Започва новият футболен сезон в “А” група (ОБЗОР)

София. Новият сезон в “А” група започва днес. Шампионът Лудогорец стартира защитата на титлата си с гостуване на Черно море на стадион “Тича” във Варна. Вицешампионите от ЦСКА застават срещу отбора на своята легенда Христо Стоичков в Ловеч. Той се закани, че ще победи “армейците” още в първия мач и след това ще мисли дали да заем президентската длъжност на стадион “Българска армия”. Левски среща на старта бургаския Черноморец. Треньорът на “сините” Илиан Илиев ще започне кариерата си на Герена срещу един от своите учители в професията Димитър Димитров-Херо. В Пловдив ще отпразнуват завръщането на Ботев в “А” група. На жълто-черните на старта на сезона гостува Славия, който този сезон чества 100-годишния си юбилей. Утре е и “железничарското дерби” между Локомотив Пловдив и съименника му от София:SPORT-FOCUS

„А” група

Ботев (Пловдив) – Славия

Ботев (Пловдив) посреща Славия при дебюта на Ферарио Спасов и завръщането си в „А” група
Ботев Пловдив ще изиграе първия си мач в “А” група след 2-годишно отсъствие от елитната българска футболна дивизия. Пловдивчани посрещат днес от 18:00 часа Славия, а Ферарио Спасов ще дебютира в официален мач начело на тима. Ботев ще играе в схема 4-4-1-1. На върха на атаката ще бъде Иван Цветков, а зад него – Вандер Виейра. Славия ще играе в схема 4-2-3-1. Нападението ще води новото попълнение Здравко Лазаров, а от задни позиции ще му помагат Пепи Димитров, Влади Златинов и Жуниор.
В Ботев с травма е третият вратар Росен Андонов, а наказан е Ангел Рахов. В Славия няма контузени и наказани.

Ботев (Пловдив) откупи правата на Костов от ЦСКА
Нападателят Станислав Костов вече е изцяло собственост на Ботев Пловдив. Младокът дойде като преотстъпен от ЦСКА и през следващите 12 месеца трябваше да играе за „жълто-черните” под наем, след което да се прибере обратно на “Армията”. Ръководствата на двата клуба обаче се договориха правата на юношата на Пирин да преминат изцяло при Ботев. Договорът на 20-годишния Костов с Ботев е за срок от 2 години. Въпреки че все още очаква своя първи гол за новия си тим, той показа отлични игри по време на контролите от подготовката, заради които клубът настоя за окончателното му привличане.

След 979 дни Боте Пд пак ще усети духа на „А” група
След 979 дни изгнание във „В” и „Б” група отборът на Ботев Пловдив отново ще усети духа на елита. Близо 15 хиляди зрители ще приветстват отбора при дебюта му тази година. Последният мач на тима в елита бе на 5 декември 2009 година – 2:2 с Пирин Благоевград в Кюстендил (двубоят се играе на “Осогово”, а не в Пловдив, защото Ботев е лишен от домакинство). Последваха отказване, фалит и от новия сезон тимът започна на чисто при аматьорите. Намерен бе и сериозен собственик в лицето на банкера Цветан Василев. Решени на всичко да са познатата сила в „А” група и фактор, „жълто-черните” преминаха през чистилището на долните дивизии и изстрадаха завръщането си там, където им е мястото – сред най-големите. Днес на Ботев предстои домакинство на Славия. “Белите” са решени на всичко за класиране в тройката за стогодишнината си и със сигурност загуба на старта не влиза в плановете им. “Жълто-черните” може да почерпят сили от това, че последната им победа в „А” група бе над вечния враг Локомотив Пловдив (31 октомври 2009 г.), което няма как да не подейства мотивиращо на възпитаниците на Ферарио Спасов.

