Преглед на водещите новини в спортните медии (България

София. Преглед на водещите новини в спортните медии SPORT[.FOCUS

\Поклон, момчета!, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Волейболните ни национали не можаха да сбъднат голямата си мечта, след като загубиха полуфинала на олимпиадата от Русия с 1:3. Въпреки загубата България трябва да бъде горда. След всичките скандали, които разкъсаха отбора преди олимпиадата, и без голямата си звезда Матей Казийски нашите успяха да стигнат до битка за бронза.
Илиан Илиев поиска прошка
Треньорът на Левски Илиан Илиев поиска прошка от феновете на отбора в навечерието на старта на шампионата. Повод за това е отпадането от фК Сараево в турнира Лига Европа. „Дано хората да са ни простили малко. Надявам се искрено да е така”, коментира на брифинга си преди мача с Черноморец „синият” наставник.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Изпуснахме Русия в страхотен мач
Националният отбор по волейбол изпусна Русия в страхотен мач на полуфинала на олимпиадата в Лондон. Българите дадоха голям отпор на сборная, но паднаха с 1:3 (-21, -15, 23,-23) и ще играят за бронзовите медали утре. Още в началото на мача волейболистите показаха, че няма да се дадат. Руснаците обаче играха добре, затрудниха посрещането ни, а в края на първия гейм получиха едно рамо от съдиите и поведоха с 1:0. Във втория руснаците бяха по-добри, но в третия България се събуди. Момчетата на Найден Найденов отново показаха играта, с която пребиха Полша, Италия и Германия в предишните мачове, и се върнаха в мача. В четвъртия няколко спорни топки и нелепи грешки на нашите дадоха победата на Русия.
– За мен най-важното беше, че отборът се бори и не се предаде. Понякога обаче просто не се получава – заяви Найденов след мача.
Тервел остана с бронз
Първият медалист за България на олимпиадата в Лондон Тервел Пулев остана с бронзовия медал, след като загуби в полуфинала в кат. 91 кг. Боксьорът падна с 5:21 от световния шампион и абсолютен фаворит в категорията Олександър Усик (Укр).
– Той ме превъзхождаше във всичко. Опитах се да направя нещо, дадох всичко от себе си, но нямах шанс. Доволен съм, че взех медал, но съжалявам, че не успях да се класирам на финал – заяви Пулев след мача.
Ново начало или пак старата песен
“А” група започва днес. След 2 месеца на подготовка, контроли, евротурнири и голяма неяснота най-накрая отборите ни ще подновят битката във вътрешното първенство. По традиция началото винаги е свързано с големи очаквания и надежди. Ще има ли обаче свеж полъх на вътрешната сцена или ще подкараме пак старата песен на нов глас?
Шампионът Лудогорец започва с тежко гостуване във Варна. Стефан Генов и неговите футболисти са се наточили здраво да вземат нещо от Петев и компания, след като през пролетта ги биха в Разград. И сега въпросът е ще глътне ли Лудогорец вода край морето още на старта на сезона.
Вторите от ЦСКА също имат сериозно изпитание пред себе си. На пътя на Стойчо се изпречва Христо Стоичков с детската градина от Ловеч. Ицата се закани, че ще бие червените, пък едва след това ще мисли дали да ходи като президент на Армията. Левски среща старите познайници от Черноморец. Илиан Илиев ще мине бойното си кръщение на Герена не срещу кой да е, а срещу Димитър Димитров-Херо, човек, от когото се е учил на занаят.
Другият напечен мач от кръга е в Пловдив, където най-накрая ще отпразнуват завръщането на Ботев в “А” група. Срещу жълто-черните обаче се е запътила Славия, като белите се устремяват към големи подвизи за 100-годишния си юбилей.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Обезкръвен ЦСКА търси четвърта победа в Ловеч
Литекс и ЦСКА излизат днес в едно от дербитата на първия кръг за новия сезон на А група. Двубоите между оранжеви и червени винаги са предизвиквали голям интерес и въпреки проблемите в двата тима мачът обещава да е изключително интересен. Както е известно, името на старши треньора на четирикратните шампиони Христо Стоичков усилено се спряга за президентския пост в ЦСКА. Въпреки това обаче Камата обещава да направи гостуването на 31-кратните шампиони кошмарно. Няколко дни преди дербито легендарната осмица имаше притеснения около титулярния състав, тъй като двама от най-добрите му играчи Георги Миланов и Йеленкович се оплакваха от различни травми. Вчера обаче стана ясно, че двамата ще стиснат зъби и ще могат да играят срещу червените. Резервната скамейка на Литекс е съставена предимно от юноши, тъй като президентът на тима Гриша Ганчев намали сериозно издръжката на отбора заради проблемите с държавата, които го споходиха в края на пролетта. Ситуацията в ЦСКА е всякаква друга, но не и нормална. От БфС забраниха картотеките на цели десет играчи (Венков, Бенжелюн, Кирякидис, Родригес, Сержиньо, Тасио, Платини, Тангариня, Нуянджи и Александру Пакурар). Това постави треньорското ръководство в шах преди старта на сезона и се наложи групата да бъде запълвана с юноши. Освен това поради наказание мача пропускат Грънчов и Анисе. Мадагаскарецът има да изтърпява още една среща наказание заради червения картон, който получи с екипа на Черноморец в края на есенния дял през миналия шампионат. Той ще се завърне на терена именно за гостуването на червените в Бургас от втория кръг. С контузия е защитникът Костадин Стоянов. Без право да води отбора за една среща е треньорът Стойчо Младенов.
