Младежите бяха близо, но не успяха (видео)

Младежкият национален отбор на България завърши 1:1 при визитата си на Полша в предпоследния си мач от Група “5” на квалификациите за Евро 2021. Футболистите на Александър Димитров играха много добре и превъзхождаха съперника си, но не успяха стигнат до победата. Здравко Димитров изведе нашите момчета напред със страхотен гол преди почивката, но през втората част Бартош Бида изравни.SPORTAL/BG

България се нуждаеше единствено от победа, за да стигне почти сигурно до финалите в Унгария и Словения догодина, но сега ще трябва да се надява на чудо в последните мачове, за да вземе визи за Евро 2021.

Александър Димитров можеше да разчита на капитана на ЦСКА-София Валентин Антов и халфа на Лудогорец Доминик Янков, които бяха пуснати от селекционера на представителния тим Георги Дерменджиев, за да помогнат в днешния двубой в Гдиня. Двамата бяха титуляри, като Антов си партнираше в центъра на терена с Илия Юруков, а Янков организираше атаките на нашия състав. Атаката бе водена от Калоян Кръстев, а Станислав Иванов и Георги Русев нападаха по фланговете. На вратата бе капитанът Даниел Наумов, а в отбрана – Виктор Попов, Андреа Христов, Петко Христов и Ангел Лясков.

В лагера на поляците се породи известно напрежение след новината, че селекционерът Чеслав Михниевич напуска поста си, за да се концентрира върху работата си в гранда Легия (Варшава). Той обаче водеше тима днес, а за домакинството на Латвия на 17 ноември ще бъде заменен от Яцек Магиера.

Срещата започна по неприятен начин за нашите, след като още в седмата минута трябваше да правят принудителна смяна. Георги Русев получи травма и бе заменен от Здравко Димитров.

През първата част двата тима бяха равностойни и пробваха няколко далечни точни удара. На два пъти Илия Юруков и веднъж Доминик Янков тестваха късмета си за нашите, но право в ръцете на стража. Поляците от своя страна веднъж стреляха от дистанция, но също право във вратаря.

Така се стигна до 41-ата минута, когато поведохме. Тогава Димитров получи топката на скорост по лявото крило и успя да я премине през няколко съперникови футболисти, за да се озове на стрелкова позиция фронтално към вратаря на границата на наказателното поле и с прецизен шут с левия крак даде преднина на България.

В началото на втората част “лъвовете” играха много силно и направиха няколко много добри атаки с множество подавания. Отново най-големите опасности дойдоха от далечни удари, като шутове на Иванов и Димитров бяха избити със сетни сили от вратаря Камил Грабара.

Така противно на ситуацията на терена се стигна до 66-ата минута, когато домакините се добраха до изравняване. След едно изпълнение на ъглов удар се стигна до разбъркване, при което Бида успя да прокара топката във вратата ни.

В следващите минути България тръгна напред в търсене на победата, като отново по-опасните ситуации бяха пред вратата на поляците, но натискът ни за съжаление не даде необходимия резултат и не съумяхме да стигнем до второ попадение, което да ни донесе скъпоценните три точки.

Така България ще трябва да се надява на чудо в последния ден на квлификациите – 17 ноември. Тогава ние трябва да победим Естония в София, а Полша да се издъни при домакинството си на Латвия. Дори и това да се случи пак няма да сме сигурни за Евро 2021, тъй като ще зависим от развоя в другите групи, след като най-добрите пет сред вторите отбори от всички групи ще се класират за финалите.

 
Квалификации за Евро 2021, група 5:

ПОЛША U21 1:1 БЪЛГАРИЯ U21
0:1 Димитров (41)
1:1 Бида (66)

С
ъстави:

ПОЛША (4-2-3-1): 1. Грабара, 4. Рослек, 5. Кивиор, 6. Пухач, 7. Климала, 13. Пионтковски, 14. Листковски, 17. Богуш, 18. Слиш, 19. Фила
Селекционер: Ч. Михниевич

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): 1. Наумов, 6. Попов, 15. П. Христов, 2. А. Христов, 4. Лясков, 8. Юруков, 16. Антов, 20. Янков. 13. Русев, 10. Иванов, 17. Кръстев
Селекционер: А. Димитров

СЪДИЯ: Алард Линдхут (Нидерландия)
СТАДИОН: Градски, Гдиня

Класиране в групата:
1. Русия 23 т.
2. Полша 17 т.
3. България  15 т.
4. Сърбия 12 т.
5. Естония 5 т.
6. Латвия 4 т.

Останалите мачове днес:
16:00 ч. Естония – Сърбия 0:0
17:00 ч. Латвия – Русия 1:4