Само два пъти Ботев и Славия са завършвали 0:0 в Пловдив
За първи път Ботев и Славия играят в Пловдив на 7 септември 1952 г. Срещата завършва с победа 1:2 за гостите. Головете са дело на Гр. Ахтимов в 35-ата и 88-ата минута за Славия, а за Ботев бележи Ат. Николов в 61-ата минута.
– Най-голямата победа на Славия над Ботев в Пловдив е 4:0 на 26 май 1979 г. Резултатът е оформен през първите 45 минути с голове на Андрей Желязков – 2, Ил. Алиев и Ч. Цветков.
– Първата си победа над Славия в Пловдив Ботев постига на 5 юни 1955 г. Голът отбелязва Д.Василев в 43-ата минута.
– Две са най-големите победи на Ботев над Славия в Пловдив по 6:0 – на 6 април 1994 г. и 2 октомври 1999 г.
– Най-резултатният двубой в Пловдив е равенството 4:4 на 29 юни 1958 г.
– Най-много голове – 5, за Ботев в Пловдив срещу Славия са отбелязали Д. Ненов, Д. Дерменджиев и Ант. Пехпиванов, с 4 гола са Ив. Сотиров, К. Костадинов и В. Хвойнев.
– За Славия най-резултатни в Пловдив срещу Ботев са: с 5 гола – Ат. Александров, с 3 – М. Мишев, Ч. Цветков, Андрей Желязков и М.Кушев.
– Най-често срещаните резултати в Пловдив между двата състава са: 2:1 -11 пъти (8 за Ботев и 3 за Славия), 1:0 -11 пъти (7 за Ботев и 4 за „белите”), 2:0 – 6 пъти (6 за Ботев) и 1:1 – също 6 пъти.
– В последните 10 срещи равносметката е: 6 победи за домакините, 2 равенства и 2 победи за Славия.
– Само 2 срещи между двата тима в Пловдив са завършили 0:0.
– Ботев има една служебна победа с 3:0 в първенството през 1957 г.
– За Ботев са отсъдени 7 дузпи срещу Славия в Пловдив, 5 са реализирани (от Т.Зайцев, Кр.Димитров, М.Бакалов, Г.Донков и Г.Христов), а Ант. Пехливанов и К. Костадинов са пропуснали по една.
– За Славия са отсъдени 7 дузпи срещу Ботев в Пловдив, като 6 са реализирани (от Д. Ташков, Пл. Петков, Вл. Шаламанов, М. Кушев – 2, и Й. Петков, а Станимир Стоилов е пропуснал една.
– Антим Пехливанов е вкарал 4 гола в един мач срещу Славия в Пловдив (при победата с 5:1 на 18 август 1984 г.).
Хеттрик за Ботев са реализирали Б. Хвойнев и Ан. Петров.
– Хеттрик за Славия е направил сегашният им наставник М. Кушев.
– Автор на най-бързия гол е Недко Миленов в 1-ата минута на 20 март 2004 г. при победата на Ботев с 2:1.
– Все още чужденец не е вкарвал гол в досегашните срещи между Ботев и Славия в Пловдив.
– В полза на Ботев са отбелязани 3 автогола от състезатели на Славия -Ал. Марков, Ил. Дяков и Евг. Маринов.
– Двата отбора не са играли никога в първи кръг от даден шампионат.
– През август двата съперника са играли 3 мача в Пловдив, като Ботев има 2 победи, а Славия една.

Черно море – Лудогорец

Черно море посреща шампиона Лудогорец
Шампионът Лудогорец започва защитата на титлата си с гостуване на Черно море днес от 18:00 часа. Треньорът на разградчани Ивайло Петев ще рискува с пускането на Светослав Дяков в игра, който ще бъде със специална маска заради счупената си скула.
Черно море ще заложи на 4-4-2, като в предни позиции ще действат Миро Манолов и Ермес Паломино. Венесуелецьт се очаква да играе като ляво крило. Именно на тази позиция бе използван той при победата на Черно море с 2:0 на “Лудогорец Арена” през пролетта. По десния фланг също ще действа преквалифициран играч -бекът Сашо Александров. Неговото място в защита ще бъде заето от новото попълнение Мартин Дечев. Освен юношата на ЦСКА дебют за моряците ще запишат Еденилсон Бергонси и Детелин Димитров. От новите попълнения се очаква само Стамен Ангелов да остане на пейката. На вратата ще застане 17-годишният Георги Китанов, за когото това ще бъде първи мач като титуляр в А група.
Лудогорец ще играе в познатото 4-2-3-1. На върха на атаката ще бъде Емил Гъргоров, а зад него ще е Марселиньо.
Аут от Черно море са трима от основните футболисти Самуел Камазола, Ивелин Янев и Дончо Атанасов. В Лудогорец няма контузени и наказани.
Черно море победи Славия с 2:0 в последния кръг от миналия сезон. Лудогорец спечели директната битка за титлата срещу ЦСКА с 1:0.

