Илиана Раева изригна: Журналистите са виновни за провала

В Рио няма да имаме отбори и спортисти, смята наставничката на “Златните момичета”


Треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева избухна и посочи журналистите като едни от главните виновници за провала на българския спорт на Олимпиадата в Лондон. БЛИЦ

“Журналистите сте главни виновници за провала. Никъде не видях и не прочетох поне един задълбочен анализ. Няма компетентни журналисти, които да знаят в дълбочина какво се случва в спорта. Махнахте всички треньори. Трябва да се върнат големите имена в спорта и да тренират младите. Стигна се дотам, че големите баровци с парите си се опитват да правят футболисти и спортисти”, заяви гневно Раева пред bTV.

“Ансамбълът ни по художествена гимнастика беше готов на 100%, беше подготвен за медал. За съжаление, всичко беше на косъм – и ние, и волейболът, и борците. Може би имаше нужда нещата да се развият така, за да се заговори за състоянието и развитието на спорта в България. Допуснахме грешка, но тя дори не беше толкова жестоко наказана. Просто всички бяха категорични, че България трябва да вземе медал. Ние положихме три години къртовски труд, момичетата нямаха пропусната тренировка. Показаха, че растат с всяка година. След грешката просто им казах, че това е художествената гимнастика, това е спортът.”

Според Раева голямата картина показва една тежка истина за спорта у нас, а именно, че от 20 години той не е държавна политика, че липсват пари, бази и добри професионалисти.

„Липсват компетентни кадри, това е истината. Всички големи треньори напуснаха страната, няма приемственост. Няма методика на работа. Какво ще стане след Данчо Йовчев? В Рио няма да имаме отбори и спортисти. Последните, които трябва да се обвиняват, са спортистите. Те се възпитават от кадрите и условията на труд. Материалната база, финансирането и кадрите са най-важни”, категорична бе Илиана Раева.

БЛИЦ