Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

Спорен гол на Димитър Телкийски носи равенството между двата локомотива, пише на първа страница вестник “Футбол”.
Дискусионен гол, дело на Димитър Телкийски в самия край на първото полувреме донесе точката за столичния Локомотив в домакинството срещу пловдивския му съименник. „Мечо” се измъкна зад последния в отбраната на „смърфовете” и успя да прехвърли вратаря Кунчев, но от щаба на гостите дълго оспорваха попадението заради засада. Дори треньорът Емил Велев влезе в остра дискусия с арбитрите, а ситуацията определено изнерви мача. Все пак до ексцесии не се стигна и до края на срещата равенството се запази.
Новите членове на „А” група – Етър и Пирин (Гоце Делчев) записаха победи в първите си двубои при майсторите. В Гоце Делчев попадение на Гуцов в добавеното време буквално взриви стадиона за крайното 2.1. В 86-та минута Стойчев бе успял да изравни за перничани, които бяха останали с 9 души на терена.
Луис Едуардо наказа на два пъти бившите си съотборници от Монтана и бе с главна заслуга за победата с 3:2 за своя тим на стадион „Огоста”. „Виолетовите” се представиха силно и дадоха заявка, че ще играят важна роля в шампионата.
В ексклузивно интервю за „Канал 3” треньорът на „Левски Илиян Илиев сподели, че клубът е направил всичко възможно да привлече национала Георги Mиланов, но се е провалил в опитите си… „Предложихме много високи за България суми, но трансферът не се осъществи! На този етап селекцията е приключила” – заяви Илиев. Той допълни още, че решението Иво Иванов да напусне клуба е изцяло негово… „Трябваше да спася кариерата на това момче! След мача със Сараево негативизмът към него бе огромен и това щеше да го срине психически. Той много ми е помагал в Берое, трябваше и аз да му помогна сега” – сподели Илиев.
Любо Пенев закри тренировките преди Кипър
Националният селекционер Любослав Пенев е взел решение да закрие тренировките преди приятелската среща срещу Кипър. Единствено в понеделник фенове и журналисти ще имат възможност да се докоснат до избраниците на специалиста, тъй като първите 10 минути на тренировъчното занимание ще бъдат открити. Началният час е 20.30 часа, а мястото на провеждане на тренировката – стадион
„Георги Аспарухов”. 30 минути по-рано Любослав Пенев ще даде брифинг. Във вторник националите ще тренират двуразово в Правец, но и двете занимания са закрити. Началният час на двубоя срещу Кипър е 21.00 часа в сряда, 15 август, а мястото стадион „Георги Аспарухов”. Съдии на двубоя са Кристофър Лотие, Мариано Дебоно и Уилям Дебатиста от Малта. Четвърти арбитър е Александър Костадинов.
Съставът на нашите e следният:
ВРАТАРИ: Николай Михайлов („Твенте” Холандия); Стоян Колев („Черноморец); Владислав Стоянов („Шериф” Молдова)
ЗАЩИТНИЦИ: Иван Бан-даловски (ЦСКА); Йордан Минев (Лудогорец”); Николай Бодуров, Илия Миланов (Литекс”); Иван Иванов („Партизан” Сърбия); Александър Александров („Черно море”); Петър Занев („Велин” Украйна); Веселин Минев („Анталиаспор” Турция)
ПОЛУЗАЩИТНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ: Светослав Дяков („Лудогорец”); Гворги Сърмов („Касъмпаша” Турция); Владимир Гаджев (Левски”); Гзорги Миланов (Литекс”); Стефан Велев („Берое”); Александър Тонев (Лех, Полша); Станислав Манолев („ПСВ Айн-дховен” Холандия); Емил Гъргоров, Иван Стоянов (Лудогорец”); Илиян Мицански („Кайзерслаутерн” Германия); Ивелин Попов („Газиантепспор” Турция)
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
На 63-о място ни е мястото
Олимпийските игри в Лондон завършиха вчера. България остана на 63-о място в класирането по медали с един сребърен медал на Станка Златева в борбата и един бронзов медал на Тервел Пулев в бокса. Точно там ни е мястото. В Лондон показахме, че сме богати с достойни спортисти като Данчо Йовчев, Станка Златева, волейболистите и боксьорите. Всички те се представиха достойно и зарадваха българите.