Стефан Генов: Съперникът не е в шок, а е най-силен в „А” група
Старши треньорът на Черно море Стефан Генов похвали Лудогорец преди сблъсъка между двата отбора днес на стадион „Тича”.
„Готови сме за мача с Лодогорец. Той ще бъде тежък за нас, защото съперникът е най-добрият и най-подготвен отбор в „А” група. Допълнително сме мотивирани да вземем реванш за мача есента. Любопитно е, че същата съдийска тройка ще ни свири, както в домакинския ни мач тогава. По-голям плюс за Лудогорец е, че започнаха по-рано подготовка. Изиграха и сериозни мачове. Не мисля, че са в шок от отпадането в евротурнирите. Надявам се, да се представим максимално добре и момчетата да дадат максимума от себе си така, както го правят в тренировките”, коментира Стефан Генов.
“Искам само едно – на терена да покажем това, което правим на тренировките. Ако го сторим, съм убеден, че ще триумфираме. В отбора има спокойствие и много голяма мотивация”, каза треньорът Стефан Генов, вчера отборът се срещна с ръководството на клуба и бяха обявени целите за новия сезон. “Желанието на всички е да се класираме възможно най-напред и да запишем най-успешното си представяне за последните години. Все пак след няколко месеца (б.а. – на 3 март 2013-а) е 100-годишнината на клуба и искаме да направим нещо значимо”, каза още Генов, цитиран от “Тема спорт”.

Лудогорец взима колумбийски национал
Колумбийски национал може да подсили шампиона Лудогорец, съобщи “Тема Спорт”. Става въпрос за нападател, чието име обаче се пази в дълбока тайна. Той е бил предложен на главния скаут на клуба Методи Томанов от чуждестранна мениджърска агенция, която има представител у нас. Томанов е останал впечатлен от видяното и е дал зелена светлина за привличането му. Старши тренъорът Ивайло Петев също е харесал голаджията. От своя страна Петев се очаква да използва доста тактически прийоми в днешния мач срещу Черно море от първия кръг, за да стигне дo крайния успех. Младият специалист е изгледал няколко пъти двубоите с моряците от миналия сезон и е установил къде неговият отбор греши. 37-годишният наставник е обърнал сериозно внимание на своите футболисти за най-силните страни на Черно море. През седмицата специалистът е опитал да сведе до минимум грешките, които допуска неговият отбор при центриране. Затова Петев е дал доста инструкции на централните бранители Барт и Гулдан как да се справят по-добре на “втория етаж”. Именно заради слабостта във въздушните единоборства Лудогорец отпадна от Динамо Загреб. Очаква се треньорът на шампионите да смени вратарите и като титуляр да започне Иван Чворович. Той ще замести Голубович, който има контузия.

Левски – Черноморец

Левски посреща Черноморец в шампионатния дебют на Илиан Илиев начело на столичани
Левски приема Черноморец в дебютния шампионатен мач на Илиан Илиев начело на столичани. Мачът е от 20:00 часа на стадион „Георги Аспарухов”. Левски ще играе в обичайната си напоследък схема 4-2-3-1. По крилата ще действат Роман Прохазка и Симеон Райков. Сам напред започва Базил де Карвальо, а зад него от втора позиция ще се включва Марсиньо. Левски ще е без контузените Нуно Пинто, Даниел Димов и Опоку, Рамос все още не е готов на 100% и ще седне на пейката.
Черноморец ще е без наказания си треньор Димитър Димитров. Гостите излизат със схема 4-5-1, като единствен нападател ще е Яник Боли. По крилата ще се разчита на юношата на Левски Борислав Балджийски и Венци Христов. В Черноморец ще заложат на трима опорни халфа. Това са дошлия от Левски Лъчезар Балтанов, Цветомир Цонков и Тодор Паланков. С това действие бургазлии ще опитат да превземат средата на терена, където за Левски ще действат вероятно Марсиньо, Гаджев и капитанът Станислав Ангелов.

