Най-накрая Левски успя! Боби Цонев върна усмивките на “Герена” (видео+галерия)

Най-накрая Левски успя да победи през 2020 година на стадион “Георги Аспарухов”! “Сините” надвиха трудно с 2:1 Етър в срещата от 5-ия кръг на efbet Лига, а в герой за тима се превърна Борислав Цонев, който се завърна в родния клуб след пауза от пет години. Той отбеляза победното попадение от фаул в 79-ата минута. Преди това Живко Атанасов беше точен с глава в 36-ата минута, а Преслав Боруков изравни в 43-ата минута. Столичани прекъснаха най-дългата си серия без успех на своя стадион в 106-годишната си история. Последната победа на “Герена” бе от 8 декември 2019 година, като “сините” бяха в серия от осем поредни мача без победа.SPORTAL.BG

Вторият пореден успех в първенството ще вдигне разклатеното самочувствие на Левски, който е домакин за ЦСКА 1948 през следващата седмица. Грандът вече има актив от седем точки след слабото начало на сезона, като се изкачи на седмо място в първенството.

Етър може да съжалява, че пропусна да спечели първа точка през тази кампания. Положителната новина за гостите е, че най-накрая вкараха първото си попадение през сезона и ако покажат играта от днес, най-вероятно скоро ще прекъснат серията от поражения.

Двете най-нови попълнения на “сините” – Борислав Цонев и Алекс Петков стартираха от първата минута. Георги Тодоров заложи отново на схема 4-2-3-1, като Матео Стаматов и Тома Даске бяха отсъстващите от победата с 4:0 над Монтана.

Капитанът Николай Михайлов бе на вратата, а Ивайло Найденов бе десен защитник, Алекс Петков и Живко Атанасов бяха централните бранители, а Орлин Староки се върна отляво на отбраната. Боби Цонев и Илия Юруков бяха опорните халфове, а Станислав Иванов, Стайн Спиерингс и Здравко Димитров действаха зад Паулиньо.

Треньорът на гостите Петко Петков, който се завърна на поста, направи две промени сред титулярите от загубата с 0:2 от Лудогорец. Мариян Иванов и Стилиян Добрев бяха заменени от Божидар Кацаров и Милчо Ангелов. “Болярите” започнаха в схема 3-4-3, като Яни Пехливанов, Пламен Крачунов и Георги Купенов бяха тримата защитници пред Анатоли Господинов. Здравко Илиев, Никола КолевБожидар Кацаров и Антон Огнянов бяха халфовете, докато Даниел Пехливанов, Преслав Боруков и Милчо Ангелов действаха в атака

Двубоят стартира много по-добре за гостите, които от първата минута започнаха да атакуват. Още във втората минута Ангелов пробва удар, но Михайлов спаси. До деветата минута гостите бяха по-активни, след което “сините” организираха една атака, но подаването на Станислав Иванов към Паулиньо беше пресечено от защитник.

Първата добра възможност бе в 30-ата минута. Господинов сбърка при едно центриране, топката попадна в Спиерингс, който стреля мощно, но Яни Пехливанов изби пред голлинията.
Малко след това Левски стигна до гол след ново статично положение. Борислав Цонев центрира от корнер, Алекс Петков отклони топката с глава, а връхлитащият Атанасов от два метра прати топката в мрежата с глава. Това е първото попадение на бранителя за клуба.
Гостите имаха претенции за нарушение на Петков срещу Крачунов, което коства жълт картон на футболиста на Етър.

Веднага след гола Паулиньо пропусна да удвои, което се оказа решаващо, тъй като в 43-ата минута “виолетовите” изравниха. Хубава атака на Етър, в която имаше поредица от грешки в отбраната на домакините, завърши с гол на Боруков. Антон Огнянов центрира добре, Атанасов фаулира Боруков в наказателното поле, но не последва сигнал. Топката беше достигната от Здравко Илиев, който върна назад, а Боруков се изправи и от няколко метра матира Михайлов за 1:1. Юношата на “сините” отбеляза първото си попадение в елита на България, което е първо и за Етър през тази кампания, след като досега тимът имаше голова разлика 0:11.

Спряганият за трансфер в Левски Стивън Петков пък изгледа мача от трибуните.
На почивката Здравко Димитров беше заменен от Илия Димитров, който поведе атаката, а Паулиньо мина отляво.”Сините” опитваха да стигнат до нов гол, но без да имат идея и възможности.
Гостите разчитаха на контраатаки и в 71-ата минута Милчо Ангелов беше съвсем близо да донесе пълен обрат в полза на Етър. Нападателят преодоля Найденов и стреля силно, но коженото кълбо мина много близо до гредата.

“Сините” тръгнаха по-остро да атакуват, а Цонев бе сред най-активните. Именно той пропусна да се разпише в 74-ата минута. Старокин центрира отляво, но Цонев с глава стреля право в ръцете на Господинов.

Малко след това се стигна до фаул в полза на Левски, което разбуни духовете. Яни Пехливанов опита да поеме топката с рамо в наказателното си поле, но реферът Станимир Тренчев даде фаул за “сините”, които пък имаха основание да искат дузпа, тъй като играчът на гостите игра с топката в пеналта. От Етър пък бяха против решението на рефера, тъй като според тях Пехливанов е играл с рамо, а не с ръка, но на повторенията не стана много ясно дали има игра с ръка.
Топката беше заложена на границата на наказателното поле, а зад нея застана Боби Цонев, който прехвърли стената, а след това неубедителният в този мач Господинов не успя да парира и Левски поведе с 2:1. Голът на халфа е шести за 26-кратните шампиони от 43 мача и първи от над пет години, когато донесе победата с 1:0 над Черно море във Варна.

Насиру Мохамед и Мартин Петков замениха Иванов и Паулиньо. Именно Насиру пропусна сам срещу Господинов в 90-ата минута, когато вратарят се намеси добре и изби. Този пропуск обаче не се оказа решаващ, тъй като Левски постигна трите точки и най-накрая върна усмивките на “Герена”.
Етър ще търси първи точки срещу Локомотив (Пловдив), докато Тодоров ще има една седмица, в която да подготви тима си за успех срещу новаците в Първа лига.

ЛЕВСКИ – ЕТЪР 2:1
1:0 Живко Атанасов (36)
1:1 Боруков (44)
2:1 Цонев (79)

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Алекс Петков, Живко Атанасов, Орлин Старокин, Илия Юруков, Борислав Цонев, Станислав Иванов, Стайн Спиерингс, Здравко Димитров, Паулиньо

ЕТЪР (3-4-3): Анатоли ГосподиновПламен Крачунов, Яни Пехливанов, Георги Купенов, Антон Огнянов, Никола Колев, Здравков Илиев, Божидар Кацаров, Даниел Пехливанов,
Преслав Боруков, Милчо Ангелов

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЕТЪР

efbet Лига

5 кръг, неделя 13 септември

Левски
2:1краен резулат

Етър

ТИТУЛЯРИСЪСТАВДЕТАЙЛИСТАТИСТИКАКЛАСИРАНЕ
Стадион: Георги Аспарухов
Съдия: Станимир Тренчев
13
66
3
39
6
40
18
2
10
45
79
13
84
20
24
11
71
10
44
7
99
98