Повторно отлагане на Европейското е изключено, УЕФА обмисля няколко варианта

Повторно отлагане на Евро 2020 година не е опция за УЕФА заради огромните финансови последствия, които би донесло подобно решение. В много страни на континента отново бе въведен локдаун заради нестихващите проблеми, които създава COVID-19. Поради тази причина се появиха тревоги, че отново форумът може да бъде отложен. Според ESPN това обаче не е опция. Медията посочва няколко варианта, върху които работи УЕФА, като окончателното решение ще бъде взето в средата на март. Именно през март миналата година европейската централа бе принудена да да отложи Евро 2020 с една година.

Ръководството на УЕФА иска шампионатът на Стария континент да се проведе в оригиналния му формат – в 12 различни града и с пълни стадиони. Това обаче не изглежда много вероятно с днешна дата. Точно заради това се работи върху алтернативни възможности. SPORTAL.BG

По отношение на публиката по стадионите има три възможности, като най-оптимистичната е съоръженията да бъдат отворени на 70% от капацитета. По-реалистично е обаче стадионите да бъдат запълнени на 30%, за да може да се спазва дистанция между зрителите. Ако ситуацията не се промени и се вземе решение, че мачовете трябва да се изиграят без публика, то е много вероятно да се премине към вариант с една страна, която да бъде домакин на Европейското. Вариантите в това отношение са четири, твърди ESPN: Франция, Германия, Англия и Шотландия (съвместно) или Русия. Това обаче спада към най-лошия сценарий.

В УЕФА все пак се надяват, че с напредването на процеса по ваксинация ситуацията ще се стабилизира и няма да се стигне до промяна на формата.

Един от големите проблеми е, че 90% от билетите за мачовете вече са продадени, което означава, че централата трябва да вземе решение на какъв принцип ще бъде определено кой от притежателите на билети ще може да посети срещите, ако стадионите бъдат отворени с по-малък капацитет.

Още по темата