20-те “златни” момента

Летните олимпийски игри в Лондон бяха изпълнени със спортни постижения, лични драми и емоционални върхове и падения. След края на надпреварата, агенция Асосиейтед през избра и 20-те “златни” момента:SPORT.BNT.BG

1. Майкъл Фелпс стана олимпиецът с най-много медали в историята.

С широка усмивка в знак на задоволство, най-успешният плувец за всички времена каза сбогом на олимпиадите с поредното си невероятно представяне, дошло във финала на щафетата на 4 по 100 метра с отбора на САЩ. Неговият актив е 18 златни медала от общо 22. Титанът в плуването постигна всичките си цели с усмивка, както и светът го изпрати.

2. Юсейн Болт печели (и печели, и печели).

Най-бързият мъж на планетата и неговите съотборници от ямайския олимпийски тим взеха уастие в три от запомнящите се моменти на игрите. Шоуменът Болт откри своята кампания в Лондон със златен медал в спринта на 100 метра, а след това успя да стане и първият лекоатлет, защитил също титлата си в бягането на 200 метра, където всички отличия бяха за Ямайка. Всичко това беше подкрепено със световен рекорд в щафетата на 4 по 100 метра.

3. Анди Мъри спечели злато в тениса.

Анди Мъри си тръгна разплакан от кортовете на “Уимбълдън”, но не заради нова загуба в турнирите от Големия шлем, а заради спечеленото олимпийско злато. Само месец по-рано Мъри беше загубил на същия този корт срещу Роджър Федерер в един друг финал, но на олимпиадата британецът спечели по безпощаден начин. За дълго време в съзнанието на зрителите ще остане жестът на Мъри, който отпразнува титлата си на трибуните.

4. Мо Фарах спечели бяганията на 5 и 10 хиляди метра.

Дори и Болт беше принуден да покаже “Мобот” – жестът, който Мо Фарах показа след златния си медал в бягането на 5 хиляди метра. Роденият в Могадишу атлет, но горд британец, влезе завинаги в историята на леката атлетика за своята страна. Той стана първият британец със злато в бягането на дълго разстояние и стана едва седмият мъж, който печели и на 5, и на 10 хиляди метра.

5. Американките са “златни” в бягането на 4 по 100.

Последните три олимпийски игри бяха белязани от серия от комични изпълнения от страна на американските спринтьорки, но те се завърнаха на първото стъпало на подиума със световен рекорд в Лондон. Постижението от 40.82 секунди е с 55 стотни по-добро от бившето върховно, поставено през 1985 година.

6. Първата състезателка от Саудитска арабия.

Саудитска арабия изпрати първата си спортистка в историята на олимпийските игри и страната беше представена неочаквано от състезатели от двата пола. Джудоката Али Серай Абдулрахим Шахеркани, едно скромно момиче без международен опит и със фередже на главата, направи своя дебют пред света и милионите зрители на олимпиадата. Тя издържа само 80 секунди, но спечели много аплодисменти.

7. Никола Адамс спечели първото злато за женския бокс.

След дълги години на битка срещу Международния олимпийски комитет, нежната страна на бокса получи своя миг на слава. Първа със злато в летни игри стана 29-годишната британка в категория до 51 килограма Никола Адамс, която до момента се изявяваше само в професионалните кариери на стилист и статист в телевизионни програми. В категория до 60 килограма пък ще се запомни ирландската публика, която отпразнува бурно златото на Кати Тейлър.

8. Давид Рудиша триумфира на 800 метра.

Кениецът записа световен рекорд, а неговото представяне беше обявено за най-впечатляващото на олимпийските игри от шефа на организационния комитет Себастиан Коу. Няма как дори един зрител на стадиона да забрави изключителното бягане за 40.91 секунди, в което Рудиша демонстрира невероятна издръжливост.

9. Летящата катеричка. Президентът Барак Обама иска да се запознае с нея, Опра Уинфри лее сълзи в нейна чест. САЩ се влюби в гимнастичката Габи Дъглас, “Летящата катеричка”, която стана първата афро-американка със златен медал за САЩ в индивидуални многобой.

10. Кирани Джеймс и Оскар Писториус. Победата на Джеймс на 400 метра маркира първия златен медал за Гренада на олимпийски игри, но също толкова впечатляващ беше моментът след полуфиналната серия, в която той и южноафриканецът Оскар Писториус, първият олимпиец с два ампутирани крака, размениха състезателните си потници. “Той е вдъхновение за всички нас”, каза Джеймс. “За мен е чест да се състезавам срещу този човек. Трябва огромна доза кураж, за да правиш подобно нещо. Оскар е прекрасен човек и е време целият свят да погледне към него именно така, без никакви други мисли”.