Левски търси бърз гол срещу Черноморец
Левски ще търси бърз гол срещу Черноморец в срещата от първия кръг на „А” група тази вечер, съобщава „Тема спорт”. Футболистите на Илиан Илиев ще се опитат да стигнат до попадение в първите 20 минути на двубоя, за да си направят мача по-лесен. Наставникът на сините се притеснява, че ако мачът не се развие по благоприятен начин за неговия отбор до края на първото полувреме, напрежението в играчите му ще се увеличи и ще им е много трудно да стигнат до успеха през втората част. Столичани ще заложат на бързи атаки през центъра, където Станислав Ангелов и Марсиньо ще имат задачата да пробият защитния вал на Черноморец, който ще бъде доста солиден, фланговите нападения на сините ще бъдат съсредоточени по лявото крило, където ще действа Симеон Райков, а атаката ще бъде водена от Базил де Карвальо. Отдясно в халфовата линия ще започне Роман Прохазка, който досега бе използван от Илиан Илиев като опорен полузащитник. Той ще заеме мястото на контузения Кристовао Рамос. Ако словакът не се представи на ниво, през втората част на терена може да се появи младото крило Цецо Тонев. При положение че Левски не стигне до гол до почивката, като резерва ще влезе португалският таран Жоао Силва.
Отбраната на сините ще е в изцяло нов състав. Тя бе в този си вариант единствено в последната контрола срещу Пирин Гоце Делчев (4:1). В центъра ще започнат новите попълнения Ромен Ели и Димитър Везалов, отдясно ще бъде Александър Башлиев, който се представи на ниво в последните контроли на тима, но от една година няма мач като титуляр. Илиан Илиев смята да заложи на Дъстли Мулдер като ляв бек заради контузията на Нуно Пинто, а Орлин Старокин ще остане на резервната скамейка срещу бившия си отбор.

Съгледвачи на Киево идват на „Герена”
Представители на италианския Киево ще наблюдават на живо мача между Левски и Черноморец довечера на „Герена”, научи „Тема Спорт”. Италианските съгледвачи ще следят изкъсо изявите на халфа на сините Владимир Гаджев, който се очаква да започне като титуляр. Киево отдавна проявява интерес към национала. От италианския клуб на два пъти отправяха оферти за него към Левски през зимата. Те обаче бяха отхвърлени от ръководството на клуба, което поиска по-голяма сума от предложената. Тогавашният треньор Николай Костов също не бе склонен да се раздели с Гаджев, когото смяташе за основен играч в схемата си. През пролетта скаути на Киево изгледаха на живо няколко мача с негово участие, сред които дербитата с Лудогорец и ЦСКА. Очакваше се през лятото полузащитникът да напусне „Герена”, след като той сам изяви такова желание. Иво Тонев и Илиан Илиев обаче убедиха Гаджев да остане в състава поне през първия полусезон. Същевременно от клуба отхвърлиха няколко оферти за него, едната от които бе на белгийския Гент. Киево все още се интересува от халфа. Пратеници на италианците са гледали и двете контроли на националния отбор срещу Холандия и Турция, в които Гаджев се представи на ниво. Съгледвачите ще следят изявите му през първия полусезон в „А” група. Ако юношата на Левски запише силни игри със синята фланелка, Киево отново ще се опита да го привлече през зимата.

В Черноморец не събраха 18 играчи за мача на „Герена”
Само със 17 здрави футболисти остана Черноморец за двубоя от първия кръг срещу Левски днес на „Герена”. Контузията на защитника Ники Николов не му позволи да пътува за София, а новите попълнения Младенов, Трифонов и Амара Баби са изостанали с подготовката и също отпаднаха от сьстава. При липсата на Николов в центъра на отбраната Димитър Димитров-Херо ще заложи на Георги Терзиев, който ще си партнира с капитана Траян Дянков. Отдясно в защита ще започне друг младок -Венелин Филипов, а вляво ще е Жереми фо-Поре. В центъра на халфовата линия без алтернатива на този етап изглеждат Цонков и Паланков, а пред тях ще действа юношата на Левски Борислав Балджийски. Най-проблемна е ситуацията с външните халфове, където се очакваше да започнат Младенов и Трифонов. В тяхно отсъствие Херо ще заложи на Венци Христов отляво и на новото попълнение Юсуф Куатара по десния фланг. Чернокожият футболист бе нарочен за освобождаване от Херо, но кадровите проблеми при бургазлии принудиха специалистът да го остави в отбора. На върха на атаката ще бъде френската звезда на тима Яник Боли, от когото ще се изисква освен да бележи и да пресира защитниците на Левски при изнасянето на топката.

Берое – Ботев (Враца)

