Борбена Пиронкова влезе в основната схема на Australian Open

Цветана Пиронкова намери място в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. В последния кръг на квалификациите българката победи рускинята Маргарита Гаспарян с 6:3, 7:5. Въпреки че бе колеблива на моменти, най-добрата българска успя да наложи волятата си и да спечели след 1 час и 26 минути игра.SPORTAL/BG

Цветана Пиронкова – Маргарита Гаспарян 6:3, 7:5

Поставената под номер 24 в пресявките Пиронкова се наложи вчера над южнокорейката На-Ле Хан с 6:0, 3:6, 6:1, а 14-ата в предварителната схема Гаспарян елиминира Мариам Болквадзе (Грузия) с 6:3, 7:6(3)

Пиронкова и Гаспарян са се срещали веднъж в Истанбул през 2015 година, когато българката печели с 0:6, 7:6(4), 7:6(3).

Победителката ще си осигури място в основната схема на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн през февруари.

РАЗВОЙ НА МАЧА

Първи сет

Пиронкова бе на път да бъде пробита още в откривайщия гейм, след като Гаспарян поведе с 40:0. Нашето момиче обаче успя да изравни за 40:40, а след това спечели и предимство. Последва ас на Цвети и тя спечели своето първо подаване. Във втория гейм играта вървеше точка за точка, но в решаващия момент Пиронкова спечели две поредни точки, а с това осъществи и първия си пробив в мача. Последва гейм на нула за българката и комфортна преднина от 3:0 за нея. Гаспарян й отвърна със същото и спечели първия си гейм, а в следващия направи пробив и намали на 2:3. Възходът в играта на рускинята продължи и в 6-ия гейм, в който тя сервираше. Тя не даде нито една точка на Пиронкова и изравни за 3:3. За щастие, Цвети успя да спре серията на Гаспарян от три поредни спечелени гейма и 7-ия го взе тя, за да поведе отново с 4:3. В 8-ия, въпреки че направи двойна грешка, Гаспарян поведе с 30:15, но българката отвърна с три поредни точки и пробив за 5:3. Той се оказа решаващ за изхода от този първи сет, тъй като Пиронкова спечели последвалото си подаване, а с това и тази част с 6:3.