Единствената дилема в оределия състав на ЦСКА е кой да играе на позицията зад централния нападател Шеридън. Опциите са две – Станко Йовчев или юношата Долапчиев. Последните тренировки дават повече шансове на младока. Въпреки осакатения си състав ЦСКА ще опита да продължи добрата си серия срещу Литекс от последните мачове. Тази вечер армейците излизат за своята четвърта шампионатна победа в Ловеч.
Червените не губят в Ловеч през август
За прьв път двата отбора играят мач за първенството в Ловеч на 13 май 1995 година. Домакините побеждават с 1:0. Автор на гола е Иван Архангелов в 42-ата минута от дузпа.
– Най-изразителната победа на Литекс срещу ЦСКА е с 8:0 на 29 ноември 1998 година. Головете са дело на Р. Кирилов – 20-а мин, Д. Беляков – 29-а, 44-а и 90-а мин, Ст. Юруков – 37-а мин, Др. Симонович – 45-а мин., Ст. Стоилов – 57-а дузпа и 75-а минута. Това е и най-резултатният двубой между двата тима. Оранжевите имат още една голяма победа с 4:1 над армейците – през шампионата 2000/01.
– Първото равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано на 28 октомври 1995 година. Последното реми 0:0 е на 10 април 2011 година.
– За пръв път ЦСКА бие Литекс в Ловеч на 7 май 2005 година с 1:0 с гол на В. Илиев в 64-ата минута с глава. Втората победа също с 1:0 бе на 20 август 2006 година с гол на бившия състезател на Литекс Тиаго Силва в 20-ата минута. Последният успех на ЦСКА в Ловеч е на 20 ноември 2011 година с 2:0. Най-много голове – 4, за Литекс в Ловеч е отбелязал Д. Беляков. С 3 гола са Ст. Стоилов, Ст. Юруков и 3. Янкович, а с 2 – Др. Симонович и Хр. Йовов.
– За армейците автори на 10-те точни попадения са: Ст. Джилио – 2, а с 1 са: Хр. Янев, Л. Пенев, В. Илиев, Г. да Заади, Т. Силва, Г. Чиликов, Гр. Нелсън и Ян. Зику. Статистиката сочи, че 6 от попаденията са дело на чужденци, а 4 на българи. Най-често срещаните резултати в Ловеч са 1:0 -7 пъти (5 за Литекс и 2 за ЦСКА), 2:0 – 3 пъти (2 пъти за оранжевите и 1 за червените) и 1:1- 3 пъти.
– Превъзходството на Литекс над армейците в Ловеч в периода 1994-2004 година е впечатляващо – 8 победи и 2 равенства. Едва при 11-я си опит в шампионатен мач ЦСКА побеждава в Ловеч.
– Само в 7 от 17 мача червените бележат гол и едва 2 пъти – 2 гола в един мач. В последните 12 срещи не са реализирани повече от 2 гола на мач
– 3 отсъдени дузпи за Литекс – 2 реализирани от Ив. Архангелов и Ст. Стоилов и една пропусната от К. Николов
– За ЦСКА са отсъдени 2 дузпи – едната е превърната в гол от Хр. Янев, а другата е пропусната от Ем. Гъргоров
– Хр. Янев е вкарал гол и за двата тима: за ЦСКА при загубата с 1:4 през 2000/01 година и за Литекс при победата с 2:0 през 2009/10 година
– 12 чужденци са се разписвали в мачовете: Буши, Др. Симонович. Ст. Джилио, 3. Янкович, М. Новакович, Гийом да Заади, Т. Силва, Том, Дока Мадурейра, В. Нифлор, Гр. Нелсън и Ян. Зику. Един хеттрик е постигнат от Д. Беляков в разгрома над ЦСКА с 8.0
– Равносметката от последните 10 мача в Ловеч е: 4 победи за домакините, 3 за армейците и 3 равенства
– През месец август двата тима са играли 2 срещи в Ловеч и те са успешни за ЦСКА – победа с 1:0 през 2006 година и равенство 1:1 през 2007 година. Двата отбора са играли само веднъж в 1-и кръг през 2007 година – реми 1:1.