Берое излиза за категорична победа над Ботев Враца
В Берое искат да започнат първенството пред феновете си с разгром над Ботев Враца. Двубоят е днес от 20:00 часа в Стара Загора. Ръководството на Берое чака около 10 хиляди души на двубоя, а треньорът Ивко Ганчев държи футболистите да зарадват феновете с добра и резултатна игра. До последно под въпрос ще са новите попълнения от Бразилия Родолфо Невес и Де Саес, които чакат картотеки и включването им сред 18-те не е сигурно. Дебют за Берое ще направят десният бек Педро Еуженио и нападателят Елио Мартинс. “Очаквам добър сезон и победа на старта. Нашата сила е в сплотения колектив. Няма да подценим противника. Ще подходим сериозно и отговорно към срещата, за да зарадваме привържениците ни. Не ни интересува противникът, а това как ще се представят моите възпитаници”, коментира треньорът на Берое Ивко Ганчев. Шестима основни футболисти от миналогодишния състав на Ботев Враца не се качиха в автобуса за Стара Загора. Това са вратарят Веселин Цветковски, защитникът Тихомир Найденов, халфовете Светослав Валериев и Асен Чалъков и нападателите Николай Владинов и Румен Рангелов. От управата на Ботев не пожелаха да коментират каква е причината. В групата за мача с Берое са включени петима юноши на клуба. “Отиваме в Стара Загора с надеждата да изиграем добър мач”, заяви помощник-треньорът на врачани Тодор Гарев. Той уточни, че все още липсва синхрон между отделните звена. “Има езикова бариера в отбора, както и какво още да доизчистваме в отделните линии и постове. Очаквам обаче в близките две седмица да успеем да наваксаме пропуснатото”, каза той.

В Берое пределно мобилизирани за мача срещу Ботев Враца
Въпреки пълния хаос, който цари в Ботев Враца, от Берое обявиха, че няма начин противникът им да бъде подценен. Мачът е днес от 20.00 часа на стадиона в Стара Загора. Официален дебют в тима на старозагорци ще направят новопривлечените португалци – десният бек Педро Еуженио и нападателят Елио Мартинс, а централният защитник Иво Иванов ще запише повторен дебют за родния си клуб. Ботев Враца замина за Стара Загора с петима юноши. В групата не попаднаха голяма част от основните футболисти от миналогодишния състав.
Вероятно треньорът на Берое Ивко Ганчев ще заложи на схема 4-5-1, като атаката ще води португалецът Елио Мартинс, който ще бъде подпомаган активно по двете крила от Тодор Христов и Давид Каядо. Ботев ще заложи на класическата схема 4-4-2. В предни позиции най-вероятно Георги Мирчев ще води атаката на тима, подпомаган от изтегления малко по-назад Александър Якимов.
Треньорският щаб на старозагорци няма проблеми с наказани футболисти за първия мач от новия шампионат. Контузените Ваня Джаферович и Георги Божанов продължават да се възстановяват. Във Враца нямат проблеми с контузени и наказани играчи.
В последния 30-и кръг Берое завърши 1:1 при гостуването си на Миньор в Перник. Ботев Враца стигна само до 2:2 при домакинството си на Видима-Раковски.

Берое няма успех в мач от „А” група на тази дата
За пръв път двата съперника играят в Стара Загора на 27 юни 1965 година. Срещата завършва 4:1 за Берое, като голмайстори са П. Жеков – 2 и Г. Белчев – 2, а за врачани К. Райков от дузпа.
– Най-изразителната победа на Берое над Ботев е с 8:1 на 1 септември 1973 година. Първите 45 минути завършват 1:1, но във втората част за домакините се развихря Петко Петков, който отбелязва 4 гола. Това е и най-резултатният двубой между двата тима в Стара Загора.
– Берое има още изразителни победи над Ботев в Стара Загора с 5:0, 4 пъти с 4:1 и 4:0.
– За пръв път Ботев бие Берое в Стара Загора на 5 юни 1985 година с 2.0 след голове на Цв. Данов и В. Греков. Най-голямата си победа с 4:1 врачани постигат на 18 ноември 1987 година. Последният им успех бе на 19 май 2012 година с 2:1.
– Първото равенство в Стара Загора 0:0 е регистрирано на 1 декември 1968 година. Последното равенство 1:1 бе на 1 октомври 1983 година.
– Най-много голове -10, за Берое в мачовете с Ботев в Стара Загора е отбелязал легендата Петко Петков. Следват: 4 – П. Жеков, Г. Белчев, Г. Стоянов и Т. Минчев, а 3 – Б. Киров. – За Ботев най-резултатен е бил Цв. Данов с 4 гола, а с 2 са Г. Каменов, Б. Краев и Вал. Станчев.
– Най-често срещаните резултати на двубоите в Стара Загора са. 4:1 – 5 пъти (4 за Берое и 1 за Ботев), 2:0 – 4 пъти (3 за беройци и 1 за врачани). Берое е с 11 поредни победи в периода 1970-1982 година. Най-доброто постижение на Ботев е 2 поредни победи в първенствата 1987/88 и 1988/89 година. Само в 2 мача беройци не са вкарвали гол на Ботев.
– В полза на Берое са отсъдени 4 дузпи, като са вкарани 2 – от М. Кашмер и Ем. Ангелов, а 2 са пропуснати от Ст. Бончев и В. Драголов.
– За Ботев са отсъдени също 4 дузпи, като те са реализирани от К. Райков, Цв. Данов, Вал. Станчев и Ил. Илиев.
– Автоголове в полза на Берое са отбелязали Цв. Младенов и Ив. Радославов от Ботев, а за врачани автогол си вкарва Н. Янков от Берое.
– Автор на най-бързия гол е В. Драголов във 2-ата минута при победата на Берое с 4:1 на 22 февруари 1986 година.
– През месец август двата тима са играли 2 пъти в Стара Загора и равносметката е 2 победи за Берое.
На датата 11 август Берое е играл 4 мача в „А” група, като старозагорци са постигнали 3 равенства и една загуба. – В първи кръг двата съперника са играли през 1977 година на стадиона в Стара Загора домакините побеждават с класическото 3:0.

