.

Централизираната продажба на правата гарантира равнопоставеност на футболните клубове по отношение на приходите, реализирани от телевизионно и радиоразпространение на срещите в шампионата.

Досегашната практика е БФС да разпределя с договори при  процент от постъпленията от централизираната продажба на правата