България загуби от Русия и ще се надява на чудо

Българският национален отбор до 21 години загуби с 0:2 гостуването си на Русия  в европейска квалификация. Тимът ни получи гол от съблекалните, което до известна степен провали плановете на селекционера Александър Димитров. Максим Глушенков (1) изведе домакините напред в резултата секунди след началния съдийски сигнал, а Игор Дивеев (65) удвои с удар от упор. С няколко добри спасявания се отчете капитанът на “лъвовете” Даниел Наумов.SPORTAL.BG

През есента съставът на Александър Димитров изигра 5 мача, от които събра 8 точки и заема трето място в група 5. Компания на нашите правят силните тимове на Русия, Полша и Сърбия, както и непретенциозните Естония и Латвия. До момента начело са руснаците със 17 точки. Днешният успех на Русия превърна тима в основен фаворит за първата позиция. Нашите пък заемат трета позиция с равни точки (8) с четвъртия Сърбия, който завърши изненадващо наравно 2:2 с Латвия по-рано днес. Лошата новина за България е успехът на Полша срещу Естония с 6:0 като гост. Така разликата между представителния ни тим и този на поляците е 5 точки при оставащи 4 двубоя, включително директен мач между двата отбора.

Преди година двата тима завършиха 0:0 на стадион “Славия” в мач, в който си пролича, че младите “лъвчета” имат сили да се противопоставят на фаворита в групата. Сега съставът ни беше без Мартин Минчев и Иван Турицов.

На вратата бе Даниел Наумов, а централна двойка защитници бяха братята Андреа и Петко Христови. Валентин АнтовИлия Юруков и Ертан Томбак бяха средата на терена, а в предни позиции се разчиташе на Тонислав Йорданов, Станислав Иванов и Калоян Кръстев. Бекове бяха Ангел Лясков и Ивайло Найденов.

Мачът започна ужасно за “лъвовете”, които допуснаха изоставане в резултата още в 1-вата минута. Секунди след началния съдийски сигнал атака по левия фланг завърши с подаване към Максим Глушенков, който овладя и стреля през краката на Ангел Лясков от границата на наказателното поле. Топката беше насочена право в долния ляв ъгъл на вратата зад Даниел Наумов, който не помръдна и видя как топката се оплита в мрежата му.

В 25-ата минута шут на Валентин Антов малко преди пеналтерията попадна в обсега на вратаря Сафонов. До края на първото полувреме инициативната бе главно в отбора на Русия. През втората част, в 53-ата минута, грешка в халфовата линия на България можеше да бъде наказана. Петко Христов се отчете със страхотен шпагат в наказателното поле, с който блокира изстрел на футболист на домакините, останал очи в очи с Наумов.

В 65-ата минута Игор Дивеев удвои преднината на руския тим с мощен шут от няколко метра, който Наумов нямаше как да отрази. До попадението се стигна след добра намеса на българския страж при опасно центриране. Вместо да изчисти топката, Тонислав Йорданов опита да финтира съперников играч в близост до наказателното поле. Крилото ЦСКА-София се подхлъзна, загуби топката, а оттам последва подаване в наказателното поле, от което Дивеев се възползва по най-добрия начин.

В 83-ата минута Наумов трябваше да плонжира, за да отрази мощен удар на Круговой от далечна дистанция.

Квалификации за ЕП, група 5:

РУСИЯ U21 – БЪЛГАРИЯ U21 2:0
1:0
 Максим Глушенков (1)
2:0 
Игор Дивеев (65)

Стартови състави:

РУСИЯ (4-3-3): Сафонов, Расказов, Дивеев, Евгениев, Круговой, Кучаев, Игнатев, Облаков, Глушенков, Лисовий, Умяров
Селекционер: М. Галактионов
БЪЛГАРИЯ (4-3-3): Даниел Наумов, Андреа Христов, Ертан Томбак, Ангел Лясков, Валентин Антов, Ивайло Найденов, Илия Юруков, Тонислав Йорданов, Станислав Иванов, Петко Христов, Калоян Кръстев
Селекционер: А. Димитров

СЪДИЯ: А. Кардашлер (Турция)
СТАДИОН: “Арена Химки
НАЧАЛО: 19:00 часа

Класиране в групата: 
1. Русия 17 т.
2. Полша 13 т.
3. България 8 т.
4. Сърбия 8 т.
5. Естония 3 т.
6. Латвия 3 т.

В следващия кръг (8 септември):

17:00 ч.: Латвия – Естония
19:00 ч.: Полша – Русия
21:00 ч.: Сърбия – България