Литекс – ЦСКА

Обезкървен ЦСКА търси четвърта победа в Ловеч
Литекс и ЦСКА излизат днес в едно от дербитата на първия кръг за новия сезон на А група. Мачът е от 20:00 часа. Двубоите между оранжеви и червени винаги са предизвиквали голям интерес и въпреки проблемите в двата тима мачът обещава да е изключително интересен. Както е известно, името на старши треньора на четирикратните шампиони Христо Стоичков усилено се спряга за президентския пост в ЦСКА. Въпреки това обаче Камата обещава да направи гостуването на 31-кратните шампиони кошмарно. Няколко дни преди дербито легендарната осмица имаше притеснения около титулярния състав, тъй като двама от най-добрите му играчи Георги Миланов и Йеленкович се оплакваха от различни травми. Вчера обаче стана ясно, че двамата ще могат да играят срещу червените. Резервната скамейка на Литекс е съставена предимно от юноши, тъй като президентът на тима Гриша Ганчев намали сериозно издръжката на отбора заради проблемите с държавата, които го споходиха в края на пролетта. Ситуацията в ЦСКА е всякаква друга, но не и нормална. От БфС забраниха картотеките на цели десет играчи (Венков, Бенжелюн, Кирякидис, Родригес, Сержиньо, Тасио, Платини, Тангариня, Нуянджи и Александру Пакурар). Това наложи групата да бъде запълвана с юноши. Освен това поради наказание мача пропускат Грънчов и Анисе. Мадагаскарецът има да изтърпява още една среща наказание заради червения картон, който получи с екипа на Черноморец в края на есенния дял през миналия шампионат. Той ще се завърне на терена именно за гостуването на червените в Бургас от втория кръг. С контузия е защитникът Костадин Стоянов. Без право да води отбора за една среща е треньорът Стойчо Младенов.
Единствената дилема в оределия състав на ЦСКА е кой да играе на позицията зад централния нападател Шеридън. Опциите са две – Станко Йовчев или юношата Долапчиев. Последните тренировки дават повече шансове на младока. Въпреки осакатения си състав ЦСКА ще опита да продължи добрата си серия срещу Литекс от последните мачове. Тази вечер армейците излизат за своята четвърта шампионатна победа в Ловеч.
Днешният двубой има по-специално значение за Литекс. До момента ловчанлии имат точно 299 победи в „А” група, като тази вечер могат за запишат юбилеен успех под номер 300, и то срещу съперник от ранга на ЦСКА. Литекс вече има 17 сезона в елитната група, като през този период отборът е изиграл 505 срещи сред най-добрите. В тази статистика се включват и двете кампании, в които тимът от Ловеч се подвизаваше в първенството под името ЛЕКС. Любопитно е, че досега „оранжевите” са спечелили точно 1000 точки от двубоите си.
Над 100 полицаи от Ловеч, Плевен, Велико Търново и Враца ще охраняват днешното дерби. От Областната дирекция на полицията в Ловеч обявиха, че предприемат традиционните за такива футболни срещи мерки за сигурност. Очаква се дербито да бъде наблюдавано от над 5000 фенове, като поне една трета от тях ще са привърженици на червените.