Бедни сме обаче на медали. За първи път от Хелзинки през 1952 г. България си тръгва от летни олимпийски игри без нито един златен медал.
А имахме надежди. Най-вече в борбата, където не взехме нито един медал при мъжете, пак за първи път от 1952 г. насам. Последният ни представител – Леонид Базан (кат. 66 кг), също отпадна вчера. В други спортове също тръгнаха с голямата кошница, но се връщат с нищо. Така че 63-о място е това, което ни се полага.
Изпуснахме Италия за бронза
Волейболният национален отбор зае великолепното 4-о място на олимпиадата в Лондон. В малкия финал нашите отстъпиха с 1:3 (-19, 23, -22, -21) срещу Италия и изпуснаха бронза. Българите показаха по-добър волейбол, но младостта и липсата на опит си казаха думата. Възможността да вземат медал натежа на момчетата, които показаха добра игра срещу опитните италианци. В първия гейм адзурите заложиха на мощен сервис и имаха страшен късмет. Във втория нашите се върнаха в мача, а в третия и четвъртия мачът се движеше точка за точка почти до края, но опитните италианци, които бихме с 3:0 в групата, издържаха на напрежението и взеха бронза.
– Оценката за отбора е 6+.Това е невероятно представяне, мога само да се радвам, че момчетата направиха такъв страхотен турнир. Целият свят е изненадан от представянето ни – заяви треньорът на България Найден Найденов.
Българските волейболисти са страхотни, великолепни, невероятни и ние им се възхищаваме, въпреки че изпуснаха бронзовите медали. Младият отбор на Найден Найденов постигна неочакваното. Никой дори не сънуваше, че нашите, които бяха разбити от куп интриги в последните месеци, ще спукат от бой отборите на Полша, Аржентина, Германия и Италия по пътя към финалите. И направо ще изпуснат руснаците, които станаха олимпийски шампиони. Обаче те го направиха. На моменти се виждаше как и играчите не могат да повярват какво се случва, което всъщност се оказа най-големият проблем при втория сблъсък с Италия. Младостта си каза думата. Бихме италианците с перфектна игра в груповата фаза на игрите в Лондон, но им отстъпихме в малкия финал. България загуби с 1-3 (-19,23,-22,-21) гейма от Италия, но игра добре. Дори по-добре от тези, които се окичиха с медалите. От едната страна на мрежата беше българският отбор, а от другата страна не блесна никой друг освен капитанът на Италия Кристиан Савани. Лидерът на адзурите изигра невероятен мач и ни разби със 7 директни точки от сервис. Играчите от Ботуша ни пречупиха със сервис, което беше основното им оръжие в първия гейм. На мястото на Цветан Соколов в игра се появи и капитанът на българския отбор Владимир Николов, за който това беше последен мач с националния отбор, но и той не успя да обърне нещата. Все пак нашите успяха да изравнят на Италия 1:1 гейма. Силният начален удар на Савани изчезна, а на негово място се появи опитният Самуеле Папи, но не успя да помогне на отбора. Третият гейм беше абсолютно равностоен до 15,-15. Последваха няколко грешки в полето на българите, а след серия от сервиси на диагонала Михал Ласко преднината на неговия отбор се увеличи 19-16. Българите се бореха до последно, но не успяха да се справят с опитните италианци от другата страна на мрежата. Четвъртата част се играеше точка за точка, а след две неразбирателства в играта на адзурите резултатът се изравни при 16-16. Капитанът Савани отново направи изключително силни включвания, а младокът Скримов не успя да се справи с няколко важни топки в края. Най-резултатен за българския отбор беше Тодор Алексиев с 12 точки, а Цветан Соколов заби 11. 3а Италия Кристиан Савани изригна с 23 точки (7 аса, 4 блока).
