Довиждане Лондон, здравей Рио

Носителката на сребърен олимпийски медал по борба Станка Златева носеше българския флаг на церемонията по закриването пред 80 000 зрители на Олимпийския стадион в Лондон. А в парада на спортистите дефилираха и десетина български спортисти заедно с много от героите на лондонската олимпиада,sport.bnt.bg

Спортистите дефилираха всички заедно, а не разделени по държави, което символизира начина, по който олимпиадите обединяват хората от всички континенти под знака на петте преплетени олимпийски кръга.

Главните герои на олимпиадата – спортистите, дефилираха под звуците на композицията “Парад на спортистите” на Дейвид Арнолд в изпълнение на Лондонския симфоничен оркестър. Музикалната част на церемонията по закриването, озаглавена “Симфония на британската музика” с режисьор Ким Гевин, започна с изпълнение на британската певица Емели Санде.

Под лондонското небе звучаха песни на популярната британска група “Мюс”, автор на официалния химн на Олимпиада-2012, на не по-малко популярните групи “Пинк Флойд” и “The Who”. Британският певец от кипърски произход Джордж Майкъл, който през миналата година бе близко до смъртта, се завърна на сцената и изпълни “Freedom”.

В “симфонията на британската музика” прозвучаха и шедьовърът на легендарния бийтълс Джон Ленън Ïmagine”, “Бохемската рапсодия” на “Куин”, “Малка птичка” на шотландската певица Ани Ленъкс, имаше и летящ в лондонското небе саксофонист, както и “невиждащи” колоездачи с маски на главите на пистата на Олимпийския стадион, имаше балансьор на въже на страхотна височина и гигантски мърдащ и танцуващ октопод.

“Спайс гърлс” се събраха след петгодишно отсъствие от сцената  пристигнаха с пет различни лондонски таксита с надпис “Спайс” вместо номера. Всяка една от петте певици бе на покрива на емблематичните черни возила, характерни за британската столица. “Спайс гърлс” изпълниха своите хитове от покривите на знаменитите лондонски таксита, след което отново се разделиха за неопределено време.

Олимпийският флаг бе свален под звуците на олимпийския химн. Кметът на Лондон Борис Джонсън предаде флага на президента на Международния олимпийски комитет /МОК/ Жак Рох, който от своя страна го предаде на кмета на Рио де Жанейро – Едуардо Паес, където след четири години ще се проведат следващите Олимпийски игри.

В краткото преставяне на Рио де Жанейро имаше много екзотика и типични бразилски елементи. Имаше уличен метач, бойци на капоейра, разбира се, имаше и самба и пищни карнавални костюми.

В края на осемминутното представяне на Рио де Жанейро на сцената на Олимпийския стадион се появи кралят на футбола Пеле, облечен в златистозелената фланелка на “Селесао” с номер 10 на гърба, с която кралят Пеле три пъти става световен шампион. Президентът на Организационния комитет на Лондон-2012 лорд Себастиан Коу благодари на всички участници в игрите. Президентът на Международния олимпийски комитет д-р Жак Рох нарече игрите в Лондон “щастливи и славни игри” и обяви тридесетите олимпийски игри за закрити. Олимпийският огън бе загасен, за да пламне след четири години в Рио де Жанейро.

Снимки от феноменалната церемония:БТА

Галерия