Апелативната комисия не уважи жалбата на ЦСКА, „армейците” играят с децата срещу Литекс
Апелативната комисия на БфС не уважи жалбата на ЦСКА за наложената забрана за картотекиране на нови играчи. Мотивът, който изтъкнаха чиновниците в БфС, бе, че не е имало доказателство за международен трансфер на мадагаскарския футболист Абел Анисе. По този начин армейците няма да могат да използват по-голяма част от новите си попълнения до петия кръг на новото първенство. Техните места ще бъдат заети от юноши на клуба за мачовете с Литекс, Черноморец, Локо Пд и Миньор. Както е известно, от централата взеха това решение след подадена контестация от страна на Черноморец за неправомерен трансфер на Анисе в столичния гранд. Така без право до 31-и август (б.а. – тогава затваря трансферния прозорец в Европа) да играят остават дошлите от Локо Пд Михаил Венков, Юнес Бенжелюн, Джереми Родригес, Илиас Кирякидис, Сержиньо и Тасио, както и Бернардо Тангариня, Серж Нуянджи и Александру Пакурар. Още по-сложно става положението с Мишел Платини. Той дойде на “Българска армия” като част от сделката по трансфера на Борис Галчев в Динамо Букурещ, а според правилника след затварянето на трансферния прозорец единствено свободни агенти могат да подписват с тима. Той би могъл да получи разрешение да играе едва след като се реши окончателно казусът “Анисе”.
ЦСКА заведе в Ловеч юношите, които получиха бойно кръщение в контролата със Сливнишки герой. В разширения състав попаднаха Ботев, Долапчиев, Чорбаджийски и Маймунков. Допълнителните проблеми за Стойчо Младенов са продиктувани от наказанията на Грънчов и Анисе. Така той няма никакъв избор и ще се принуди да заложи на схемата 4-3-3.

Радостин Василев: БФС се гаври с нас
“Жалка история! Срам ме е, че БфС се гаври по този начин с ЦСКА. Доводът, който изложиха, е, че не са представени убедителни доказателства, че е налице международен трансфер. Въпреки че такъв международен сертификат съществува в онлайн системата на фИфА TMS. Той показва, че Анисе преминава в ЦСКА от литовския клуб Невезис. По-голямо доказателство от системата TMS, в която пише, че има международен трансфер, аз не съм виждал. Решението беше написано предварително! Това трябва да се знае от цяла България. Процедурата, на която бяхме поканени, не протече въобще. Нищо не е решено днес (б.а. -вчера). Всичко е решено от други хора и на друго място. С този футболен съюз ЦСКА ще работи много трудно и със стари, и с нови собственици. Защото който и да дойде, трябва да има едно наум с тези хора. Всяка регистрация в системата TMS задължително минава през мониторинг от служители на БфС. Показвам ви и извадката от сертификата на Анисе. Освен това фИфА е компетентна да разглежда такива казуси. Просто се подиграват с нас. Идваме тук само за да слушаме какво говорят една част от членовете на комисията. Пак казвам, трансферът на Анисе е потвърден от международния отдел на БфС, а те казват, че няма доказателства за международен трансфер. Смешна работа. Аз бях убеден, че така ще се случи. Докато органът, който решава съдбата на ЦСКА, е изцяло против клуба, така ще бъде постоянно. Много хора там са свикнали да работят, за да блъскат по ЦСКА, но аз им гарантирам, че ние няма да спрем да работим. Аз съм написал и в жалбата, че трябва да започне процедура по отмяна на противозаконните нормативни актове на БфС. Освен това съвсем скоро се очаква решение и на ВКС дали този Изпълком е легитимен, или не е толкова легитимен. Нямат процедура за нормативните им актове. Решенията им не отговарят на никакви изисквания на административното производство. Това нещо не може да се случи в никой съд в България. На 1 септември ще бъдат картотекирани всички футболисти, които са свободни агенти. Нали знаете защо изместиха мача ни от четвъртия кръг за 31 август, за да не могат новите да играят още един мач. Сами преценете, ако те не играят три или четири кръга, дали ЦСКА ще е равнопоставен в първенството. Няма да бъде! Има ниво. Тук нивото е каквото се измисли вечерта и сутринта се снася до членовете на комисията. Този състав на комисията няма как да реши в наша полза. Вече четири години решават по един и същи начин, няма как и сега да решат в наша полза”, коментира един от адвокатите на ЦСКА Радостин Василев, цитиран от “Тема спорт”.

