Сребро за великата Станка Златева

Станка Златева спечели сребърен медал от олимпийския турнир по борба в Лондон, след като допусна загуба с туш от рускинята Наталия Воробьова във финалния мач от категория до 72 килограма,SPORT.BNT.BG

Световната шампионка започна отлично мача и спечели точка още в 58-та секунда на първата част, което се оказа достатъчно за победа с 1:0. Втората част обаче беше доста по-добра за 21-годишната рускиня, която успя да измести от руския състав легендата и дългогодишна съперничка на Златева – Екатерина Букина. Воробьова използва най-силното си оръжие със захват и събаряне на съперничката, което доведе до тушове в четвъртфинала и полуфинала срещу Гюзел Манюрова от Казахстан и бившата олимпийска шампионка Цзяо Ван от Китай.Рускинята успя да тушира Златева в 46-та секунда на втората част, с което спечели златото на летните игри.

Златева започна още от квалификациите с мач срещу Василиса Марзалюк от Беларус и стигна до бърза победа с 2:0 (1:0, 1:0) части. Българката спечели първата част от клинч, а във втората успя да събори съперничката и да направи бърз захват, с което стигна до победа в мача и се класира за схватка срещу шведката Джени Франсон.

Световната шампионка се справи с лекота със спечелилата квота от олимпийските квалификации в София шведка, след като я избута на два пъти извън тепиха за крайната победа. С двете победи Златева си осигури класиране на четвъртфинал и жребият сочеше, че по-трудното вече е минало.

Камерунката Лори Анабел обаче даде сериозен отпор на световната шампионка, но тя намери сили за победа с 2:0 (3:3, 2:0). На полуфиналите Златева срещна испанката и бъдеща бронзова медалистка Майдер Унда, която не успя да стигне и до точка при крайното 2:0 (2:0, 2:0) в полза на българската състезателка.

Бронз спечели изненадващо Гюзел Манюрова, която се наложи над златната медалистка от Пекин – Цзяо Ван. Състезателката от Казахстан победи с 2:1 (1:1, 4:1, 1:0), като в последната част получи уникална възможност да атакува от клинч и не сгреши в битката за бронза.

Майдер пък се наложи с 2:0 (1:0, 1:0) над Марзалюк в битката за другото трето място.

Класиране от турнира по борба за жени в категория до 72 килограма:

1. Наталия Воробьова (Русия)

2. Станка Златева (България)

3. Гюзел Манюрова (Казахстан)

3. Майдер Унда (Испания)