Претендентите за слава в Премиършип

Петър Манолов

За мнозина от футболните романтици, първенството на Англия е най-интересното в света. Дали заради огромният медиен интерес, несравнимата атмосфера по трибуните и горещите битки по терените на Албиона… или заради едни от най-класните футболисти от цял свят?!SPORT.BNT,BG

Това лято от Премиършип не си тръгна голяма звезда, а единствено Манчестър Юнайтед успя да направи бомбастичен трансфер. Робин ван Перси вече не е част от артилеристите, а Сър Алекс потрива доволно ръце от добре свършената работа.

Както във всеки шампионат и тук основният въпрос преди началото е какво ще стане в края? Кой ще е шампионът? Ще успее ли сър Алекс Фъргюсън да влезе в историята с още едно невероятно постижение? Ще дублира ли титлата си Манчестър Сити? Ще видим ли възраждането на Ливърпул? Дали пък европейският шампион Челси няма да се намеси в битката за титлата или пък градските съперници от Арсенал и Тотнъм няма да са приятните изненади?

Ето претендентите за слава и амбициите им:

АРСЕНАЛ

Топчиите се сдобиха с услугите на Лукаш Подолски(Кьолн), Оливие Жиру(Монпелие) и Санти Касорла(Малага), които ще подпомогнат офанзивната мощ на Арсен. Загубата на капитана Робин ван Перси е тежка, но при създалата се ситуация, парите в касата могат да послужат за покупка на дефанзивни футболисти, такива които Венгер не закупи през лятото. Отборът не изглежда като фаворит номер 1 за титлата, но младите таланти на Мосю Венегер изглеждат поне жадни за успехи. Интересно ще бъде как Арсенал ще превъзмогне поредното тежко лято с напуснал ключов играч.

ЧЕЛСИ

Сините спечелиха знаменит дубъл през миналия сезон, но странно защо никой не ги брои за сериозен конкурент на гигантите от Манчестър. Възпитаниците на Роман Абрамович изглеждат по-силни от миналата кампания. Бяха привлечени Еден Азар(Лил), бразилската перла- Оскар и крилото Марко Марин от Вердер.С напускането на Дидие Дрогба, дупката в атака не изглежда голяма, защото Фернандо Торес нацели ваксата. Сините имат една от най-стабилните защити в лигата, а ако младите играчи се сработят бързо, то Челси ще е сериозен претендент.

МАНЧЕСТЪР СИТИ

Шампионите все още се наслаждат на изстраданата с много труд титла, а небесносините добавиха и “Комюнити Шилд”. Двубоят срещу Челси доказа, че момчетата на Манчини са способни отново да мачкат противниците си. Агуеро, Дзеко и Балотели отбелязоха общо 50 гола предната кампания, а Карлос Тевез също е готов да избухне. С привличането на Джак Родуел, Сити имат и още един класен избор в халфовата линия. Безспорно- всички ще са срещу Сити!

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

С привличането на Робин ван Перси, Сър Алекс недвусмислено изрази намерението си да върне титлата в червената част на Манчестър. Така Фъргюсън вече има двамата най-резултатни голмайстори от предния сезон във Висшата лига. Перси наниза 30, а Рууни 27 гола. Загубата на трофея в последните секунди на миналия шампионат, тежи на феновете и ядоса легендарния шотландец. В състава бе привлечен и Шинджи Кагава от Дортмунд, с което се освежи халфовата линия на червените дяволи. Безспорно Манчестър Юнайтед ще е най-сериозният претендент за свалянето на шумните комшии.

ТОТНЪМ

Шпорите разкараха Хари Реднап и го замениха с провалилия се в Челси Вияш-Бояш. Дали второто предизвикателство за младия португалски специалист ще бъде по-успешно… не е съвсем сигурно. Методиките на Бояш бяха неразбрани при Сините, а и слуховете за трансфер на Модрич в Реал Мадрид действат негативно на атмосферата в съблекалнята. В състава останаха Гарет Бейл, Рафаел ван дер Ваарт и Джърмейн Дефо, а новите попълненият Гулфи Сигурдсон и Ян Вертонген ще засилят конкуренцията в състава. Тотнъм имат силен състав, но нямат потенциала да играят на ниво цял сезон. Дали пък няма да ни впечатлят?