ЦСКА не губи в Ловеч през август
За прьв път двата отбора играят мач за първенството в Ловеч на 13 май 1995 година. Домакините побеждават с 1:0. Автор на гола е Иван Архангелов в 42-ата минута от дузпа.
– Най-изразителната победа на Литекс срещу ЦСКА е с 8:0 на 29 ноември 1998 година. Головете са дело на Р. Кирилов – 20-а мин, Д. Беляков – 29-а, 44-а и 90-а мин, Ст. Юруков – 37-а мин, Др. Симонович – 45-а мин., Ст. Стоилов – 57-а дузпа и 75-а минута. Това е и най-резултатният двубой между двата тима. Оранжевите имат още една голяма победа с 4:1 над армейците – през шампионата 2000/01.
– Първото равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано на 28 октомври 1995 година. Последното реми 0:0 е на 10 април 2011 година.
– За пръв път ЦСКА бие Литекс в Ловеч на 7 май 2005 година с 1:0 с гол на В. Илиев в 64-ата минута с глава. Втората победа също с 1:0 бе на 20 август 2006 година с гол на бившия състезател на Литекс Тиаго Силва в 20-ата минута. Последният успех на ЦСКА в Ловеч е на 20 ноември 2011 година с 2:0. Най-много голове – 4, за Литекс в Ловеч е отбелязал Д. Беляков. С 3 гола са Ст. Стоилов, Ст. Юруков и 3. Янкович, а с 2 – Др. Симонович и Хр. Йовов.
– За армейците автори на 10-те точни попадения са: Ст. Джилио – 2, а с 1 са: Хр. Янев, Л. Пенев, В. Илиев, Г. да Заади, Т. Силва, Г. Чиликов, Гр. Нелсън и Ян. Зику. Статистиката сочи, че 6 от попаденията са дело на чужденци, а 4 на българи. Най-често срещаните резултати в Ловеч са 1:0 -7 пъти (5 за Литекс и 2 за ЦСКА), 2:0 – 3 пъти (2 пъти за оранжевите и 1 за червените) и 1:1- 3 пъти.
– Превъзходството на Литекс над армейците в Ловеч в периода 1994-2004 година е впечатляващо – 8 победи и 2 равенства. Едва при 11-я си опит в шампионатен мач ЦСКА побеждава в Ловеч.
– Само в 7 от 17 мача червените бележат гол и едва 2 пъти – 2 гола в един мач. В последните 12 срещи не са реализирани повече от 2 гола на мач
– 3 отсъдени дузпи за Литекс – 2 реализирани от Ив. Архангелов и Ст. Стоилов и една пропусната от К. Николов
– За ЦСКА са отсъдени 2 дузпи – едната е превърната в гол от Хр. Янев, а другата е пропусната от Ем. Гъргоров
– Хр. Янев е вкарал гол и за двата тима: за ЦСКА при загубата с 1:4 през 2000/01 година и за Литекс при победата с 2:0 през 2009/10 година
– 12 чужденци са се разписвали в мачовете: Буши, Др. Симонович. Ст. Джилио, 3. Янкович, М. Новакович, Гийом да Заади, Т. Силва, Том, Дока Мадурейра, В. Нифлор, Гр. Нелсън и Ян. Зику. Един хеттрик е постигнат от Д. Беляков в разгрома над ЦСКА с 8.0
– Равносметката от последните 10 мача в Ловеч е: 4 победи за домакините, 3 за армейците и 3 равенства
– През месец август двата тима са играли 2 срещи в Ловеч и те са успешни за ЦСКА – победа с 1:0 през 2006 година и равенство 1:1 през 2007 година. Двата отбора са играли само веднъж в 1-и кръг през 2007 година – реми 1:1.

Програма за първи кръг на “А” група:

1 кръг

11 август (събота), 18:00 часа

Ботев (Пловдив) – Славия
Черно море – Лудогорец

11 август (събота), 20:00 часа
Левски – Черноморец
Берое – Ботев (Враца)
Литекс – ЦСКА

12 август (неделя), 18:00 часа
Монтана – Етър
Пирин (Гоце Делчев) – Миньор (Перник)
Локомотив (София) – Локомотив (Пловдив)

Класиране, А група, сезон 2012/2013

Отбор М П Р З ГР Точки
Лудогорец
ЦСКА
Левски
Черноморец
Литекс
Локо (Пд)
Черно море
Славия
Миньор
Берое
Монтана
Ботев (Враца)
Локо (Сф)
Етър
Пирин (ГД)
Ботев (Пд)

Б група

Програма за първия кръг на „Б” група

19 август
Видима-Раковски (Севлиево) – Нефтохимик (Бургас)
Банско – Сливен
Спартак (Варна) – Шумен
Раковски – Септември (Симитли)
Светкавица (Търговище) – Любимец
Калиакра (Каварна) – Пирин (Разлог)
Спартак (Плевен) – Чавдар (Етрополе)