11. Неочакваният герой от Нигер. Хамаду Джибо Исака стана изненадващ герой на Oлимпийските игри и почти беше издигнат в култ, след като близо 20 хиляди зрители драха гърла за него по време на състезанията по академично гребане. Дори дикторът на състезанието пусна уредбата и го окуражаваше с думите “Ти можеш да го направиш”, стимулирайки го да завърши. Откъде точно идва това? Идва от историята на нигерския гребец: “Нямам техника. Уча се в този спорт от три месеца насам”.

12. Фото-финиш в женския триатлон. След един час, 59 минути и 48 секунди плуване, колоездене и бягане, швейцарката Никола Шпириг и шведката Лиса Норден пресякоха финалната линия заедно. Дори имаше нужда от фото-финиш, за да бъдат разделени. В мъжката дисциплина пък ще се запомни моментът, в който британският златен медалист Алистер Браунли се здрависа с втория Хавиер Гомес от Испания. . . докато двамата лежаха почти безжизнени на земята.

13. Церемонията по откриване на игрите. Седемнадесет тийнейджъри, спазващи мотото “Вдъхновение за цяла генерация”, запалиха над 200 медни венчелистчета, които в крайна сметка оформиха стебло и едно единствено горящо цвете. Това е драматичният финал на музикалния празник на британската история и култура, в който се включи дори и 86-годишната кралица Елизабет. Нейната първа актьорска роля беше мечта, защото неин партньор беше небезизвестният Дейниъл Крейг, изиграл култовия британски образ на Джеймс Бонд. Завинаги ще бъдат запомнени думите на кралицата към Крейг: “Добър вечер, г-н Бонд”.

14. Джесика Енис и “супер съботата”.

Втората събота маркира истинското начало на игрите за домакините от Великобритания, за които заваля “златен” дъжд. Истерията, предизвикана от кралицата на седмобоя Джесика Енис беше толкова жестока, че успя да запали фитила на последвалия британски триумф.

15. Корейските стрелци с лък.

Ки Бобае, Ли Сонджин и Чой Хьонжу победиха китайския отбор по стрелба с лък само с една точка, с което спечелиха седмия пореден златен медал за Република Корея от женския турнир. Картинката от стрелбата с лък, проведена на “Lord’s cricket ground”, беше толкова завладяваща, че успя да удиви дори и диктора на състезанието. “200-годишни лордове, на нас наистина ни харесва тук. Може ли да останем?”, попита той след края на надпреварата.

16. Е Шивън счупи световен рекорд.

16-годишната състезателка в плуването спечели два златни медала за Китай в Лондон, но нейното изключително представяне на 400 метра съчетано плуване ще остане в историята. То беше с над пет секунди по-добро от нейното най-добро постижение и предизвика истински хаос в олимпийското село. Американците я обвиниха в употреба на допинг, а китайците реагираха бурно на недоказаните думи от страна на основните конкуренти за първото място по златни отличия.

17. Кипротич спечели мъжкия маратон. Огромни тълпи от зрители задръстиха централните улици в Лондон, за да видят как Стивън Кипротич печели първото злато за Уганда на игрите. Бягайки рамо до рамо Уилсън Кипсанг и световния шампион Абел Кируи, Кипротич направи немислимото и се откъсна в последните метри, за да развее родния флаг на олимпиада за първи път от 40 години насам.

18. Рубен Лимардо спечели злато във фехтовката. Венецуелският президент Уго Чавес награди първия олимпийски шампион от 44 години насам за страната Рубен Лимардо с копие от шпагата на южноамериканския борец за свобода Симон Боливар. Лимардо, който беше обявен за национален герой и също така получи най-високата държавна награда “Орден на Освободителя”, обяви, че ще съхранява шпагата в скромния си дом в щата Боливар, където всеки желаещ ще може да й се наслади.

19. Сълзите на Хой.

“Чудото Хой”, каквото всъщност е Крис, проля сълзи от радост след спечелването на шестия си златен медал от колоезденето на олимпийски игри, с което стана рекордьор за Великобритания. “В шок съм”, каза той. “Опитвам се да се сдържам, но просто не мога. Мечтите ми се сбъднаха”.

20. Корейският седящ протест. Плачещата корейка Шин Алам проведе близо едночасов седящ протест върху пътеката за фехтовка, преди да бъде изведена със сила от нея. На полуфиналите германката Брита Хайдеман победи Лам с 6:5 в последната секунда на продължението, а корейката претендираше, че при последния туш на съперничката й времето е било изтекло. Според правилата, при 5:5 Лам отиваше на финал. Тя беше наградена от МОК със специален медал.