На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
63-ти сме в света
България изпраща рекордно слаба олимпиада, след като остана едва с едно сребърно и едно бронзово отличие от Лондон 2012. Страната ни се нареди на незавидното 63-то място в класирането по медали. За последно в Хелзинки 1952 нямахме олимпийски шампион. Трябва да се върнем пак на олимпиадата във Финландия преди 60 г., за да открием по-малко спечелени медали от нашите. Тогава имахме един бронзов (на Борис Георгиев-Моката). Сега – един сребърен (Станка Златева) и един бронзов (Тервел Пулев). Вчера нашите изпуснаха шанса да направят малко по-достойно представянето ни. Националите по волейбол паднаха от Италия с 1:3 гейма за третото място, а ансамбълът ни остана едва шести.
Пирин (ГД) тръгна с победа и оставка
Пирин (ГД) спечели с 2:1 историческия си първи мач в „А” група срещу пернишкия Миньор. Домакините изстрадаха успеха си в добавеното време на срещата, като късния гол за неврокопчани вкара Гуцев. „Чуковете” завършиха с девет човека заради два червени картона. След мача треньорът на Пирин Яков Папарков сензационно хвърли оставка. „Правя го по лични причини, няма какво повече да коментирам”, заяви младият специалист.
Италия ни разплака
Националите по волейбол плачат неутешимо, след като са изпуснали шанса да се върнат с медал от олимпийски игри. Италия ни би с 3:1 гейма в малкия финал
Война отцепва Сектор „Г”
Войната, която тлее между враждуващите фракции в Сектор „Г” от няколко месеца, стигна до най-критичната си точка по време на мача в Ловеч. Грозните батални сцени между ултрасите от „Офанзива” и привържениците от Централния фенклуб на „червените”, водени от Димитър Ангелов- Дучето, минират целия сезон на ЦСКА, като в домакинските срещи на „армейците” се планира северната трибуна да бъде отцепена на два отделни блока и ще има засилена охрана от стюарди и полицаи в сектора. При гостувания обаче това не може да бъде гарантирано, като не е изключено пак да се стигне до ексцесии, което може да докара наказание с лишаване от домакинство на отбора.
Дори и без да е единна агитката на ЦСКА, която пътува до Ловеч, потърси саморазправа с някои от играчите след поредното унижение. След срещата част от запалянковците окупираха сектор „А” и започнаха да обиждат футболистите. „Туристи, дори не изпотихте фланелката”, бяха най-леките епитети, отправени към играчите. Феновете говориха с капитана Тодор Янчев, който единствен се спря пред тях, за да чуе болката им. „Плаче ни се! Това не е нашият ЦСКА!”, нареждаха феновете.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Бившият шеф на реферите Димо Момиров: Кабаков е съдия на Лудогорец
Бившият шеф на Съдийската комисия Димо Момиров се изказа остро по повод съдийството на мача Черно море – Лудогорец (0:3) на „Тича”. „Реферът Георги Кабаков е човек на Лудогорец и изпълни това, за което беше изпратен във Варна. Ако някой се е учудил от поведението на Кабаков, то аз го очаквах. С това назначение бе показано, че още от 1-ия кръг се продължава тенденцията от миналия сезон – обслужват се грандовете. Точните съдии се слагат на точните отбори. Изобщо не е случайно, че реферът от Пловдив свири мача през миналия сезон между двата отбора на „Тича”, както и решителната среща на разградчани с ЦСКА за титлата. Те са двама-трима съдии, които са аташирани към Лудогорец. Жалкото е, че опорочават кариерите на младите ни рефери”, каза Момиров.
Исторически провал за България в Лондон
България завърши без златен медал участието си на XXX олимпиада. За първи път след 60 години нито един наш спортист не успя да изкачи Олимп. През 1952-а в Хелзинки Борис Георгиев Моката грабна дебютното отличие – бронз. В продължение на 13 поредни участия поне един българин бе печелил титла. Серията спря в Лондон, където Станка Златева взе сребро, а Тервел Пулев – бронз – единствените медали за България на Игрите.